Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongresų rūmuose koncertuos danų gitarų kvartetas „Corona“

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir danų gitarų kvartetas „Corona“ balandžio 9 dieną, 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose pristato koncertą, kuriame skambės dvi pasaulinės premjeros keturioms gitaroms ir simfoniniam orkestrui. Tai Hsueh-Yung Sheno „Sinfonia Concertante“ ir Jeppe Just Christenseno „Schlichtkrull“.
Gitarų kvartetas „Corona“
Gitarų kvartetas „Corona“ / Organizatorių nuotr.

Abu kūriniai buvo specialiai užsakyti ir sukurti šiam Vilniaus koncertui. Penktadienį taip pat suskambės N. Rimskio-Korsakovo „Ispaniškasis kapričio“ ir J. Rodrigo „Concierto Andaluz“. Diriguos Latvijos nacionalinės operos dirigentas Martinš Ozolinš. Projektas parengtas, bendradarbiaujant su Danijos kultūros institutu.

Gitarų kvartetas „Corona“ susikūrė 1995 m. Jame groja Peras Dybro Sørensenas, Volkmaras Zimmermannas, Kristianas Gantriis ir Mikkelis Andersenas. Volkmaras Zimmermannas, „Corona“ vadovas, Lietuvos gitarų muzikos gerbėjams pažįstamas kone dešimtį metų, kaip daugelio originalių projektų su Lietuvos muzikantais sumanytojas. „Corona“ nariai - išties unikalūs muzikantai, Lietuvos bičiuliai, savo jėgomis ir lėšomis JAV įrašę bei išleidę Jono Tamulionio kūrinių kompaktinę plokštelę (2005 m.), nuolat propaguojantys kitų Lietuvos kompozitorių muziką ir visada švenčiantys Vasario 16-ąją, Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną.

„Corona“ repertuaras labai platus - nuo renesanso iki naujausių kompozicijų. Kvartetas turi ypatingą misiją – propaguoti modernią muziką, bendradarbiaujant su šiuolaikiniais kompozitoriais. „Corona“ daug koncertuoja, yra gastroliavusi Meksikoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Kanadoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Skandinavijoje. Kvartetas rengia kursus, dalyvauja netradicinės muzikos projektuose ir įvairiuose festivaliuose.

Daugiau nei dešimt kartų Lietuvoje koncertavęs „Corona“ kvartetas šį kartą sostinėje vieši kartu su pirmą kartą į Lietuvą atvykusiais dviem kompozitoriais, kurių kūrinių pasaulinės premjeros suskambės penktadienio koncerte. Visą savaitę kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Martinu Ozoliniu dirbantys kompozitoriai džiaugėsi į savo veiklos geografiją įrašę dar vieną šalį – Lietuvą.   

Penktadienio koncerte klausytojų laukia ypatingas įvykis – pasaulinė danų kompozitoriaus Jeppe Just Christenseno (g. 1978) kūrinio „Schlichtkrull“ keturioms gitaroms ir simfoniniam orkestrui premjera. Žavėdamasis bendradarbiavimu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Volkmaras Zimmermannas užsakė šį kūrinį kūrybinei draugystei pratęsti ir sustiprinti.

„Kūrinio pavadinimas neturi nieko bendra su muzika. Tai pardavėjo vardas. Iš šio vyruko muzikos prekių parduotuvėlėje nusipirkau W. Mozarto Koncerto Nr. 20 fortepijonui natas. Atsivertęs lėtąją koncerto dalį (Romance) pamaniau, kad būtų gerai fortepijono solo partiją pritaikyti keturioms gitaroms. Taip ir padariau. Taigi keturios gitaros groja W. A. Mozarto muziką, nuolat destruktyviai pertraukiamos orkestro,“ – sako J. J. Christensenas.

Kylanti danų kompozicijos žvaigždė J. J. Christensenas studijavo  Danijos Karališkojoje muzikos akademijoje pas I. Froundbergą, H. Abrahamseną, N. Rosling-Schową ir B. Soerenseną. Vėliau J. J. Christensenas tęsė studijas Karlsrūjės aukštojoje muzikos mokykloje (Wolfgango Rihmo kl.). 2007 m. J. J. Christensenas buvo apdovanotas Wilhelmo Hanseno kompozicijos prizu. J. J. Christensenas yra sukūręs muzikos styginių ansambliui, orkestrui, solo ir kameriniams ansambliams.

Antroji koncerto premjera – „Sinfonia Concertante“ (2008 m.) - amerikiečių kompozitoriaus Hsueh-Yung Sheno specialiai šiam koncertui parašytas kūrinys keturioms gitaroms ir simfoniniam orkestrui. Tarp Hsueh-Yung Sheno mokytojų tokios garsios asmenybės kaip prancūzų kompozitoriai Nadia Boulanger ir Darius Milhaud. Hsueh-Yung Shenas savo 2008 m. sukurtą „Sinfonia Concertante“ paskyrė Vilniui – Europos kultūros sostinei ir Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui.

Balandžio 9 d. koncerte orkestras kartu su gitarų kvartetu taip pat atliks ispanų kompozitorius Joaquíno Rodrigo Vidre (1901–1999) vieną populiariausių kūrinių „Concierto Andaluz“. Keturioms gitaroms ir simfoniniam orkestrui sukurta kompozicija meistriškai supina ispanų muzikos intonacijas su subtiliu gitaros skambesiu. O Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras prisistatys publikai atlikdamas Nikolajaus Rimskio-Korsakovo spalvingąjį „Ispaniškąjį kapričio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius