Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministerijos apdovanotos asmenybės: nuo jų darbų prašviesėja akyse

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas ketvirtadienį garbingus Kultūros ministerijos apdovanojimus įteikė keturioms Lietuvos kultūrai nusipelniusioms asmenybėms.
Arūnas Sakalauskas su žmona aktore Virginija Kochanskyte
Arūnas Sakalauskas su žmona aktore Virginija Kochanskyte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Garbės ženklai „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteikti etnomuzikologei Zitai Kelmickaitei, dailininkui Antanui Kmieliauskui, skulptoriui Arūnui Sakalauskui ir kompozitoriui Mindaugui Urbaičiui.

„Nors Zita Kelmickaitė šį garbės ženklą pavadino generolo žvaigžde, bet tai – tik metafora, nes mes, kultūros žmonės, esame visai ne militaristiniai, veikiau – minkšti. Tikiuosi, kad šios žvaigždės jums nenutemps atlapų ir neprilėtins kūrybos ir darbų“, – sveikindamas įvertintus kultūros veikėjus, šypsojosi A.Gelūnas.

Prisipažinusi, kad gautas įvertinimas ją labai nustebino, Z.Kelmickaitė pabrėžė, kad jai gyvenime svarbiausias žmogus ir kad savo veikla ji stengiasi parodyti visus kuriančius ar talentų turinčius žmones.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Zita Kelmickaitė ir Arūnas Gelūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Zita Kelmickaitė ir Arūnas Gelūnas

„Šiais laikais žmogus labai nuvertinamas, o aš labai myliu žmones ir manau, kad reikia visus juos iškelti – tiek geras žurnalistes, tiek geras šlavėjas“, – tikino televizijos ir radijo laidų vedėja.

Dėkodamas buvusiam dėstytojui A.Kmieliauskui, kultūros ministras pabrėžė jo tylius, bet išliekamąją vertę turinčius nuopelnus, kuriant portretus, freskas, ekslibrisus, kuriuose pabrėžiamas lietuviškumas. Menininkas, džiaugdamasis, kad buvo prisimintas, kuklinosi ir tikino, kad dauguma jo kūrinių, kuriais papuoštos Lietuvos bažnyčios, Vilniaus universitetas ir kitos vietos, sukurti „gerai šio amato nemokant, bet kiek sugebėjau – tiek stengiausi“.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas ir iš Klaipėdos atvykusiam skulptoriui A.Sakalauskui.

„Esat vienas iš nedaugelio likusių žmonių, kurie moka sukurti tikrai monumentalią skulptūrą, ir išgelbėjate Lietuvą iš nepatogių situacijų, įprasmindamas savo kūriniais ne vieną vietą. Manau, daugybė Lietuvos žmonių jums yra dėkingi, taip pat ir kultūros ministras“, – šypsodamas skulptorių sveikino A.Gelūnas, pavadinęs menininką „monumentaliosios skulptūros maestro“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Kmieliauskas ir Arūnas Gelūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Kmieliauskas ir Arūnas Gelūnas

„Miela darbuotis Lietuvos labui – ir toliau tai darysiu su dideliu entuziazmu!“ – nuoširdžiai žadėjo A.Sakalauskas, kurį jau netrukus šiltai sveikino mylinti žmona, aktorė Virginija Kochanskytė.

Mėnesio pradžioje 60-ies metų jubiliejų atšventęs kompozitorius M.Urbaitis neslėpė, kad jam malonu būti pastebėtam, nes, „kai tavo darbai kam nors rūpi, tada matai savo veiklos prasmę“.

„Galime didžiuotis, kad Lietuvoje kuriama šiuolaikinė muzika yra labai aukšto lygio, o Mindaugas Urbaitis man visada buvo simbolis to nedidelio būrelio žmonių, kurie pasiryžta šiuolaikinei kūrybai ir nuosekliai ją kuria bei populiarina. Pasiklausius tokių žmonių, prašviesėja akyse ir galvoje, – gerų žodžių kompozitoriui negailėjo kultūros ministras. – Visam gyvenimui įsiminiau Mindaugo posakį, kad „tas vienas procentas žmonių, kurie domisi šiuolaikine kultūra, taip pat turi teisę į savo kultūrą“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mindaugas Urbaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mindaugas Urbaitis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius