-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuratorė Vita Zaman: šiuolaikinio meno kūriniai – prekė, kurios negalima sunaudoti

Šiuolaikinis menas, skirtingai nei XIX a., kai buvo iliustruojami tik svarbiausi to meto įvykiai – karališkasis bei religinis gyvenimas, apima pačias įvairiausias temas, nėra įspaustas į jokius rėmus, nedulka muziejuose ir gali būti perduodamas iš kartos į kartą. O dabartiniai menininkai, kitaip nei ankstesniųjų laikotarpių genijai, ieškomi ir atrandami ne po mirties, bet čia ir dabar.
Vita Zaman
Vita Zaman

Apie tai ir apie šiuolaikinio meno entuziastų susitikimų svarbą paskaitų cikle „Art Mantica“ kalbėjo Vienos meno mugės vadovė, žinoma fotomenininkė ir kuratorė Vita Zaman.

„Šiuolaikinis menas yra nesibaigianti sritis, kurioje galima nuolat tobulėti, atrasti ir suprasti kažką naujo, o pažinti šiuolaikinį menininką – tai tarsi imtis spręsti mįslę ar kryžiažodį – sudėtinga, tačiau įdomu, – sako V.Zaman. – Meno kūriniai yra nesuvartojama, ilgaamžė prekė, kurios dairosi viso pasaulio kolekcininkai.

Deja, Rytų Europos meno rinka yra labai nedidelė – sudarytų tik vieną ketvirtadalį Vokietijos rinkos, tad perspektyvūs menininkai turėtų taikytis ir į kitų šalių kolekcininkus, dalyvauti įvairiose parodose, susibūrimuose.“

Deja, Rytų Europos meno rinka yra labai nedidelė – sudarytų tik vieną ketvirtadalį Vokietijos rinkos, tad perspektyvūs menininkai turėtų taikytis ir į kitų šalių kolekcininkus, dalyvauti įvairiose parodose, susibūrimuose.

Nuo 2011 m. Vienos meno mugei „VIENNAFAIR The New Contemporary“ vadovaujanti V.Zaman mano, jog su šiuolaikiniu menu geriausiai galima susipažinti gyvuose susitikimuose, kurių išsivysčiusiai, į elektroninę erdvę besikeliančiai visuomenei labiausiai ir trūksta.

Pasak vienos iš projekto „Art Mantica“ iniciatorių Justinos Stašelytės, Vita Zaman savo paskaitos metu pasakė mintį, apibendrinančią visą meno ir edukacijos centro „Rupert“ rengiamų paskaitų ciklo esmę: „Nebijokite klausti kvailų klausimų, nes šiuolaikinio meno kontekste tokių nėra“. J.Stašelytė atkreipia dėmesį, jog dalyvauti susitikimuose kviečiami visi, besidomintys šiuolaikiniu menu, kolekcionavimu ir jo  užkulisiais.

Meno atstovų ir entuziastų paskaitų ciklo „Art Mantica“ temos apima pasaulines šiuolaikinio meno tendencijas, raidą, kuratorines strategijas bei tokius renginius, kaip meno mugės, bienalės, meno kolekcionavimas. Susitikimai, kurių tikslas burti meno gerbėjų bendruomenę, edukuoti bei pristatyti meno pasaulio naujoves ir tendencijas, tęsis iki gegužės pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius