Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje skambės švedų „Kroumata“ būgnai

Viena didžiausių Klaipėdos koncertų salės „Permainų muzikos“ festivalio intrigų – mušamųjų instrumentų ansamblio „Kroumata“ (Švedija) koncertas „Būgnijimas su „Kroumata“ laukia rugsėjo 26 dieną, trečiadienį. Koncerto pradžia 18 valandą, o 17 valandą II aukšto fojė rengiamas susitikimas su atlikėjais.
Švedai „Kroumata“ atvyksta į Klaipėdą.
Švedai „Kroumata“ atvyksta į Klaipėdą. / Koncertų salės nuotr.

„Kroumata“ – tai ne tik kolektyvas, o netgi reiškinys, darantis tiesioginę įtaką mušamųjų muzikos situacijai pasaulyje. Per daugiau nei 30 aktyvios veiklos metų „Kroumata“ tarptautinėje muzikos rinkoje įtvirtino savo pavadinimą, kuris senovės graikų kalba tiesiog reiškia „mušamieji instrumentai“. Gimtojoje Švedijoje ansamblis laikomas kultiniu kolektyvu ir kviečiamas groti karaliaus Karolio XVI Gustavo rūmuose. Koncertuodama svetur „Kroumata“  garbingai atlieka savo šalies muzikos ambasadoriaus vaidmenį, kaip tai įvyko 2011 metų birželį, kai ansamblio koncertu sausakimšoje Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje buvo paminėta Švedijos nacionalinė diena ir Švedijos – Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo jubiliejus.

Precizika ir virtuoziškumu garsėjančio kolektyvo pasirodymai, vykstantys tiek didžiausiose scenose, tiek mokyklų salėse, žavi itin išradingomis programomis. Ansamblis ne tik kuria etalonines žymiausių XX amžiaus opusų mušamiesiems instrumentams interpretacijas, bet ir užsako naujus kūrinius dabarties kompozitoriams. Iš viso „Kroumata“ yra atlikusi daugiau ne 220 kūrinių premjerų, pasirodžiusi daugiau nei 40-yje šalių, išleidusi 20 kompaktinių plokštelių. 

Ansamblio istorija prasidėjo 1978-aisiais metais. Nuo to laiko ne kartą keitėsi grupės sudėtis, repertuaras ir net juridinis statusas. Dabartinė ansamblio sudėtis – Johan Silvmark, Roger Bergström, Ulrik Nilsson ir Pontus Langendorf – ne tik tęsia šlovingas praeities tradicijas, bet ir realizuoja naujus sumanymus. Šie atlikėjai pasižymi reta kūrybine išmone. Savo veikla demonstruojantys mušamųjų muzikos savarankiškumą ir visavertę garsų gamą jie nevengia jungtinių projektų su kitais kolektyvais, pvz. simfoniniais orkestrais. Beje, prieš dešimtmetį „Kroumata“ muzikavo Vilniuje, Kongresų rūmų salėje kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojant Mindaugui Piečaičiui.

Koncerte „Būgnijimas su „Kroumata“ bus paminėtas festivalio „Permainų muzika“ pavadinimo įkvėpėjo J. Cage’o 100-metis, suteiksiantis progą įsitikinti, jog „viskas yra muzika“. Skambės šio autoriaus kompozicija „Branches“ / „Šakos“.  Bus muzikuojama ne tik įprastais ar mažiau regėtais perkusiniais instrumentais, bet ir įvairiausiais daiktais, tad vakaro metu publikos laukia daug netikėtumų. Įspūdingą ansamblio programą pradės György Ligeti „Preliudas automobilio signalui“, pratęs Iannio Xenakio „Okho“ ir Johno Erikssono  „Träd“ / „Rankų miškas“, kuriame marimba bus grojama net 8-is rankomis, o finalinis perkusijos meistro Steve’o Reich’o „Drumming“ / „Būgnijimas“ panardins į visišką transą. 

Ritmo, triukšmo ir šlamesio korifėjų vakaras bus tikrai įspūdingas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius