Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos Skulptūrų parke – Urtės Jasenkos grafikos paroda „Atmintis“

Nuo rugsėjo 7 d. Klaipėdos skulptūrų parke, Atminties labirinte (parko dalis prie Trilapio gatvės), eksponuojama jaunos menininkės Urtės Jasenkos grafikos paroda „Atmintis“. Ji skirta pagerbti žuvusius bei vis dar drąsiai kovojančius ukrainiečius, jų karius, moteris ir vaikus. Tai jautrūs, viltingi paminklai, skirti Ukrainai palaikyti.
„Šaukiantys laisvę“. Urtė Jasenka
„Šaukiantys laisvę“. Urtė Jasenka / Urtės Jasenko kūrinys

Septynios stiklo plokštės su Urtės Jasenkos piešiniais įsikomponuoja šalia Senųjų miesto kapinių paminklų, taip papildydami Atminties labirintą šiandien gyvenančių žmonių mintimis, jausmais ir lūkesčiais dėl ateities.

Urtė, kaip visi mes, stipriai išgyveno karo įvykius. Menininkė, norėdama palaikyti kovojančius ukrainiečius, pradėjo kurti darbus, kurie neštų viltį, stiprybę ir taiką. Kūrinių prisikaupė visas šūsnis. Parke rodomi tik keli iš jų, ir tikimės, kad stiklo plokštės išliks ilgesnį laiką, o žmonės galės šalia jų išgyventi paguodos bei vilties akimirkas.

Apie autorę

Urtė Jasenka (g. 1993) yra jaunosios kartos menininkė, mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, dailės skyriuje, vėliau studijavo ir 2014 m. Norvegijoje baigė Manger folkehøgskule muzikos, vokalo specialybę. Dar būdama mokykloje menininkė suformavo išskirtinį braižą, minimalistinį „pasaulį“, kupiną simbolikos, detalių, pasikartojančių elementų, gamtos motyvų, pasakojimų, minčių, jausmų, grožio, stebuklų, šviesos, bet tuo pat metu, – tamsos, liūdesio, trapumo, mistikos ir kentėjimo. Autorės kalba yra ne tik apie šviesią, bet ir tamsiąją žmogaus prigimtį. Stebėdama aplinką, supančius žmones, save ir savo gyvenimą, U.Jasenka „sukaupia“ daug patirties, istorijų, o viską permąsčiusi svarbiausias mintis palieka popieriaus lape. „Būti čia ir dabar, mėgautis tuo, kas duota – gera ar bloga – visa širdimi yra gyvenimo prasmė ir laisvė“, – sako jaunoji kūrėja.

Nuo 2009 m. U.Jasenka aktyviai kuria ir organizuoja kolektyvines bei personalines parodas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje (Norvegija, Vokietija, Italija). Taip pat veda edukacinius užsiėmimus, inicijuoja įvairius kūrybinius projektus bei renginius.

2023 m. menininkei oficialiai suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius