Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugės atidarymo ceremonijoje – parama Ukrainai ir sunkiai tariami sveikinimo žodžiai

Ketvirtadienio rytą, po metų pertraukos, duris atvėrė 22-oji Vilniaus knygų mugė. Šią ceremoniją lydėjo prasidėjusio karo Ukrainoje nuotaikos.
Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas
Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas

Prezidentas Gitanas Nausėda dėl Rusijos pradėtų karinių veiksmų Ukrainoje mugės atidaryme nedalyvavo. Tačiau jo sveikinimo žodį perdavė vyriausioji patarėja Jolanta Karpavičienė.

Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas
Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas

Pasak prezidento, „Knygų mugės skleidžiama pagarbios ir intelektualios diskusijos žinia yra kaip niekada svarbi ir paveiki. Nepaisant visų sukrėtimų, spausdintas žodis visada išlieka. Išlieka ir jame įamžinta kultūra. O kultūra – galinga jėga“, – savo sveikinime teigė G.Nausėda.

Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys atidarymo renginyje pripažino, kad šioje sudėtingoje situacijoje emociškai nėra lengva kalbėti, tačiau jis taip pat paprašė plojimais pasveikinti ir padėkoti Knygų mugės organizatoriams, kad ėmėsi šios nelengvos užduoties įgyvendinti tai, kas dabar prasideda.

Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas
Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas

„Sudėtinga sakyti, kad knyga gali būti panacėja nuo visų negandų. Panacėja neegzistuoja. Tačiau knyga gali būti ir užuovėja, ir mąstymo aštrinimo įrankiu ir saugiu pasakų pasauliu. Knygos gali priminti, kad nesame išskirtiniai, o žmonija nuolat patiria įvairiausių nesklandumų. Knygos gali parodyti, kai vertybės yra pamirštamos ir žmonija pasuka klystkeliais. Knygos gali daugybę dalykų, todėl pasistenkime išgirsti, ką kalba knygos“, – teigė kultūros ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad ypač svarbus šiandien tampa ir žmogaus santykis su žmogumi, o tai, anot S.Kairio, yra viena svarbiausių Knygos mugės dalių, todėl jis palinkėjo turiningų pokalbių, diskusijų ir skaitinių šį neramų rytą.

Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas
Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, neseniai grįžęs iš Kijevo, taip pat pripažino, kad ši diena išties yra labai įtempta, todėl pakvietė visus pajusti, kokie esme privilegijuoti, nes šiandien galime kalbėti apie knygą kaip tekstą ir kaip vaizdą.

Jis taip pat pabrėžė, kad tai yra ne tik mūsų privilegija, bet ir pareiga. „Rašytojai turi nenustoti rašę, leidėjai – leisti knygas, o skaitytojai skaityti knygas.“

Meras taip pat pacitavo poeto Czesławo Miłoszo mintį, išsakytą Antrojo pasaulinio karo išvakarėse, kad, nepaisant to, kas vyksta, „mes privalome sodinti savo obelis“.

R.Šimašius pasidžiaugė, kad Vilnius tapo UNESCO literatūros miestu ir laukia dar daug darbų, siekiant pateisinti šį vardą.

Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas
Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas

Specialiai į Knygų mugę iš JAV atvykęs Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Saulius Tomas Kondrotas sunkiai valdė susijaudinimą. Jis teigė, kad išvakarėse pasirašyti sveikinimo žodžiai šiandien, karo akivaizdoje, atrodo visiška nesąmonė.

Nepaisant to, jis prisiminė savo vaikystės bei jaunystės patirtis, kurias jam davė knygos. Rašytojas taip pat teigė, kad jo jaunystėje, kuomet teko gyventi fiziniame bei dvasiniame sovietinės sistemos kalėjime, tomis aplinkybėmis būtent knygos buvo būdas užsimiršti, bent trumpam pabėgti nuo esamos tikrovės ir įkvėpti gurkšnį laisvės oro.

Todėl kai šiandien jo klausia, iš kur jis yra, jis atsako „Aš iš knygos, knygos mano Tėvynė.“

Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas
Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas

Mugės organizatoriai bei leidyklos lankytojus kviečia į ilgai lauktus susitikimus su rašytojais bei naujausiomis knygomis, diskusijas ir netikėtas pažintis, knygų parodas ir edukacinius užsėmimus, literatūrines dvikovas ir apdovanojimus.

Šiųmetinės Knygų mugės tema – „Vaizdas kaip tekstas“ kvies apmąstyti mūsų santykį su vaizdu ir tai, kokią įtaką vizualėjanti informacija daro mūsų skaitymo įpročiams bei knygų rinkai.

Kadangi praėjusiais metais Knygų mugės nebuvo, šiemet čia vyks dvejų pastarųjų metų gražiausių knygų paroda, o kartu ir pirmą kartą organizuojamos ekskursijos po gražiausių knygų pasaulį, kurias ves profesionalūs knygų kūrėjai.

Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas
Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas

Dėl pandemijos situacijos Knygų mugės metu organizatoriai žada imtis visų atsargumo bei saugos priemonių. Anksčiau „Litexpo“ vadovas Justinas Bortkevičius žiniasklaidai sakė, kad tiek dalyviai, tiek ir lankytojai turės dėvėti respiratorius.

Taip pat rengėjai valdys lankytojų srautus, salėse bus įrengti srautų matuokliai, kurie leis riboti žmonių skaičių, o visos erdvės bus vėdinamos – oras jose per valandą pasikeis 100 procentų.

Siekiant išvengti spūsčių bei būriavimosi, mugėje žmonės bus nukreipti judėti viena kryptimi, o jų srautai bus ne ribojami, bet reguliuojami.

Mugės organizatoriai lankytojus taip pat kviečia iš anksto pasidomėti renginių programą, su kuria susipažinti galima ČIA.

Kaip anksčiau 15min sakė viena iš mugės organizatorių, Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė, išlieka tikimybė, kad dėl pandemijos situacijos bus ir tokių renginių, kurie gali ir neįvykti, arba jų dalyviai ar formatas gali būti pakeisti, todėl prieš atvykstant į mugę lankytojams siūloma pasklaidyti nuolatos atnaujinamą mugės programą bei sekti informaciją prie renginių salių.

Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas
Vilniaus knygų mugės 2022 atidarymas

Bilietus į Knygų mugę galima įsigyti internetu, taip pat prie „Litexpo“ centro kasdien veiks bilietų kasos.

Visas keturias mugės dienas iš miesto centro (nuo Arkikatedros stotelės) kas 20 minučių kursuos trys nemokami autobusai, paženklinti specialiu mugės ženklu. Jie lankytojus veš iki „Litexpo“ ir atgal. Taip pat kursuos specialus maršrutas Ozo g. – „Litexpo“. Maršrutas apims ne tik centrinę miesto dalį, bet ir nuo centro prieigų nutolusius rajonus, o jame galios įprastiniai viešojo transporto bilietai.

Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas
Vilniaus Knygų Mugės 2022 atidarymas

Kaip ir kiekvienais metais, mugė taps ir podiumu gražiausioms bei geriausioms knygos. Mugės metu bus įteiktos Vilniaus klubo bei Jurgos Ivanauskaitės premijos, bus pristatytas ir apdovanotas knygų dvyliktuko laureatas taip pat paskelbti knygų penketuko nominantai bei kiti garbingi apdovanojimai.

Tarp renginių gausos skaitytojai kviečiami užsukti ir į 15min forumą, kuriame netrūks intriguojančių knygų pristatymų, diskusijų bei skaitytojų jau pamėgtų Šortų pokalbių, kurie trunka 15 minučių.

Į šiųmetinę mugę atvyks rašytojų iš JAV, Islandijos, Lenkijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Ukrainos, Baltarusijos, Belgijos ir kitų šalių. O su kai kuriais rašytojais iš užsienio vyks tiesioginiai susitikimai per ekraną.

Reaguodami į situaciją Ukrainoje, mugės organizatoriai taip pat ketina išreikšti solidarumą ir palaikymą šiai šaliai bei Ukrainos žmonėms. Mugėje taip pat svečiuosi du rašytojai iš Ukrainos – Andrejus Kurkovas ir Andrėjus Liubka.

Visas keturias dienas Vilniaus knygų mugė duris atvers 10 val., renginiai prasidės nuo 11 val.

Kaip jau įprasta iš ankstesnių metų, penktadienį ir šeštadienį mugė dirbs iki vėlumos, o durys bus užvertos 21 val. Tuo tarpu ketvirtadienį mugėje apsilankyti galima iki 19 val., o sekmadienį pabaigtuvės 17 val.

Dalis renginių taip pat bus transliuojami ir internetu. Vasario 25 ir 26 dienomis „15min Forumo” renginiai bus transliuojami portale „15min.lt” ir „15min.lt” feisbuko paskyroje. O vasario 24–26 dienomis 5.1 salėje vyksiančius renginius bus galima stebėti portale „LRT.lt“. Kai kurie renginiai bus įrašyti ir vėliau transliuojami per LRT Plius televiziją.

Maždaug 200 leidėjų Knygų mugės salėje ir beveik šimtas muzikantų bei leidybos įstaigų Muzikos salėje jau laukia lankytojų Litexpo centre iki pat sekmadienio vakaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius