Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kultūros ministerija renginių organizatoriams pataria nekviesti į Lietuvą Rusijos kūrėjų

Lietuvos kultūros ministerija rekomenduoja renginių organizatoriams nekviesti Rusijos kūrėjų, išskyrus tuos, kurie smerkia Vladimiro Putino režimą.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kultūros įstaigoms, asociacijoms bei renginių organizatoriams primenamos Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų rekomendacijos laikinai apriboti bendradarbiavimą ir nekviesti į Lietuvą Rusijos atlikėjų ir kultūros veikėjų, išskyrus tuos, kurie viešai pasmerkė Kremliaus režimo karinę agresiją prieš Ukrainą ir demokratinį pasaulį“, – teigiama penktadienį išplatintame pranešime.

Anot jo, to Europos Sąjungos valstybių prašė ir Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka, kalbėdamas šią savaitę Briuselyje vykusioje ES kultūros ministrų taryboje.

Jis kvietė šalis nares susilaikyti nuo kultūrinių projektų įgyvendinimo, kuriuose dalyvauja Rusija arba kurie yra finansuojami šios šalies kompanijų lėšomis.

Ukrainos kultūros ministras taip pat ragino aktyviau palaikyti Ukrainos kultūros atstovus ES, o Rusijos atstovams tarptautiniuose kultūriniuose renginiuose apriboti dalyvavimą, išskyrus atvejus, kai jie viešai ir aiškiai pasmerkia Rusijos karo Ukrainoje veiksmus.

Lietuvos kultūros ministerija primena, kad kultūros įstaigos, asociacijos ir renginių organizatoriai raginami itin griežtai laikytis rekomendacijų, jei asmenys lankėsi Kryme, kitose Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose, jei palaiko Rusijos karą Ukrainoje ir ankstesnes Rusijos agresijos formas prieš kitas valstybes, tai yra jeigu menininkai viešai palaikė tokią Kremliaus politiką, dalyvavo atitinkamose viešose akcijose, pasirašė atitinkamus viešus dokumentus.

Lietuva pagal susitarimą su Baltijos šalimis ir Lenkija yra bendrai apribojusi Rusijos piliečių įleidimą į šalies teritoriją. Į Lietuvą atvykti gali tik Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai. Taip pat yra nepriimami Rusijos piliečių prašymai išduoti vizas, išskyrus atvejus, kai tam tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius