-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune

Išgyvenimai, į žmonių širdis atkeliaujantys per meno kūrinius, padeda atsiskleisti ne tik patiems menininkams, bet ir sukurti atvirą visuomenės požiūrį. Spalį Kaune startuos paskutinė OSTRALE bienalės renginių dalis, vainikuojama šiuolaikinio meno „Srovės nepasroviui“ parodos. Anot organizatorių, parodoje atsispindinčios šių dienų aktualijos daugelį palies kylančiais klausimais, iššauktomis diskusijomis ir galbūt net tam tikrais elgesio pokyčiais.
Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune
Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune / „Ars future“ nuotr.

Išskirtinėje parodoje – lietuvių kūryba

Spalio 5 dieną Kauno centriniame pašte duris atverianti paroda į Lietuvą atkeliavo iš Vokietijos, kaip „Švyturys nealkoholinis“ remiamo projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalis. Dresdeno mieste vykstanti OSTRALE bienalė – viena didžiausių Vokietijoje rengiamų šiuolaikinio meno parodų, į kurią veržiasi dalyvauti menininkai iš viso pasaulio. Paroda rengiama bendradarbiaujant su Europos kultūros sostinėmis tapusiais miestais.

Bienalės Lietuvoje prodiuserė Asta Ivanauskienė pažymi, jog vien praėjusiais metais šioje parodoje dalyvavo 138 menininkai, atstovaujantys net 34-ioms skirtingoms tautoms, tarp kurių – ir lietuviškojo meno atstovai.

L.Jushke nuotr./Asta Ivanauskienė
L.Jushke nuotr./Asta Ivanauskienė

„Džiugu, kad tokio pobūdžio parodą, reikalaujančią netradicinių sprendimų, galime rengti ir Lietuvoje. Tai prisideda prie mūsų šalies vardo ir pasiekimų įženklinimo pasaulyje, taip pat leidžia lietuvių menininkams būti pripažintiems didesniu mastu. Šioje parodoje žiūrovai išvys talentingų lietuvių moterų kūrėjų darbus: Bronės Sofijos Gideikaitės instaliaciją „Nuorodų sistema“, keramikės Dainos Vanagaitės-Belžakienės skulptūrą „Tas nepakeliamas būties lengvumas“, taip pat Gabrielės Gervickaitės instaliacijos, kurtos dar 2021 metais rezidencijos Dresdene metu, fragmentus“, – vardija A.Ivanauskienė.

A.Fabricius nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune
A.Fabricius nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune

Anot parodos prodiuserės, netradicinės Kauno centrinio pašto erdvės ir jose tvyranti istorija leis išpildyti naujus kontekstus – juk šių patalpų praeitis daro nemenką įtaką parodos lankytojų potyriams ir sukuria meno kūrinius papildančias asociacijas bei nuorodas. Prieš tai paroda buvo eksponuojama buvusiame Rytų Vokietijos elektronikos įmonės valgyklos patalpose.

Ypatingas žinias nešantis menas

Prodiuserė A.Ivanauskienė išskiria, kad parodoje bus galima išvysti ir Nikitos Kadan iš Ukrainos kūrinį „Gazelka“. Tai – vėliava, pagaminta iš automobilio GAZ-3302, suniokoto apšaudymo metu, geležies lakšto. Anot pačios menininkės, šis kūrinys atspindi skausmingus žmonių išgyvenimus bei sugriautą kasdienybę. A.Ivanauskienė priduria, kad 2015 metais sukurta vėliava, dabartiniame kontekste įgauna dar didesnę reikšmę.

„Lankantis parodoje rekomenduoju nepraeiti ir pro Seckin Aydin iš Turkijos kūrinį „Humanitarinis koridorius“. Ši batų raištelių instaliacija, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paprasta, iš tiesų yra itin paveiki, mat skirta tiems, kuriems savo šalyse visgi nepavyko humanitariniais koridoriais pasinaudoti sėkmingai. Išskirtinio dėmesio verta ir Janos Rinchenbachovos iš Čekijos instaliacija „Quaking Perception“. Joje galima pamatyti neįprastą vaizdą – skysto molio sklidiną vonią, burbuliuojančią pagal seisminį aktyvumą atokioje Ramiojo vandenyno vietoje“, – pasakoja parodos prodiuserė.

„Ars future“ nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune
„Ars future“ nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune

Pasak projektą remiančios daryklos „Švyturys-Utenos alus“ generalinio direktoriaus Rolando Viršilo, tokios parodos skatina visuomenę apsvarstyti savo įsitikinimus, požiūrį į kasdienybę ir pasaulį. Eilę metų prie įvairių kultūrinių ir meninių renginių, parodų bei įvykių prisidedančios bendrovės vadovas įsitikinęs, kad menas – ne tik sujungia visuomenę, bet ir atveria duris naujiems pažinimams bei puoselėja esmines žmogiškąsias vertybes.

„Ilgametė patirtis rodo, kad kultūriniai proveržiai visuomenėje ją tik dar labiau sustiprina. Juk menas yra įvairialypis, gyvas organizmas – nuolat augantis skirtingomis kryptimis, paliečiantis jautriausius taškus. Tai, kas atspindi praeitį, dabartį ar netgi akies krašteliu pažvelgia į ateitį, yra tikras lobynas, sujungiantis mūsų mintis ir jausmus į vieną ar kelis kūrinius. Tapę „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ rėmėjais, vylėmės paskatinti žmonių atvirumą įvairioms meno ir kultūros išraiškoms, todėl žvelgiant į tai, ką projektas suteikia visuomenei – ši idėja puikiai išpildyta“, – sako R.Viršilas.

„Ars future“ nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune
„Ars future“ nuotr./Kiekvieną paliesiantys lietuvių ir ukrainiečių meno kūriniai – išskirtinėje parodoje Kaune

A.Ivanauskienė priduria, jog OSTRALE bienalės paroda „Srovės nepasroviui“ padės lavinti ir kritinį mąstymą, nes menininkai savo kūriniais gvildena tas temas, kuriomis daugelis šalių dar nėra pasiryžusios diskutuoti.

„Švyturys nealkoholinis“ kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriais kviečia apsilankyti „Srovės nepasroviui“ parodoje. Kauno centriniame pašte ji vyks iki lapkričio 13 dienos. Parodoje bus galima pamatyti net 19-os autorių iš viso pasaulio šalių bei 3-jų lietuvių autorių kūrinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius