Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdoje užgimsta jaunųjų vargonininkų festivalis „Salve Mare“

Klaipėdoje gimsta nauja muzikinė tradicija – jaunųjų vargonininkų festivalis SALVE MARE (Sveika, jūra!). Festivalio organizavimo iniciatyvos ėmėsi Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos pedagogai drauge su Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios bendruomene, svetingai atveriančia savo erdves vargoninės muzikos gerbėjams, o jauniesiems muzikantams suteikiančia galimybę muzikuoti su profesionaliu ir unikaliomis akustinėmis savybėmis pasižyminčiu instrumentu.
Pirmojo Klaipėdos jaunųjų vargoninkų festivalio SALVA MARE sumanytojai ir organizatoriai (iš kairės): brolis Benediktas Jurčys, Jolita Šlajienė, Jolanta Banaitienė, Laura Kiesienė, Alvidas Remesa
Pirmojo Klaipėdos jaunųjų vargoninkų festivalio SALVE MARE sumanytojai ir organizatoriai (iš kairės): brolis Benediktas Jurčys, Jolita Šlajienė, Jolanta Banaitienė, Laura Kiesienė, Alvidas Remesa / Asmeninio albumo nuotr
Temos: 2 Klaipėda Vargonai

Gegužės 27-28 dienomis vyksiantis festivalis pagal organizatorių sumanymą turėtų tapti svajonių išsipildymu jaunuoliams, kurie mokosi Klaipėdos miesto muzikos mokyklų fortepijono klasėse ir siekia tobulinti savo muzikinius gebėjimus. Dviejų dienų renginyje jaunieji muzikantai turės galimybę daugiau sužinoti apie vargonų muziką bei Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje esantį instrumentą, su kuriuo jie vėliau repetuos ir viešai atliks pasirinktus kūrinius. Į pirmąjį festivalį planuojama pakviesti iki 25 Klaipėdos J. Kačinsko ir J. Karoso muzikos mokyklų auklėtinių nuo 8 iki 17 metų.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia

Idėjos autoriai sako sąmoningai renginiui parinkę festivalio formą. „Renginys neturi tikslo pademonstruoti supertechnikos, čia nebus vertinimų. Konkurse būtų ir vertinimo komisija, ir balai, ir vietos, o čia – festivalis. Čia džiaugsimės muzika ir pralaimėtojų nebus“,– sako J. Kačinsko muzikos mokyklos direktorė Jolita Šlajienė.

Idėją išaugino vaikų džiaugsmas

Festivalio idėją išaugino vaikų džiaugsmas ir jų šeimų dėkingumas per praėjusiais metais surengtą fortepijono klasės vaikų koncertą Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. „Matėme vaikų reakcijas, nuostabą girdint visiškai kitaip skambančią muziką. Ir pianinu atliekama muzika yra gražu, bet vargonų skambesys visiškai kitoks. Moksleiviams ir tėvams tokia patirtis buvo didelė dovana“,– pasakoja viena iš festivalio sumanytojų, J. Kačinsko muzikos mokyklos mokytoja Jolanta Banaitienė.

G.Beržinsko nuotr./Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia
G.Beržinsko nuotr./Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia

„Polifoniją mokytis yra sudėtinga. Ir groti sudėtinga, bet kai tu žinai, jog tai, ką išmokai, turėsi galimybę atlikti su vargonais ir dar su tokio aukšto lygmens instrumentu, kai išgirsti rezultatą – vargonų muzikos skambesį, tampa aišku, kodėl buvo verta stengtis visus metus. Po koncerto ilgai nenutrūko vaikų ir tėvų padėkos“,– impulsu žengti toliau ir vaikams suteikti daugiau galimybių tobulėti prisimena idėjos bendraautorė mokytoja Laura Kiesienė. Pasak jos, galimybė muzikuoti vargonais yra viena iš jaunuolių motyvavimo tobulėti priemonių.

Mokytojos į būsimojo festivalio koncertinę programą įtraukė vargonų klasiką – baroko epochos kompozitorių J. S. Bacho, F. Hendelio muziką. Festivalyje skambės ir šių laikų kūrėjų kompozicijos vargonams. Pasak L. Kiesienės, didysis vargonų muzikos autoritetas J. S. Bachas vaikams buvo paskyręs net atskirą albumą „Anos Magdalenos albumas“, iš kurio lyg iš pradžiamokslio mokosi ir šių laikų vaikai.

Festivalio dalyviai muzikuos unikaliu instrumentu

„Vargonų muzikos festivalių pasaulyje yra ne vienas. Klaipėdoje gimstantis festivalis bus išskirtinis tuo, jog vargonų muziką atliks jaunieji muzikai, sportiniais terminais tariant – jaunučiai. Jiems bus leista muzikuoti geriausiais Lietuvos vargonais, prie kurių prisiliesti galimybę turi tik profesionalūs muzikantai“,- teigia Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios vargonininkas, kompozitorius Alvidas Remesa. Jis festivalio dalyvius supažindins su unikaliu instrumentu ir jo subtilybėmis. Maestro vadovaus ir moksleivių repeticijoms.

A.Darongausko nuotr./Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia
A.Darongausko nuotr./Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia

Kodėl bažnyčios bendruomenė tapo šio festivalio partneriu ir entuziastingu palaikytoju? Į šį klausimą atsako Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis brolis Benediktas. „Vargonų muzika – tai tiesus kelias į dvasingumą. Norėdamas perteikti Bachą, turi jį pažinti, suprasti jo kūrybą, prisiliesti prie autoriaus dvasinio pasaulio. Tie vaikai jau bus kitokie ir mums tai labai svarbu“,– akcentuoja festivalio iniciatyvos bendraautoris.

Pirmojo Klaipėdos jaunųjų vargoninkų festivalio SALVE MARE organizatoriai neslepia minčių ir vilčių ateityje auginti šį sumanymą iki respublikinio ar net tarptautinio festivalio lygmens.

DAUGIAU:

Apie Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios vargonus. Instrumentą kūrė garsus žydų kilmės muzikas Garry Grodbergas, pripažintas J. S. Bacho vargoninės muzikos žinovas ir atlikėjas, gimęs, beje, Klaipėdoje, bet per Antrąjį pasaulinį karą su šeima pasitraukęs į Rytus. Jis vargonus kūrė daugelyje valstybių. Priešpaskutiniai jo vargonai buvo pastatyti Karaliaučiuje, paskutiniai – Klaipėdoje. Kaip jų kūrėjas sakė, instrumentas Karaliaučiuje buvo skirtas šlovinti Bachui, Klaipėdos – Dievui. Pagal kūrėjo projektą vargonus pagamino garsi Austrijos kompanija „Rieger“, gyvuojant beveik 200 metų. Vargonų dermė su bažnyčios erdve vadinama absoliučia, akustinei kokybei pasiekti gamintojų rekomendacijos buvo įgyvendintos milimetrų tikslumu.

Asmeninio albumo nuotr./Pirmojo Klaipėdos jaunųjų vargoninkų festivalio SALVE MARE sumanytojai ir organizatoriai (iš kairės): brolis Benediktas Jurčys, Jolita Šlajienė, Jolanta Banaitienė, Laura Kiesienė, Alvidas Remesa
Asmeninio albumo nuotr./Pirmojo Klaipėdos jaunųjų vargoninkų festivalio SALVE MARE sumanytojai ir organizatoriai (iš kairės): brolis Benediktas Jurčys, Jolita Šlajienė, Jolanta Banaitienė, Laura Kiesienė, Alvidas Remesa

Apie Klaipėdos J. Kačinsko muzikos mokyklą. Muzikos mokykla duris atvėrė 1970 m., 1995-aisiais jai suteiktas kompozitoriaus, dirigento, pedagogo, Lietuvos nacionalinės premijos laureato ir Klaipėdos miesto garbės piliečio, tuo metu gyvenusio Bostone (JAV), Jeronimo Kačinsko vardas. Šiandien mokykloje mokosi daugiau nei 800 mokinių. Jaunieji mokyklos talentai – įvairiausių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai bei diplomantai, keletas jų yra tapę tarptautinių M.Rostropovičiaus ir M. Sogny fondų stipendininkais. Mokyklos kolektyvų „Gintarėlis“ ir „Subatėlė“ kūryba įvertinta „Aukso paukščių“ apdovanojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius