Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvės alėja virto dideliu „kiemu“: po liepomis surengtas masinis piknikas

Šiltuose kraštuose, tokiuose kaip Ispanija, įprasta, jog sekmadienio vakarais kaimynai susirenka mažuose miesto aikštėse ir švenčia susėdę prie bendro stalo. Tą bendrystės jausmą ketvirtadienio vakarą buvo galima pajusti ir Kauno širdyje – Laisvės alėjoje. Po liepomis nutįso ilgiausias stalas, simbolizuojantis draugystę. Taip, rodos, pirmą kartą, Lietuvoje paminėta tarptautinė kaimynų diena.
„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje
„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje / Karolinos Stažytės nuotr.

Stalai, puošti baltomis staltiesėmis, kėdės, vaišės, lauko gėlės, gyva muzika, jokio alkoholio ir šventinė nuotaika, – tai ketvirtadienio vakarą buvo galima išvysti miestiečių ir miesto svečių mėgiamoje pasivaikščiojimų vietoje Kauno Laisvės alėjoje.

Nors likus pusvalandžiui iki šventės pradžios prapliupo stiprus lietus, vėliau debesys išsisklaidė, pasirodė saulė.

„Neišsigandome lietaus. Jis tik gerą darbą padarė – liepų žiedadulkes nuplovė, tad lengviau dabar po jomis sėdėti. Nuotaika puiki. Prie vieno stalelio susėdome Daukanto gatvėje įsikūrusių kelių įmonių atstovai. Kaimynų šventę minime jau septynerius metus. Tad šiemet ji kitokia. Štai, skalbinius „kieme“ pasidžiovėme“, – šyptelėjo viena iš „Kiemų šventės“ renginio dalyvių.

Karolinos Stažytės nuotr./„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje
Karolinos Stažytės nuotr./„Kiemų šventė“ Laisvės alėjoje

Nuo fontano iki Maironio gatvės liepų alėja virto vienu ilgu stalu. Kvepėjo ne tik liepomis, bet ir alyvomis. Vieni skanavo braškėmis, kiti – juoda duona ir raugintais agurkėliais. Buvo ir tokių, kurie įsitaisė tiesiog ant Laisvės alėjos suoliukų.

Vienas iš idėjos autorių – „Kiemų galerijos“ steigėjas Vytenis Jakas. Pirmą kartą tokį reginį po atviru dangumi, kokį pats dabar sukūrė Lietuvoje, jis išvydo prieš ketverius metus Antverpene, Belgijoje.

„Buvo užtverta viena judri gatvė ir visi, susėdę prie stalų tiesiog šventė. Mane tas reginys taip sujaudino... Grįžęs į Kauną ėmiau organizuoti susiėjimus tarp kaimynų. Pirmas blynas neprisvilo – prasėdėjome kieme iki vidurnakčio. Iki šiol bendrystę minime bent tris kartus per metus. Mūsų kieme vykstančiose šventėse žmonės turi visišką laisvę reikšti mintis, išsakyti nuomonę apie tai, kas kiekvienam reikšminga. O žengti plačiau padėjo sutikta bendramintė Giedrė DO. Vėliau ją palaimino "Kauno centro būstas". Atsiradus trečiam įtakingam asmeniui, idėja virto kūnu“, – patikino jis.

Pasak V.Jako, kiemas daug kam asocijuojasi su teigiamais prisiminimais, o Laisvės alėja puikiai išreiškė sumanymo prasmę: „Juk į ją išeina daugelio namų kiemai. Kauniečiai pasiilgę tokių santykių, draugiškumo“.

Tą patį patvirtino ir jo paminėta antroji idėjos autorė Giedrė DO, pasak kurios, tokia šventė, be jokios pompastikos, leidžia suprasti, kas iš tikro yra svarbu gyvenime, moko dėkingumo tam, su kuriuo bendraujama, skatina dalintis atsineštu maistu, plečiasi pažintys.

Karolinos Stažytės nuotr./Renginio iniciatoriai Vytenis Jakas ir Giedrė DO
Karolinos Stažytės nuotr./Renginio iniciatoriai Vytenis Jakas ir Giedrė DO

„Prašėme į šventę nesinešti mobiliųjų telefonų. Jos iniciatoriai – visi žmonės, užsikrėtę idėjos virusu. Mes su Vyteniu tik buvome tie, kurie išsakė tą idėją garsiai. Kai paskelbėme informaciją apie renginį, daugelį sužavėjo jo pavadinimas. Iki tol šventę kaimynų dieną kiemuose pavieniui, šiemet visi susivienijo, išėjo iš komforto zonos. Mano lūkesčiai viršyti. Pastebėjote, Laisvės alėjos kavinės ir barai – tušti. Visi sėdi po liepomis prie stalų su baltomis staltiesėmis, simbolizuojančių švarą, skaistumą bei laisvę. Susirinko bendraminčiai“, – džiaugėsi Giedrė.

Paklausta, kodėl pasirinkta Laisvės alėja, mergina patvirtino, jog svarstymų, kur turi vykti šventė, net nebuvo. Juk ši centrinė gatvė – lyg pagrindinė kūno arterija, pulsuojanti iš širdies, tai yra, Laisvės alėjos fontano.

Abu iniciatoriai vylėsi, jog toks socialinis reiškinys kaip „Kiemų šventė“ virs kasmetine tradicija, cementuojančia Kauno miesto bendruomenę. Galbūt kada bus galima siekti Lietuvos rekordo, pavyzdžiui, ilgiausio šventės stalo po atviru dangumi?

VIDEO: „Kaimynų dieną“ Kaune šventė būrys miestelėnų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius