Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuliuose prasideda „Sofijos festivalis“ – kelionė tarp tradicijų ir eksperimentų

Sekmadienį Kuliuose, Plungės raj., prasideda ketvirtasis rašytojos, dramaturgės, diplomatės Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas festivalis, apjungsiantis muzikos, teatro, fotografijos bei kitas kultūrines ir kūrybines patirtis.
Kuliuose, Plungės rajone, prasideda „Sofijos festivalis“, skirtas Sofijai Kymantaitei-Čiurlionienei atminti
Kuliuose, Plungės rajone, prasideda „Sofijos festivalis“, skirtas Sofijai Kymantaitei-Čiurlionienei atminti / Renginio organizatorių nuotr.

Festivalio laikas nesikeičia – atidarymas tradiciškai vyks vos pasibaigus garsiesiems Kulių Škaplierinės atlaidams, šiemet tai liepos 19 d. Net šešias dienas – iki liepos 24 dienos Kulių miestelio erdvėse vienas kitą keis koncertai, spektakliai, parodos, dizaino dirbtuvės ir ekskursijos. Šiais ypatingais metais Lietuvoje likusiems atostogauti tautiečiams tai gali būti dar vienas neatrastas kelionių maršrutas po Žemaitiją!

Festivalio pradžios ir pabaigos vakarai dedikuoti teatrui ir jauniems Lietuvos kūrėjams

„Taško“ teatro aktoriai šiemet Kulių kultūros centre repetavo ir festivalio pirmąją dieną, liepos 19, 16 val., erdvioje šio centro salėje pristatys savo muzikinio pastatymo premjerą – pagal pirmąją lietuvišką pjesę pastatytą ir atgimusią komediją Keturakio „Amerika pirtyje“ (rež. V. Masalskis).

LLKC nuotr./Valentinas Masalskis
LLKC nuotr./Valentinas Masalskis

Ši pjesė tapo istoriniu 1899 metais Palangoje suvaidintu pirmuoju spektakliu lietuvių kalba, sekančiais metais kūrinys „Amerika pirtyje“ buvo suvaidintas ir Kuliuose. 120 metų suvaidinto spektaklio Kuliuose sukakties proga bus atkurtas „Amerika pirtyje“ kelias.

Vienas iš svarbių būsimojo spektaklio sudedamųjų dalių – originalios, įtaigios ir žaismingos dainos, kurias kuria jaunas aktorius K. Biržietis, kartu su muzikuojančiais „Taško“ teatro aktoriais bei LMTA aktorinio kurso studentais (vadovai prof. V. Masalskis ir doc. N. Sinkevičiūtė). Atidarymo premjera – tai šviesus jaunų žmonių požiūris į istorinę dramaturginę medžiagą. Dainų tekstus ir dramaturgines interpretacijas kuria aktorė K. Kuzborska.

Jauni muzikos talentai suskambės istorinio pasakojimo apie Sofiją fone

Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė
Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė

Pirmadienį, 20 d., 19 val. organizatoriai pristato festivaliui specialiai sukurtą teminį programos renginį: paskaitą-koncertą „Akyse man šiandien stovi Krokuva“. Pavadinimą rengėjai suteikė parafrazuojant Sofiją Kymantaitę-Čiurlionienę, atsiminimuose grįžtančią į savo studijų metus Lenkijoje.

Monografijos apie Sofiją autorė dr. Nida Gaidauskienė papasakos, kodėl studijoms buvo pasirinkta Krokuva, kokių kultūrinių patirčių ir avantiūrų jauna Sofija ten patyrė, kurios patirtys vėliau ją artino su Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu.

Unikalaus reginio idėją išpildys M. K. Čiurlionio dėstytojo, žinomo lenkų muziko Z. Noskowskio ir bendramokslio M. Karłowicziaus kūriniai fortepijonui, smuikui ir vokalui. Juos atliks trys jaunieji muzikos talentai: tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, sukūrusi vaidmenis keliose Vilnius City Opera operose sopranas Monika Kučinska; smuikininkė, tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatė, griežusi kaip solistė su Valstybinių simfoniniu orkestru, Anna Kasperovič ir pianistas Kšištof Markevič, pasižymėjęs ne viename tarptautiniame ir respublikiniame pianistų konkurse.

Liepos 21 – ekskursijų ir parodų diena

Rytas prasidės 9 val. nuo patyriminės ekspedicijos į greta Kulių esančią Reiskių tyro pelkę.

Kultūros istorikė, monografijos apie Sofiją K.-Čiurlionienę autorė dr. Nida Gaidauskienė ir istorikė Zuzana Jankevičienė 15 val. kvies į istorinę ekskursiją „Sofijos Kuliai“.

Vakarop, 19 val., fotografas Jonas Tučkus, jau nuo pavasario gilinęsis į kuliškių portretus, Kulių bažnyčios pastatų komplekso Baltojo namo rūsiuose atidarys papildytą kuliškių portretais foto parodą „Pakeleiviai“.
M. K. Čiurlionio muzikos dermė su prancūzų ir turkų kultūromi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./M.K.Čiurlionio paveikslai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./M.K.Čiurlionio paveikslai

„Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimas“ tęsis šiųmetinio festivalio eksperimentinėje programoje liepos 22 d., 19 val. Šiemet susitikime su Čiurlioniu dalyvaus: turkų menininkas, šiuo metu kuriantis Sardinijoje Dunen Mubin, prancūzų menininkas Phil Von ir pianistas R. Zubovas.

Dunen Mubin – ypač produktyvus muzikos kūrėjas, dalyvaujantis festivaliuose Turkijoje ir užsienyje, grojantis tradiciniais ir šiuolaikiniais instrumentais. Be Nėjaus (turk.Ney), vieno seniausių tebenaudojamų muzikos instrumentų pasaulyje, ir savo balso jis reguliariai naudojasi „Santur“ (cimbalonas), „Cura“ (mažas saz), „Tanbur“ (turkų violončelė) ir mušamaisiais.

Šis muzikos multitalentas susikūrė asmeninį stilių tiek kompozicijoje, tiek muzikos atlikime. Unikaliam Dunen stiliui įtakos turėjo įvairūs ir dažni kūrėjo susitikimai su Europos ir Azijos menininkais. Į Lietuvą pirmą kartą atvyksiantis turkų muzikantas, reguliariai koncertuoja JAV, Rusijoje, Armėnijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane, Graikijoje, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Austrijoje ir Italijoje, solo ir grupėse. Dunen Mubin taip pat kuria muziką dokumentiniams filmams ir teatrui.

Prancūzų menininko Phil Von vardas yra siejamas su klasikinio flamenko šokiu ir su savita „elektro-flamenko” technika. Šios technikos stilių Phil Von sukūrė ir išplėtojo su devintojo pereito amžiaus dešimtmetyje Londone įkurta teatro muzikos trupe „Von Magnet“, savo performansais pelniusia muzikos, performansų ir teatro žinovų pripažinimą visoje Europoje.

Pianistas, M. K. Čiurlionio namų Vilniuje vadovas Rokas Zubovas, būdamas M. K. Čiurlionio ir Sofijos provaikaitis, yra vienas pagrindinių M. K. Čiurlionio palikimo puoselėtojų pasaulyje.

Esant palankioms oro sąlygoms, šis ir vėlesni festivalio koncertai vyks Kulių bažnyčios parke.

Keliaujanti paroda apie keliaujančius menininkus

Keliones per XIX a., liepos 23 d. popietę, 18 val. pradės fotomenininkas Arturas Šeštokas su savo unikalia paskaita-fotosesija apie šlapio kolodijaus fotografavimo techniką. Terminas „fotografija“ reiškia rašymą šviesa ir pirmą kartą buvo paminėtas 1839 m. Beveik tuo pačiu metu atrasta šlapio kolodijaus fotografavimo technika. Šiuo būdu gaunamas atvaizdas vadinamas ambrotipu. A. Šeštoko fotografijos dirbtuvėse dalyviai galės fotografuotis ir stebėti fotografavimo procesą. Unikalus tokios fotografijos padarymas trunka apie pusvalandį, o gautas atvaizdas stiklo plokštelėje yra vienintelis originalas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Kymantaitės-Čiurlionienės kambarys-memorialinis muziejus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Kymantaitės-Čiurlionienės kambarys-memorialinis muziejus

Liepos 23 d. 20 val. kelionę per XIX a. pratęs per Lietuvą keliaujanti paroda, leidžianti susipažinti su to amžiaus keliavimo ypatumais per trijų muzikų (E. Griego, M. K. Čiurlionio ir Cl. Schumann) istorijas. Paroda iliustruoja, kaip sudėtinga kartais galėjo būti atvykti pas klausytojus. Šiandien sunku ir įsivaizduoti, kad nuo Bergeno iki Oslo Griegas koncertuoti keliavo visą savaitę. Taip pat, labai įdomu lyginant trijų muzikų gastrolių maršrutus suprasti, kiek nemažai iš tiesų apkeliavo ir pamatė ir M. K. Čiurlionis. Nuo kelioninių lagaminų, iki prisiminimų išvykų dienoraščiuose – visa tai galės išvysti šios keliaujančios parodos lankytojai. Parodos metu muzikų ir M. K. Čiurlionio amžininkų kūrinius atliks pianistai Sonata ir Rokas Zubovai, o aktorius Ridas Jasiulionis dalinsis pačių menininkų ir jų artimųjų prisiminimais apie kelionių kasdienybę.

Galingų istorinių moterų portretai sensacingame spektaklyje-koncerte
Liepos 24 d., 20 val. festivalį uždarys spektaklis-koncertas „Graži ir ta galinga“. Tai penkių „Klaipėdos jaunimo teatro“ aktorių moterų naujausias kūrybinis darbas, jau pelnęs populiarumą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Eglės Sabaliauskaitės nuotr./„Graži ir ta galinga“ trupės narės
Eglės Sabaliauskaitės nuotr./„Graži ir ta galinga“ trupės narės

Moteriška galia ir grožis – esminis gabių aktorių pasirodymo motyvas. Scenoje greta Astos, Ievos, Marijos, Rugilės ir Vaivos atsiveria Lietuvos istorijoje vietą išsikovojusių bei įtaką kultūros raidai pademonstravusių moterų muzikiniai portretai: Barboros Radvilaitės, kunigaikštienės Bonos, Dalios Grybauskaitės, Julijos Žemaitės, Marytės Melnikaitės, Teklės... Specialiai Kulių festivaliui muzikinis spektaklis praturtintas ir Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės portretu.

SOFIJOS festivalis tampa reikšminga Plungės rajono vasaros tradicija

Margoje festivalio programoje kas vakarą vyks skirtingi pasirodymai, taip pat yra suplanuotos kasdien vyksiančios kūrybinės dizaino dirbtuvės. Praėjusią vasarą savo kūrybiškumu kuriant skrybėles visus stebinusi dizainerė Rūta Lendraitytė, prekės ženklo „Uttala“ kūrėja ir šiemet visus norinčius kvies prisijungti prie 5 dienas vyksiančių naktinių rūbų dizaino dirbtuvių. Netikėtus dirbtuvių rezultatus festivalio dalyviai ir svečiai išvys Kulių gamtos ramybės apsuptyje festivalio uždarymo naktį. Norintys dalyvauti kviečiami registruotis, prisijungti kviečiama bet kurią dirbtuvių dieną.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Kuliai
„Wikimedia Commons“ nuotr./Kuliai

Visą savaitę svetinguose Kuliuose gyvensiantys ir savo idėjas įgyvendinsiantys festivalio menininkai susitikimų, paskaitų ir dirbtuvių metu mielai bendraus su norinčiais giliau pažinti kūrybos pasaulį.

Visi festivalio renginiai nemokami. Lietuvos kultūros tarybos finansavimas SOFIJOS festivaliui yra ne tik finansinė parama, bet ir svarbus festivalio organizatorių iniciatyvos vertinimas, skatinantis toliau tęsti naują ir prasmingą Plungės rajono vasaros tradiciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius