-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdoje prasideda Europos kino festivalis „GoDebut“

Gruodžio 17–19 d. į Klaipėdą sugrįžta Europos kino debiutų festivalis „GoDebut“. Tai – tarptautinis kino renginys, šiemet pristatysiantis 48 debiutuojančių kūrėjų filmus net iš 15 šalių: nuo artimiausių kaimynų (Latvijos, Lenkijos) iki Ispanijos, Portugalijos ar tolimojo Azerbaidžano. Festivalis – tai galimybė debiutuojantiems kino kūrėjams žengti žingsnį pirmyn į profesionalų kino pasaulį, būti pastebėtiems tarptautiniu lygmeniu, užmegzti kūrybines pažintis ir gyvai pristatyti savo kūrybą žiūrovams bei profesionalų žiuri.
Filmo „Rūdys“ akimirka
Filmo „Rūdys“ akimirka / Organizatorių nuotr.

Debiutai kino profesionalų apsuptyje

Festivalio pamatas – konkursinė programa, kurią sudaro 48 filmai, pasižymintis žanrų, trukmės, tematine bei geografine įvairove. Žiūrovai išvys nuo minutės iki pusvalandžio trunkančius vaidybinius, dokumentinius, animacinius ir eksperimentinius filmus iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Prancūzijos, Belgijos, Ispanijos, Vengrijos, Šveicarijos, Danijos, Ukrainos, Portugalijos, Austrijos, Vokietijos ir Azerbaidžano.

Jaunieji kūrėjai įvairiomis kinematografinėmis formomis kalba apie tikėjimą savo jėgomis, svajonių siekį nepaisant fizinių ar socialinių kliūčių, kelia lytiškumo asmenybės identiteto klausimus, reflektuoja šių dienų aktualijas, gyvenimą pandemijos laikotarpiu. Dažnas motyvas debiutuojančių lietuvių režisierių istorijose – ryšys su vyresniąja karta, šeimos iššūkiai, praeities, istorijos, prisiminimų refleksijos.

„GoDebut“ konkursinės programos dalis – „Išdrįsk būti žalias“ filmai, įvairiais, netradiciniais kampais analizuojantys gyvybiškai aktualią temą apie mus supančią aplinką, pasaulio ateitį ir žmonių tolimesnį (iš)gyvenimą jame. Vienas išskirtinių filmų šioje kategorijoje lenkų režisieriaus Rafal Malecki filmas „Rūdys“ (eng. Rust), pasakojantis apie menininkę-suvirintoją Mariola Wawrzusiak-Borcz, kuri klaidžioja postindustrinėse vietovėse ieškodama metalo laužo, kurį naudoja savo meno kūriniuose. Suvirinimo metu ji kuria bauginančias gyvūnų, androidų ir nuo karo nukentėjusių vaikų skulptūras.

Organizatorių nuotr./Inesa Kurklietytė
Organizatorių nuotr./Inesa Kurklietytė

Konkursinės programos filmus vertins kino profesionalai iš Suomijos, Latvijos, JAV, Prancūzijos ir Lietuvos – tai Tarptautinio Tamperės kino festivalio direktorius, Europos Kino Akademijos narys Jukka-Pekka Laakso, kino animacijos guru, animacinių ir trumpametražių filmų kuratorė, programuotoja ir projektų vadovė, Rygos Tarptautinio Filmų Festivalio viena iš įkūrėjų, Latvijos Animacijos Asociacijos vadovė Anna Zača (Veilande-Kustikova), kino kūrėjas ir prodiuseris, Indianos menų komisijos narys, filmų festivalio „One Race Human Race“ meno vadovas Paul W. Nethercott, režisierė, kurios filmai skina laurus įvairiuose festivaliuose, lietuviškų šaknų turinti Alanté Kavaïté bei Lietuvos kino režisierius, scenaristas, prodiuseris Audrius Juzėnas.

Ši komisija bus atsakinga už festivalio pagrindinio prizo – „Auksinės Anikės“ – įteikimą geriausiam šių metų debiutiniam filmui. Taip pat, bus renkami geriausi filmai novelės, inovatyvaus, trumpametražio ir specialios programos „Išdrįsk būti žalias“ kategorijose.

Kino profesionalai festivalyje ne tik vertins konkursinės programos filmus, bet yra pasiryžę jauniesiems kūrėjams detaliau pakomentuoti jų darbus, kad žingsniai pirmyn į kino profesionalų gretas ir kelyje kylantys iššūkiai būtų kuo lengviau įveikiami ir rezultatyvesni.

Organizatorių nuotr./Kęstutis Meškys
Organizatorių nuotr./Kęstutis Meškys

Be tarptautinės žiuri, festivalyje filmus vertins ir publikos žiuri, sudaryta iš kino bei kultūros entuziastų: rašytoje Diana Latvė, poetė, kino mylėtoja Jūratė Straupaitė, kultūrinės veiklos vadybininkas, tarptautinio gatvės teatrų „Šermukšnis“ programos koordinatorius Arūnas Peštenis ir istorinės dramos „Klaipėda, 1923“ idėjos autorius, ko-prodiuseris Mindaugas Gudelis. Šiai komisijai vadovaus žinoma Lietuvos kino kūrėja, režisierė, „Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus“ (AMII) direktorė Inesa Kurklietytė. Publikos žiuri Publikos žiuri nuspręs, kam atiteks ne tik „Sidabrinė Anikė“, bet ir kitas, specialiai Lietuvių kino kūrėjams skirtas prizas – „Sidabrinis tripodas“, įsteigtas festivalio ištikimų partnerių – Lietuvos jūrų uosto direkcijos.

Galimybė gilinti žinias: „GoCampus“ programa

Festivalio dalyviai ir miesto svečiai turės išskirtinę galimybę gruodžio 18 d. dalyvauti edukacinių renginių cikle GoCampus. Dokumentinių filmų kūrėjas Audrius Stonys Palangos kurorto muziejuje gvildens dokumentinio kino kūrybos subtilybes. Seminaro metu bus kalbama apie herojaus paiešką dokumentiniame kine. Kaip filmo personažas padiktuoja ne tik filmo siužetines, prasmines linijas, bet ir filmo formą, ritmiką ir struktūrą. Prodiuseris ir režisierius Riho Västrik iš Estijos tęs dokumentinio filmo temą ir su dalyviais kalbės apie scenarijaus svarbą kuriant dokumentinė kiną. Tarptautinės žiuri komisijos narys, filmų prodiuseris Paul W. Nethercott moderuos kūrybines dirbtuves itin aktualia tema debiutuojantiems kino kūrėjams ir padės išsiaiškinti, kaip sėkmingai parduoti savo filmą.

Nors GoCampus programa orientuota į pradedančiuosius kino režisierius, seminarai, diskusijos ir dirbtuvės yra atviros visiems kino mylėtojams. Pirmus žingsnius kine mūsų festivalyje gali žengti visi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius