Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje – tradicinės mojavos

Gegužės 14 d. 13 val. vyks Tradicinės Mojavos Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje (Bokštų g. 10).
Gegužės 14 d. 13 val. vyks Tradicinės Mojavos Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje
Gegužės 14 d. 13 val. vyks Tradicinės Mojavos Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje / R.Daškevič nuotr.
Temos: 2 Klaipėda Giesmė

Pirmasis gegužę skirti Marijos garbei sumanė Ispanijos karalius Alfonsas X-asis (1239–1284). Italijoje šio pamaldumo pradininkais buvo šventieji Pilypas Nėris (1515–1592) ir Karolis Boromėjus (1538–1584). Matydami, kaip pavasariui veikiant sukyla žmonių jausmai, jie sumanė juos pajungti aukštesniems tikslams.

Eidami nuo savo oratorijos iki Didžiosios Marijos bazilikos Romoje linksmai giedodavo Marijos litaniją (dar vadinamą Loreto litanija), prijungdami giesmių. Vėliau jų pavyzdžiu pasekė keli vienuolynai. Jau tada buvo nustatyta tvarka: gėlėmis puošiamas Marijos altorėlis, ir meldžiamasi.

Tradicinių Mojavų renginio svečiai kantičkinių giesmių ansamblis „Bromos“ – tai jauni žmonės, susibūrę gilintis į kantičkų ir liaudies giesmių tradicijas bei tyrinėti liaudiškojo pamaldumo praktikų.

Kolektyvas susibūrė 2022 metais.

Giesmininkai – iš įvairių Lietuvos kampelių į sostinę suvažiavę studentai, jaunimo folkloro kolektyvų dalyviai, muzikantai. Tai etninę kultūrą pamilę žmonės, greta pasaulietinio folkloro trokštantys pažinti ir katalikiškąjį kultūros paveldą. Ansamblio vadovas – Matas Macevičius.

Kantičkų – iš senųjų maldynų giedamų giesmių – „Bromos“ mokosi klausydamiesi archyvinių įrašų, lygindami tekstų redakcijas, gilindamiesi į tekstų prasmes, studijuodami jų senovinę leksiką, atlikimo manierą ir specifiką.

Vos per ne pilnus vienerius veiklos metus „Bromos“ jau išvyko į tautosakos ekspediciją, dalyvavo liaudiško giedojimo festivalyje/stovykloje „Giedu giesmelę“ Telšiuose, tarnavo Šv. Mišiose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius