-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno paveikslų galerijoje – 11-osios Kauno bienalės parodos

Kas yra paminklas, koks, kada, kodėl, jis galėtų būti ar nebūti? Šiuos klausimus kels 11-oji Kauno bienalė „Yra ir nėra“. Oponuodama konservatyviai paminklinimo praktikai Lietuvoje, bienalė kvies apmąstyti alternatyvias paminklų statymo idėjas ir strategijas.
Vytenio Jako performansas
Vytenio Jako performansas / Elijaus Kniezausko nuotr.

Viešosiose erdvėse vyksiančią pagrindinę Bienalės ekspoziciją „Yra ir nėra“, kuruojamą Paulinos Pukytės, lydės trys parodos, kurias nuo rugsėjo 16 d. bus galima aplankyti Kauno paveikslų galerijoje: „Ateini ar išeini?“ (kuratorė Laima Kreivytė), „Iš ko padaryti paminklai“ (kuratorius Udi Edelman) ir prancūzų menininkės Sophie Calle projektas „Atsitraukimas“ (1996) (kuratorė Paulina Pukytė).

Ateini ar išeini?“

Tai kontekstuali lietuvių menininkų paroda, kurioje bus rodomi projektai, performansai, filmai ir objektai, persvarstantys paminklų formą ir funkciją, santykį su politika ir viešąja erdve. Parodoje bus galima išvysti per pastaruosius kelis dešimtmečius lietuvių menininkų sukurtus darbus įpaminklinimo ir nupaminklinimo tema. Laikini, mobilūs, konceptualūs ir asmeniški, jie kvies ne tik permąstyti praeitį, bet ir kritiškai žvelgti į dabartį, ieškant atsakymų į ilgą laiką neatsakytus klausimus. O klausimų ši paroda kelia išties nemažai. Pasak parodos kuratorės Laimos Kreivytės, „pastatyti paminklai yra šauktukai – jie garsiai šaukia svarbias datas ir pavardes. Nepastatyti, perstatyti, keičiami ir keliaujantys paminklai klausia – kam, kur, koks, už ką? O ypač – kodėl? Kodėl paminklas? Ar šiandien dar aktualu apie juos kalbėti?“ Parodoje eksponuojami menininkų darbai būtent tai ir daro.

Projekto partnerio nuotr./Udi Edelman
Projekto partnerio nuotr./Udi Edelman

Parodos menininkai: Danas Aleksa, Audrius Ambrasas, Kostas Bogdanas, Cooltūristės, Kristina Inčiūraitė, grupė „Iš reikalo“ (Jurga Jasinskaitė, Marta Vosyliūtė), Vytenis Jakas, Audrius Janušonis, Sandra Kazlauskaitė, Juozas Laivys, Dainius Liškevičius, Deimantas Narkevičius, Valdas Navasaitis ir Marius Ivaškevičius, Ernestas Parulskis ir Liudas Parulskis, Eglė Rakauskaitė, Indrė Šerpytytė, Emilija Škarnulytė, Gediminas Urbonas, Gintaras Zinkevičius, menininkas, nenorintis minėti pavardės ir kiti.

Iš ko padaryti paminklai“

Tarptautinė videodarbų kolekcija, pristatanti pastarojo dešimtmečio kūrinius ir menininkų bandymus į didybę prarandančius paminklus pažvelgti iš tyrėjo perspektyvos. Parodoje eksponuojami kūriniai atspindės skirtingas monumentų tyrimo kryptis. Parodos kuratorius Udi Edelman tikina, kad vienos visus parodos kūrinius jungiančios gijos nėra: „Vieni iš jų – poetiški, kiti – dokumentiniai, dar kiti – žaismingi. Visi jie iššaukia mintis apie tai, ką monumentai turėtų reprezentuoti, ir apie tai, kodėl kai kuriems iš jų laikui bėgant nepavyko išlikti.“ Dalis darbų apžvelgia išorinius paminklų nykimo faktorius: jų irimą dėl apleidimo ar tyčinį griovimą.

Šį tyrimo aspektą papildo kitas – kūriniai, kurie iškreipia paminklų vaidmenį, jų prasmę ar jų įkūnijamą atmintį. Tai menininkų įsiterpimo į paminklų išvaizdą ir paskirtį pavyzdžiai – dažniausiai žaismingi ir demonstruojantys nepretenzingą požiūrį į juos. Šias tyrimo gaires vainikuoja darbai tiriantys naujų paminklų galimybes, jų kūrimo politiką ir veiksnius lemiančius su jais susijusius pasirinkimus. Pasak parodos kuratoriaus „Ši darbų kolekcija primena, kad menas dar turi ką pasakyti ir padaryti monumentų ir jų permąstymo šiuolaikiniame kontekste labui.“

Paroda surengta bendradarbiaujant su Skaitmeninio meno centru Holone (Institute for Public Presence, The Center for Digital Art, Holon).

Menininkai: Yochai Avrahami, Mark Clare, Declan Clarke, Ruben Woodin Dechamps ir Oscar Hudson, Effi ir Amir, Karolina Freino, Plattform Geschichtspolitik (Eduard Freudmann, Chris Gangl, Tatiana Kai-Browne), Christian Jankowski, Uri Katzenstein, Tali Keren ir Alex Strada, Kristina Norman, Kamila Szejnoch, Julia Turbahn ir Tal Alperstein, Artur Żmijewski

Garsi prancūzų šiuolaikinio meno maištininkė Sophie Calle

Kauno paveikslų galerijoje bus galima išvysti ir žymios prancūzų konceptualaus meno kūrėjos Sophie Calle parodą „Atsitraukimas“. Pasaulyje gerai žinoma menininkė Sophie Calle kuria drąsiomis, asmeniškomis ir tuo pačiu daugeliui artimomis jautriomis temomis. Toks yra ir jos 1996 m. sukurtas projektas „Atsitraukimas“, kuriame menininkė kalba apie išnykusius paminklus Berlyne ir jų paliktą tuštumą. Į pagalbą pasitelkdama fotografiją ir vietinių žmonių prisiminimus, ji kuria daugiasluoksnį pasakojimą apie nebuvimo sukeltas emocijas ir kuriamą realybę.

Paroda surengta bendradarbiaujant su kolekcionieriumi iš Frankfurto Walteriu Kuna ir Berlyno modernaus meno muziejumi.

Asmeninio archyvo nuotr./ Sophie Calle
Asmeninio archyvo nuotr./ Sophie Calle

Informacija lankytojams:

  • Kauno bienalė veiks: 2017 m. rugsėjo 15–lapkričio 30 dienomis
  • 11-osios Kauno Bienalės „Yra ir nėra“ atidarymas: 2017 m. rugsėjo 15 d. 18 val. / Vienybės aikštėje, Kaune
  • Parodų „Ateini ar išeini?“, „Iš ko padaryti paminlai“ ir Sophie Calle „Atsitraukimas“ atidarymas: 2017 m. rugsėjo 16 d. 18 val. / Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje, Donelaičio g. 16, Kaune
  • Daugiau informacijos – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius