Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokių renginių nepraleisti šią savaitę?

Norint, kad pro akis neprasprūstų mylimos grupės koncertas, o savuosius virtualių ir ne tik renginių maršrutus planuotis būtų lengviau, pristatome 15min rekomendacijas. Ko nepraleisti šią savaitę?
Oksana Lyniv
Oksana Lyniv / Asmeninio albumo nuotr.

1

Filmo „Mano babuška: ukrainietiškų tapatybių paieškos“ peržiūra

Tyrinėdama savo šeimos šaknis ir vedama natūralaus smalsumo, amerikiečių eksperimentinio ir queer kino legenda Barbara Hammer 2000 m. nukeliavo į Ukrainą. Permainų krečiamoje šalyje kamerą ji nukreipė į aštrius, dar tik pradedančius kilti visuomenės klausimus – pilietines laisves ir kultūrinius skirtumus, homofobiją ir antisemitizmą, ekonominį nuosmukį bei feminizmą. B.Hammer atranda, kad seni politiniai, socialiniai ir kultūriniai barjerai griūva, bet nėra pakeičiami niekuo nauju. Šioje suirutėje siaučiant kovoms dėl fiksuotų atskaitos taškų įtvirtinimo, B.Hammer ieško asmeninių ir kolektyvinių tapatybių, kurių klausimas, prabėgus daugiau nei dviem dešimtmečiams po šio dokumentinio filmo pasirodymo, visu aštrumu vėl iškyla Rusijos invazijos fone.

Kada

rugpjūčio 9 d., 21 val.

Kur

Liubarto tiltas, Vilnius.

2

„Happiness“

Dries Verhoeven instaliacijoje veikianti humanoidė į fundamentalų klausimą „kas yra laimė?“, atsako lakoniškai: „Laimė yra tobula emocinio pakilimo ir ramybės kombinacija.“ Nedidelėje erdvėje, primenančioje viešąjį tualetą ar vaistinę, įsikūrusi humanoidė pasakoja apie (ne)legaliai gaunamų psichotropinių medžiagų, nuskausminamųjų ir antidepresantų poveikį, perkeičiantį emocinę realybę ir dirbtinai kuriantį laimės pojūtį. Instaliacijoje susiduria kontroversiškos robotikos, psichotropinių medžiagų ir žmogiškų jausmų sferos, tyrinėjama riba, kurioje susilieja žmogiška ir dirbtina.

Kada

rugpjūčio 11–20 d.; 12–20 val.

Kur

prie Žalgirio arenos, Karaliaus Mindaugo pr. 50, Kaunas;

3

Parodos „Mūsų eklektiškų daktarų rankose“

Parodoje vejasi, pinasi, šaknijasi gaurometis – vasaros viduryje ryškiai pražystanti žolė, dažnai pravardžiuojama invazine, ar net kolonijine. Vietinėje ekosistemoje žmogaus nepageidaujamas augalas keliauja išties savitai – nužydėjusius gaurus mesdamas ten, kur kitiems nesinori. Ten, kur žemė – ar stogas, ar betonas – išvagoti progreso pasekmių: statybvietės nuolaužų, traukinio bėgių, naftos purslų, kitų padargų ar ginklų. Iš gauruotų sėklų išleidęs ilgas, pumpuruotas šaknis, gaurometis pradeda siurbti nuodą tarsi gyduolis tvarstydamas žemės žaizdas.

Menininkė Marija Nemčenko gyvena ir dirba tarp Glazgo ir Vilniaus. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) ir Škotijos menininkų sąjungos (SAU) narė. Jos tyrimuose aktyvi kultūrinė sąsaja tarp Rytų ir Centrinės Europos ir Vidurio Rytų, kurią ji išreiškia migracijos, kultūrinių stereotipų ir istorinių paralelių klausimais. Kritiškai žvelgdama į periferijos konstruktą, menininkė klausia, koks žinojimas kyla iš „periferiniais” laikomų taškų? Marijos kūryboje netrūksta aštriai skirtingų reiškinių dermės ir iš to kylančio humoro, bei ryškiaspalvės, eklektiškos, dažnai – buitiškos estetikos.

Kada

rugpjūčio 11 d. 18 val.

Kur

projektų erdvė „Swallow“, Vilnius;

4

„Pasaulio muzikos žvaigždės Pažaislyje“

Pasaulinio garso dirigentė ukrainietė Oksana Lyniv kartu su savo tautiečiais – baritonu Andrejumi Bondarenko, smuikininku Andrijumi Murza, jauna Lietuvos dainininke Austėja Zinkevičiūte, Kauno miesto simfoniniu orkestru bei Kauno valstybiniu choru atliks programą, skirtą savo tėvynei. Koncerte be žinomų klasikos kūrinių daug dėmesio bus skiriama ukrainiečių kompozitorių muzikai.

Visos lėšos, surinktos už parduotus bilietus į šį koncertą, bus skirtos nuo karo nukentėjusiam Ukrainos jaunimo simfoniniam orkestrui paremti.

Kada

rugpjūčio 12 d., 19.30 val.;

Kur

Pažaislio vienuolynas, Kaunas;

Kiek

20–30 Eur.

5

Performansas „Sorry, But I Feel Slightly Disidentified...“

Performansas „Sorry, But I Feel Slightly Disidentified…“ yra pirmasis menininko Benjamino Kahno trilogijos kūrinys, nagrinėjantis kūniškumo ir visuomenėje įsigalėjusių stereotipų temas. Jis provokuoja konstruoti ir dekonstruoti išankstinius nusistatymus apie rases, lytis, socialinį statusą ir kultūrą. Remdamasis populiariojoje kultūroje ir medijose gerai atpažįstamais naratyvais ir asmeninėmis patirtimis, B.Kahnas bando į kūną žvelgti giliau: kad ir kas mes bebūtume, mūsų kūnas neša tam tikrą istoriją, palikimą, stereotipus. Visa tai pasirodyme įkūnija šokėja Cherish Menzo. Interpretuodama savo tapatybę, ji patiria metamorfozę ir judesiais sluoksnis po sluoksnio bando atskleisti, kaip mes formuojame savo ir kito vaizdinį bei skatina apmąstyti socialines, kultūrines, emocines to ribas.

Kada

rugpjūčio 12–13 d., 22 val.;

Kur

„Romuva“, Laisvės al. 54, Kaunas;

Kiek

15,99 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius