Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko nepraleisti per Jonines?

Trumpiausia metų naktį iš birželio 23-iosios į 24-ąją meno ir kultūros mylėtojų laukia sutartinės, burtai, pasakojimai ir kiti netikėti renginiai. Telieka nuspręsti, kur – Nidos kopose ar ant Kernavės piliakalnio – šįmet minėsite Jonines.
„Tek saulužė ant maračių“
„Tek saulužė ant maračių“ / Nendrės Žilinskaitės nuotr.

1

Rasos šventė Verkių rūmų parke

Organizatorių nuotr./Rasos šventė Verkių parke
Organizatorių nuotr./Rasos šventė Verkių parke

Penktadienį nuo vakaro iki saulės patekėjimo Verkių rūmų parke šurmuliuos tradicinė Rasos šventė. Jau dvidešimt trečią vidurvasarį, kai gamta ir žolynai klesti, kupėja, rasoja, visi drauge švęsime senąją trumpiausios nakties – vasaros saulėgrįžos šventę. Pasipuoškite vainikais, susiskinkite devynių žolynų Kupolę, pasiimkite lauknešėlį ir su šeimomis, draugais atvykite į liepomis kvepiantį Verkių parką.

Nuo 19.30 val. vakaro kupoliausime, pinsime vainikus, bursime iš žolynų, eisime kupolinių ratelius, sutartinėmis pagerbsime ugnies apeigas prie Lizdeikos aukuro, dainomis palydėsime vakaro saulę, šoksime prie laužo, leisime vainikus Nerimi, nusiprausę ryto rasa drauge sutiksime tekančią saulę.

Meninę apeiginę programą atliks žinomi Vilniaus miesto folkloro ansambliai: „Jorė“, „Laukis“, „Varangė“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, tradicinė kapela „Griežikai“, liaudies dainų klubas „Raskila“, Punsko lietuvių folkloro ansambliai „Alna“, „Gimtinė“, „Šalcinukas“, dalyvaus tradiciniai muzikantai, GTC Botanikos instituto vaistažolių žinovės, būrėjos iš žolynų Rita Balsevičiūtė, Rita Balkutė, Nastutė Sidarienė, Onutė Budzeikienė, veiks žolynų turgelis.

Šventės vedėja – senųjų papročių puoselėtoja Nijolė Balčiūnienė.

Kada

penktadienį nuo 19 val.;

Kur

Verkių rūmų parke;

2

Festivalis „Tek saulužė ant maračių“

Nendrės Žilinskaitės nuotr./Festivalis „Tek saulužė ant maračių“
Nendrės Žilinskaitės nuotr./Festivalis „Tek saulužė ant maračių“

Neringa kviečia leistis į legendomis apipintą, paparčio žiedo paieškų ir Joninių nakties magijos kupiną tarptautinį folkloro festivalį „Tek saulužė ant maračių“. Kartu su įvairių šalių muzikos atlikėjais, etnologais ir amatininkais bene gražiausio Lietuvos kurorto pakrantėje net keturias dienas vyks edukaciniai užsiėmimai, žygiai gamtoje, koncertai ir kiti susitikimai.

Laužai, vainikų pynimas ir plukdymas bei kiti magiškos Joninių nakties ritualai Nidoje visų lauks birželio 23 d. vakarą. Šventinį koncertą nuo 21.30 val. tiesiogiai transliuos LRT. Po jo pievoje prie Nidos uosto – ugningas ukrainiečių folkroko grupės „TaRuta“ koncertas.

Kada

Birželio 22–25 d.;

Kur

Nidoje.

3

Joninių naktis Liaudies buities muziejuje

Renatos Adomavičienės nuotr./Joninių vainikai Lietuvos liaudies buities muziejuje
Renatos Adomavičienės nuotr./Joninių vainikai Lietuvos liaudies buities muziejuje

Birželio 23 dieną, 20.00 val. kviečiame į Joninių naktį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, kur susipins priešingi elementai – tradicijos ir modernybė, folkloras ir elektroninė muzika, laukų gėlės ir spalvoti lazeriai, šviesa ir tamsa, ugnis ir vanduo. Drauge įsitikinsime, kad visa tai gali sukurti darnią ir paslaptingą Joninių nakties atmosferą. Sunku patikėti? Atvykite ir įsitikinkite tuo patys.

Kada

penktadienį 20 val.;

Kur

Lietuvos liaudies buities muziejuje.

4

Joninių festivalis „Farm On Fire“

Asmeninio albumo nuotr./Festivalis „Farm On Fire“
Asmeninio albumo nuotr./Festivalis „Farm On Fire“

„Farm On Fire“ organizatoriai žada didžiausią Lietuvoje Joninių šventės, muzikos ir gastro patirčių festivalį, turėsiantį įkvėpti pokyčiai. Jį organizuoja Senatorių pasažo bei „Farmers Circle“ komanda. Šįmet jie pasiūlys Lietuvos atlikėjų muziką, aukščiausios kokybės maistą ir moderniai, bet autentiškai atspindėtos Joninių šventės tradicijas. Scenoje – Vaidas Baumila, „Sisters on Wire“, Leon Somov, „Jauti“, „Roko legendos“.

Kada

24–25 d.

Kur

Radiškyje, Žirgyno g. 1, Ukmergės r.;

Kiek

nuo 55 eurų.

5

Kupolinės

Edvardo Tamošiūno nuotr./Kupolinės Žaliūkių malūnininko sodyboje
Edvardo Tamošiūno nuotr./Kupolinės Žaliūkių malūnininko sodyboje

Penktadienį Šiauliuose šurmuliuos burtais, mistika, dainomis ir senosiomis tradicijomis apipintos Kupolinės – seniausia vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė, siekianti pagonybės laikus. Programoje – potyriai su gyvosios istorijos klubu, viduramžių kovos, baltiškojo roko muzika, tradicijos ir kt.

Kada

birželio 23 d. nuo 15 val;

Kur

Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai).

6

Joninės ant Jono kalno

„Baltos varnos“ / Rasos Linkaitės nuotr.
„Baltos varnos“ / Rasos Linkaitės nuotr.

Birželio 23 d. magišką vakarą, Klaipėdos krašto tautinio kostiumo motyvais puoštame Jono kalne, bus pinami vainikai, lauks burtai, žaidimai, gaminami baltiškais simboliais puoštus papuošalai, skambės tradicinė muzika. Joninių vakarą klaipėdiečiams ir svečiams dainuos „Baltos varnos“, svečiai iš Estijos „Trad.Attack!“

Kada

penktadienį 19.30 val.;

Kur

Jono kalnelis.

7

Rasos Kernavėje

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./53-oji Rasos šventė Kernavėje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./53-oji Rasos šventė Kernavėje

Jau daugiau nei pusė amžiaus Kernavėje puoselėjama gaivališka vidurvasario šventė. Organizatoriai kviečia džiaugtis rasotais žolynais, palydėti ir sutikti skaisčiąją saulę trumpiausią metų naktį, pasimėgauti laužo šviesa naktyje ir pajusti gamtos didybę ir darną.

Kada

penktadienį–šeštadienį, nuo 12 iki 4.30 val.;

Kur

pilies kalnas, Kernavė.

8

Vasarvidžio šventė

Kamanių šilelis
Kamanių šilelis

Kultūros ir poilsio parke bus švenčiama trumpiausia naktis metuose – vyks Vasarvidžio (Joninių) šventė. Šventėje dalyvaus tautinio bei kultūrinio paveldo puoselėtojai, amatininkai, menininkai, prekybininkai. Gyventojai galės dalyvauti edukacinėse programose, nusipinti vainikus, pasiklausyti žolininkų pasakojimų apie augalų gydomąsias galias ir kt. Nuo 21 val. tradiciškai bus sveikinami Jonai ir Janinos, atliekama teatralizuota apeiginė programa „Saulutės sodinimo ceremonija“, Nevėžio upe plukdomi vainikėliai, ieškomas paparčio žiedas. Nuo 21.45 val. ištvermingiausieji renginio dalyviai kojas miklins naktišokiuose su grupe „Kamanių šilelis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius