-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvijoje tamsiausiu metų laiku – šviesos festivalis „Staro Riga“

Lapkričio 14-18 dienomis Rygos centre bus pradėta nauja tradicija – šviesos festivalis „Staro Riga“ (latv. „Spinduliuojanti Ryga“), skirtas 90-ajam Latvijos nepriklausomybės jubiliejui paminėti. Renginio koncepcija simbolizuoja šviesos pergalę prieš tamsą niūriausiu metų laiku.
Šviesos festivalis „Staro Riga“
Šviesos festivalis „Staro Riga“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Latvija

Penkių festivalio dienų metu Rygos gyventojai ir svečiai galės apžiūrėti šviesos instaliacijas miesto gatvėse ir parkuose, matys apšviestus pastatų fasadus, aikštes ir tiltus. Netikėtu kampu išvysti pažįstamas miesto vietas kvies daugiau nei 40 objektų.

Festivalio „Staro Riga“ metu specialūs šviesos monitoriai, meninės instaliacijos ir video projekcijos pakeis Rygos veidą ir išryškins nacionalinės svarbos istorines vietas. Projekto metu bus neatpažįstamai pakeista Rygos pilis, Nacionalinis Latvijos teatras, Nacionalinis Latvijos muziejus, Ministrų kabinetas bei priešais jį besidriekianti alėja, Nacionalinė Latvijos opera, architektūros monumentai ir kitos vietos visame mieste (tiltai, bažnyčios, Art Nouveu fasadai, Šviesos pilies konstrukcija ir kt.).

Žiūrovams šviesos festivalio metu bus pasiūlyti specialūs maršrutai, vedantys per pagrindinius „Staro Riga“ renginius ir šviesos objektus. Miesto gyventojams ir svečiams bus siūloma pasivaikščioti kanalu ir šalia esančiais parkais, Rotušės, Līvu ir Kupolo aikštėmis bei Vērmanes sodu, kur bus galima apžiūrėti šviesos meno kūrinius, stebėti teatro pasirodymus. Festivalio kulminacija taps 90-ajam Latvijos nepriklausomybės jubiliejui pašvęstas daugialypis šviesos spektaklis Dauguvos upės krantinėje.

„Festivalis „Staro Riga“ praturtins miesto kultūrinį gyvenimą bei pavers Rygą šviesesniu tašku žemėlapyje tiesiogine ir emocine prasmėmis. Šviesos festivalio dėka miestas taps labiau atpažįstamas tarptautiniu mastu, o svečius į Latvijos sostinę vilios ir neturistinio sezono laikotarpiu. Dalis festivalio metu sukurtų šviesos instaliacijų taps miesto puošybos dalimi ir ilgalaike investicija į Rygos miesto įvaizdį“, – džiaugiasi šviesos festivalio „Staro Riga“ koncepcijos autorė, Rygos miesto savivaldybės Kultūros departamento vadovė Diāna Čivle.

Šiemet naujienos apie „Staro Riga“ bus skleidžiamos tik Baltijos valstybėse, o kitąmet prasidės platesnė tarptautinė kampanija. Tikimasi, kad festivalis skatins kultūrinį turizmą ir tarnaus kaip svarus argumentas Rygai dalyvaujant konkurse dėl 2014-ųjų metų Europos kultūros sostinės titulo. Anot organizatorių, „Staro Riga“ tikslas yra tapti reikšmingiausiu šviesos festivaliu Šiaurės Europoje.

Bendrą festivalio biudžetą sudaro 350 000 Latvijos latų (apie 1 704 500 litų), iš jų 280 000 LVL skirta iš Latvijos 90-mečio programos renginių biudžeto, o 70 000 LVL skyrė Rygos miesto savivaldybė. Be to, daug latvių verslininkų patys parodė iniciatyvą savo lėšomis dalyvauti festivalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius