Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros aktualijų apžvalga: draugai, meistrai ir šalutiniai normos variantai

Ši savaitė buvo ir vis dar yra labai aktyvi kultūrine prasme. Vis dar vyksta Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“, buvo atidaryta daug naujų parodų Vilniuje, Kaune.
Gabrielė Gervickaitė. "Šalutinis normos variantas"
Gabrielė Gervickaitė. „Šalutinis normos variantas“
Temos: 1 Menas

Penktadienį sukanka 564 metai kaip gimė didysis italų renesanso menininkas Leonardo Da Vinci. Būtent šia proga balandžio 15-oji yra paskelbta Pasauline kultūros diena. Taip pat šiandien prasideda šių metų kultūros sostinės – Telšių renginiai, kultūros dieną paminėti kviečia Užupio menų inkubatorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir dar daugelis kitų kultūrinių institucijų visoje Lietuvoje.

Šios savaitės parodas apžvelgsiu kitoje apžvalgoje, o dabar trumpai apie tai, kas vyko šiek tiek anksčiau.

Nuo balandžio 5 d. galerijoje „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13) vyksta menininkės Gabrielės Gervickaitės paroda „Šalutinis normos variantas“. Į pavadinimo abstraktumą ir nesuprantamumą nekreipkite dėmesio. Ir parodos aprašymo neskaitykite, nes jis nieko nepadės, o tik dar labiau supainios. Tačiau į meno kūrinius pažvelkite ne kaip į eksponatus, o kaip į neribotų žmogaus galių pažinimo instrukciją. Ir nesvarbu, kad kartais mūsų kūną sukausto įvairios negalios, tačiau sielos kūrybinių galių jokia negalia nesulaikys. Ir išraiškos priemonių tai išsiveržusiai energijai yra tūkstančiai. Labai jautri paroda veiks iki balandžio 23 d.

Balandžio 7 d. galerijoje „Grafo“ (Trakų g. 14) buvo atidaryta tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus paroda „Kas tu, mano drauge“. Vilmantas Marcinkevičius – aktyvus lietuviško ir daniško meno lauko dalyvis, lietuviškasis “mėlynasis raitelis”, ekspresionistas, žonglierius spalvomis. Nors pastaruoju metu įvairovės darbuose trūksta, į jo tapybą niekada nepabosta žiūrėti. Užburia spalvų dermės, emocija, gaivališkumas. Susidaro įspūdis, kad dažus ištaškė uraganas, o ne žmogus. Būtinai užsukite, juolab kad ir patį autorių ten galite sutikti bei pabendrauti.

Vilmantas Marcinkevičius. „Kas tu, mano drauge“
Vilmantas Marcinkevičius. „Kas tu, mano drauge“

Galerijoje „Aidas“ (Jakšto g. 9) praėjusią savaitę buvo pristatyta tapytojos Deimos Katinaitės paroda „Preliudai Čiurlioniui“. Preliudas – tai savotiškas žaidimas, improvizacija, o Čiurlionio tema improvizuoti galima iki begalybės. Dailininkė neimprovizuoja Čiurlionio kūrinių motyvais, nemėgina savaip pateikti jo biografinių akcentų, o tiesiog potėpių, spalvų ir jų intensyvumo pagalba tarsi „sugroja“ Čiurlionio dvasinius kontrastus: ramus-audringas, pilkas-spalvotas ir pan. Parodą galite aplankyti iki balandžio 27 d.

Deima Katinaitė. "Preliudai Čiurlioniui"
Deima Katinaitė. "Preliudai Čiurlioniui"

Šarūno Saukos paroda „Žmogus su Saukos veidu“ tęsia savo triumfą Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre. Būtinai užsukite, jei eisite pro šalį, nes ekspozicijos pateikimas labai skiriasi nuo vilnietiško.

Ir nepraeikite pro šalia esančią „Baroti“ galeriją, kurioje rodoma Monikos Furmanavičiūtės paroda „Paviršutinė“. Tapyba, fotografija, video apie moters kūno paviršius, jo įlinkius ir išgaubimus, skleidžiamą tylą ir garsus, virpesius ir sąstingį. Paroda rodoma iki gegužės 4 d.

Monika Furmanavičiūtė. „Paviršutinis“
Monika Furmanavičiūtė. „Paviršutinis“

Ar žinote kas yra garsiosios sėdinčios Žemaitės skulptūros, ant kurios kelių taip mėgsta pasėdėti įsimylėjėliai autorius? Kaip ji buvo sukurta? Jei ne, užsukite į VDA parodų sales Titanikas, kur vyksta Petro Aleksandravičiaus ir Adomo Samogito paroda „Meistras ir jo mokinys“. Tai Adomo Raudžio-Samogito pagarbos išraiška savo Mokytojui. Parodoje išvysite video filmus apie abu menininkus, piešinius, skulptūrų eskizus bei maketus. Paroda veiks iki balandžio 23 d.

Petras Aleksandravičius ir Adomas Samogitas. „Meistras ir jo mokinys“
Petras Aleksandravičius ir Adomas Samogitas. „Meistras ir jo mokinys“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius