Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno miesto simfoninis orkestras: pasitinkame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį kartu švęsti kviečia Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO). „Šie metai Lietuvai yra išskirtiniai. Ta proga savo klausytojams dovanosime dar daugiau koncertinių programų su visame pasaulyje žinomais solistais, instrumentalistais bei batutos meistrais”, – sako KMSO atstovai.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / KMSO nuotr.

KMSO jau sausio 19 – ąją pristatys ilgamečius kolektyvo bičiulius. Tai – smuikininkas iš Italijos, buvęs orkestro vyriausias dirigentas Pavel Berman ir ne kartą orkestrui dirigavęs, kartu ne vieną įsimintiną projektą įgyvendinęs Kauno klasikinės musikos mylėtojams puikiai pažįstamas, charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas. Šie išskirtiniu talentu pasižymintys muzikai ir Kauno miesto simfoninio orkestro atlikėjai koncertą dieną klausytojus džiugins Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Johaneso Bramso muzika.

Vasario 9 d. kolektyvas minės jau 13 – ąjį savo gimtadienį ir ta proga kviečia visus gerbėjus prisiminti trylikos savo veiklos metų pasiekimus, įgyvendintus planus, gautus apdovanojimus bei šalyje ir už jos ribų sukurtus projektus.

Šventinį koncertą orkestras skiria ir džiazo legendo Ellos Fitzgerald 100 – osioms gimimo metinėms paminėti. Tai proga susitikti ir klasikinės ir džiazo muzikos mylėtojams. Koncerto solistai – Marjorie Banesas (vokalas, JAV), Nikolajus Zatolochny (kontrabosas, Rusija), Džonas Maršalas (trimitas, JAV), Vahanas Hayrapetyan (fortepijonas, Armėnija), Egoras Kriukovskis (mušamieji, Rusija). Orkestrui ir solistams diriguos vyriausiasis KMSO dirigentas Konstantinas Orbelianas (JAV – Armėnija).

Muzikos pagalba ugdant asmenybę nepaisant to, ar tai yra mažas vaikas, ar suaugęs žmogus, vienas iš pagrindinių tiklsų yra tautiškumas. KMSO nutarė pristatyti koncertinę programą „Atgimstanti šimtmečio muzika“.

„Siekiame įtvirtinti Vasario 16 – ąją kaip svarbiausią šimtmečio datą ir užtikrinti, kad Lietuvos žmonės įsitrauktų į jos šventimą. Todėl vasario 16 dieną, penktadienį, 17 val. visus kviečiame į šventinį koncertą, kuris išsiskiria savo inovatoriškumu, modernumu ir tautine dvasia. Koncerto dieną smuikininkas Kostas Tumosa atliks B.Dvariono Koncertą smuikui ir orkestrui, h-moll. Koncertinės programos metu istorikas Aivaras Lileika papasakos apie Lietuvos Nepriklausomybę, jos istoriją. O po to, klasytojai pirmą kartą išgirs KMSO, ritmo grupės ir elektroninės muzikos kūrėjo atliekamą specialiai šiai progai Rimanto Giedraičio ir Motiejaus Bazaro sukurtą kūrinį“, – rašoma orkestro pranešime.

Vasario 21 dieną, kaip ir kasmet, muzikos gerbėjai kviečiami į jau tradiciniu tapusį orkestro ir Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos mokinių – laureatų koncertą. Tarptautinį koncertą „Vaikai vaikams“ orkestras rengia bendradarbiaudamas su Kauno Rotary klubu. Jo metu bus aukojamos lėšos. Visos surinktos lėšos vėliau bus skiriamos Kauno vaikų reabilitacijos ligoninei. Orkestrui bei solistams koncerto dieną diriguos vis labiau didinantis savo talento gerbėjų būrį Vilmantas Kaliūnas. Muzikantai, kuriems teko su juo groti, gerai vertina šio dirigento skleidžiamą energetiką, jo tobulą repeticijų organizavimą ir dirigavimo techniką.

Tarptautinė frankofonijos diena visame pasaulyje minima nuo 1990 metų. Lietuvoje šiai tarptautinei datai paminėti, prancūzų kalbai ir frankofoniškoms kultūroms švęsti skiriamas visas kovo mėnuo, – planuojama daug renginių įvairioms publikoms. Šiais metais Kauno meisto simfoninis orkestras kovo 2 – ąją visus mylinčius prancūzų muziką kviečia į frankofonijos mėnesio atidarymo koncertą. Koncerto solistė – mecosopranas iš Prancūzijos Ambroisine Bré. Dirigentas – Yann Molénat (Prancūzija). Koncerto dieną skambės M. Ravelio, C.Debussy ir M.K.Čiurlionio kūriniai.

Kovo 16 – ąją dieną kolektyvas pirmą kartą pristatys koncertinę programą, kurią pavadino „Orkestro premjeros“. Kartu su mecosopranu Egle Šidlauskaite ir dirigentu Jonu Janulevičiumi orkestras kvies pasiklausyti kūrinių, kuriuos atliks pirmą kartą. Skambės – H.Berliozos „Fantastinė simfonija“.

Kauno miesto simfoninis orkestras pasirengęs pradžiuginti ir mažuosius savo klausytojus. Kolektyvas pristatys rusų kompozitoriaus S.Prokofjevo simfoninę pasaką orkestrui ir skaitovui „Petia ir Vilkas“. 1936 m. S.Prokofjevas sukūrė muzikinę pasaką simfoniniam orkestrui ir skaitovui. Tai įdomi istorija, kurią papildo nuostabi muzika, kurioje skirtingi orkestro instrumentai įasmenina į tos pasakos veikėjus. Kiekvienas pasakos personažas susilies su jį įgarsinančiu instrumentu, o skaitovas interpretuoja istoriją sukurtą prieš daugiau nei 80 metų.

Balandžio 6 d. 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės smuiko garsai. Į Kauną atvyksta jau ne kartą čia lankęsis smuikininkas ir dirigentas iš Italijos – Domenico Nordio. Kartu su orkestru jis atliks L. van Beethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur, op. 61 ir R. Shumanno Simfonija nr. 2 C-dur, op. 61.

Savo 13 – ąjį pavasario koncertinį sezoną orkestras užbaigs koncertine programa, kurią dovanos visoms mamoms. Pirmąjį gegužės sekmadienį KMSO kvies švęsti Mamos dieną.

Kauno miesto simfoninis orkestras praėjusius metus palydėjo su išskirtiniu pasauliniu pripažinimu. 2017 m. buvo išleista kompaktinė plokštelė „A Tribute to Gilbert Duprez“, kurią Kaune kartu su orkestru įrašė visame pasaulyje žinomas, „Metropolitan opera“ solistas, tenoras John Osborn. Ji buvo pripažinta geriausia 2017 m. lapkričio mėnesio plokštele. O G.Verdi operos „Rigoletto“ kompaktinę plokštelę įrašyta Kaune kartu su vienu geriausiu pasaulio baritonu Dmitri Hvorostovsky Niujorko dienraštis „The New York Times“ įtraukė į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25 – tuką.

Orkestro vadovas Algimnatas Treikauskas džiaugiasi, kad tokios pasaulinės klasikinės muzikos žvaigždės atvyksta į Kauną ir jas gali išgirsti mūsų šalies gyventojai bei svečiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius