Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros aktualijų apžvalga: sielos, dūmai, tvora, stiklas ir animacija

Kovo 15 d. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrui sukako 75 metai. Specialiai šiai progai režisierius Julius Dautartas sukūrė spektaklį, pagal Alvydo Šlepiko pjesę „Lietaus dievas“, o teatro fojė antrame aukšte buvo atidaryta fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus paroda „Neužmirštai veidai“. Joje visas Panevėžio teatro žvaigždynas nuo J.Miltinio iki dabartinių teatro aktorių.
Lenkų animacijos menas
Lenkų animacijos menas / Tomo Ivanausko nuotr.

A.Aleksandravičiaus portretai – tai dvasinis bučinys, kuris atsitinka susitikus fotografui ir jo „aukai“. Tai įvyksta per mažiau nei sekundę, bet tiek laiko fotografui užtenka ištraukti ir užfiksuoti „aukos“ sielą. Visas parodoje esančias nuotraukas A.Aleksandravičius dovanoja Panevėžyje planuojamam naujam meno centrui.

Tomo Ivanausko nuotr./Algimantas Aleksandravičius ir Julius Dautartas
Tomo Ivanausko nuotr./Algimantas Aleksandravičius ir Julius Dautartas

Jei pavyks Panevėžyje apsilankyti iki kovo 22 d., užsukite į netoli teatro esančią Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus „Galeriją XX“ (Laisvės a. 7). Joje šiuo metu vyksta tikrai verta dėmesio dailininko Ramūno Grikevičiaus paroda „Dūmas“. „Viskas yra dūmai“ – pasakė garsus rusų absurdo literatūros klasikas Daniilas Charmsas. Dūmai – tai riba tarp matomo ir nematomo, tarp kasdienės materialios ir dvasinės erdvės. Dūmai – tarsi sielos sinonimas, o R.Grikevičiaus paveikslai – tobula dūmų-sielos gaudyklė.

Tomo Ivanausko nuotr./Ramūno Grikevičiaus paroda „Dūmas“
Tomo Ivanausko nuotr./Ramūno Grikevičiaus paroda „Dūmas“

Lenkų animacija visada buvo aukšto lygio. Vien ko vertas 1982 m. „Oskaru“ už geriausią animuotą trumpametražį filmą apdovanotas, režisieriaus Zbigniewo Rybczyńskio filmas „Tango“. Jei nematėte šio filmo, būtinai pažiūrėkite, o jei norite susipažinti su lenkų animacijos šedevrais, Vilniuje aplankykite VDA parodų erdves „Titanikas“ (Maironio g. 3). Būtent joje šiuo metu vyksta lenkų animacijos meno paroda „Once Upon A Time“. Abi „Titaniko“ salės užpildytos animaciniais filmais, plakatais, piešiniais, skulptūromis, instaliacijomis ir kt. Gera nuotaika ir teigiamos emocijos garantuotos. Paroda vyks iki balandžio 2 d.

Tomo Ivanausko nuotr./Lenkų animacijos menas
Tomo Ivanausko nuotr./Lenkų animacijos menas

VDA galerijoje „Akademija“ šiuo metu eksponuojamos dvi parodos. Pirmajame aukšte – skulptoriaus Antano Šnaro „Vienos skulptūros paroda“. Antrajame – freskininkų Kipro Černiausko ir Martyno Pekarsko tapybos paroda „Pasviręs medis. Kavos puodelis“. Parodos vyks iki kovo 26 d.

Tomo Ivanausko nuotr./A.Šnaras. „Vienos skulptūros paroda“
Tomo Ivanausko nuotr./A.Šnaras. „Vienos skulptūros paroda“

Antano Šnaro „Vienos skulptūros parodoje“ eksponuojama granitinė tvora, į kurią kažkas parideno didžiulį sniego kamuolį ir ją išgaubė. Tvora smūgį atlaikė, nes jos pagrindinė funkcija yra apsaugoti, tačiau amžiams liks deformuota. Tvora aukšta, beveik žmogaus ūgio, reiškia buvo (yra) skirta apsaugoti žmogų. Apsaugoti nuo gyvenimo lavinų sukelto riedančio sniego kamuolio? Galbūt.

Kipro Černiausko ir Martyno Pekarsko tapybos paroda „Pasviręs medis. Kavos puodelis“ intriguoja jau savo pavadinimu. Tačiau jokios giliai paslėptos minties jame nėra. Kalbant apie turinį, tai tiesiog kasdienybės filosofija, kasdieniško gyvenimo fragmentai, vienaip ar kitaip paveikę menininkus. Kalbant apie formą, jaučiasi tam tikros lietuvių tapytojų modernistų įtakos, tačiau taip pat jaučiasi ir pačių menininkų užtikrintumas, savito braižo paieškos.

Tomo Ivanausko nuotr./Kipro Černiausko ir Martyno Pekarsko tapybos paroda „Pasviręs medis. Kavos puodelis“
Tomo Ivanausko nuotr./Kipro Černiausko ir Martyno Pekarsko tapybos paroda „Pasviręs medis. Kavos puodelis“

Šv. Jono gatvės galerijoje vyksta kauniečio stiklo menininko Artūro Rimkevičiaus paroda „stained  GLASS  OBJECTS 33“. Menininkas galeriją pavertė tarsi savo dirbtuve, kurioje matyti visas jo kūrybos kelias: stiklo kūrinių įvairovė, vitražai, eskizai, nuotraukose užfiksuoti asmeniniai išgyvenimai. Tikriausiai tam, kad parodoje apsilankęs žmogus menininką pažintų visapusiškai, susipažintų su visomis kūrybos stadijomis. O gal tai savotiškas išsivalymas prieš naują kūrybos etapą? Paroda bus rodoma iki kovo 26 d.

Tomo Ivanausko nuotr./A.Rimkevičius.„stained  GLASS  OBJECTS 33“
Tomo Ivanausko nuotr./A.Rimkevičius.„stained  GLASS  OBJECTS 33“

Kitą savaitę kovo 21-25 dienomis vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos „LMTA teatro dienos“. Rekomenduoju visiems, pasiilgusiems šviežio, jaunatviško, žaismingo teatro. Visi spektakliai nemokami, taigi, nepraleiskite progos. Gero meno!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius