Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvių muzikos virtuozai džiugins „Užutrakio vakarų“ festivalio publiką

„Užutrakio vakarų“ festivalyje – premjera, kuri ypač nudžiugins muzikos gurmanus. Užutrakio dvaro rūmų Baltojoje salėje šį sekmadienį, liepos 21 d., koncertuoja Latvijos muzikos elito atstovai. Jie puikiai pažįstami muzikos pasaulio gerbėjams, tačiau vis dėlto apie šį pasirodymą galima ne sykį tarti: „pirmąjį kartą“.
Juris Kalnciems
Juris Kalnciems / Projekto partnerio nuotr.

Pirmąjį kartą Juris Kalnciemis, garsus pianistas, Latvijos Jazepo Vitolio muzikos akademijos profesorius, fortepijono katedros vedėjas, ir Vitas Bergas, Vokietijoje gyvenantis žymus latvių fleitininkas, koncertuoja duetu. Pirmą kartą jie gros repertuarą, kuriame skambės ir jų solo, ir dueto partijos. Žinoma, pirmąjį kartą pasirodys „Užutrakio vakarų“ festivalyje, kuriam paruošė specialią programą. Ir pirmąjį kartą „Užutrakio vakarų“ festivalyje groja Latvijos muzikos virtuozai.

Festivalio rengėjai pripažįsta, kad Lietuvos publika nėra išlepinta „braliukų“ latvių pasirodymų, kad šis koncertas taps gaiviu muzikiniu gūsiu. O gal stipriu postūmiu geriau pažinti artimiausių kaimynų – vienintelės giminingos baltų tautos – muzikos meną.

J.Kalnciemis – žinomas fortepijono virtuozas ir garsus pedagogas, neslėpė, kad jam visada miela aplankyti Lietuvą. Su mūsų šalimi jį sieja daug praeities įvykių ir dabarties dalykų, kurie užlieja gerais jausmais. Profesorius pastebi, kad ryšys su Lietuva atsirado dar sovietmečiu, kai buvo paimtas į armiją ir tarnavo Šiaurės miestelyje. Laimei, juokauja, kad tuomet ilgai čia neužsibuvo ir buvo sugrąžintas į Latviją, kur likusią tarnybą atgrojo orkestre.

Tačiau į Lietuvą J.Kalnciemis netrukus sugrįžo – 1978 metais dalyvavo tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse, kuriame drauge su lietuvių pianistu Jurgiu Karnavičiumi pasidalijo pirmąją premiją. Nuo tų tolimų laikų pažintis su J.Karnavičiumi išaugo į gražią draugystę, kuri tęsiasi iki šiol. Įdomu, kad abu pianistai yra lyg muzikiniai dvyniai: bendraamžiai, profesoriai Lietuvos ir Latvijos muzikos akademijose, ugdo jaunuosius atlikėjus, veda meistriškumo pamokas. Tad draugauja ne tik profesoriai Juris ir Jurgis, bet muzikinius akiračius turtina ir jų studentai.

„Dažnai susitinkame, nes dalyvaujame bendruose projektuose Baltijos šalyse, kuriuose vyksta meistriškumo mokymai, be to, į Lietuvą atveda pianistų konkursai, į kurių žiuri esu kviečiamas“, – pastebėjo J.Kalnciemis, kalbėdamas apie daugiau nei keturis dešimtmečius siejančią draugystę ir ryšius su Lietuva.

Profesorius bendrauja ir su kitais žinomais lietuvių muzikais, pavyzdžiui, pianistu Petru Geniušu, kitais, su kuriais siejo studijos Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje.

„Lietuvoje turite gerų pianistų konkursų. Šį rudenį kaip tik esu pakviestas kaip tarptautinio Stasio Vainiūno konkurso vertinimo komisijos narys“, – sakė J.Kalnciemis, galbūt ir lietuviškojo muzikinio gyvenimo veikiamas, nuo 2003 m. Latvijoje organizuojantis kasmetinius pianistų kursus, kurie sulaukia didelio susidomėjimo.

Taip pat pirmą kartą pagroti „Užutrakio vakarų“ festivalyje iš Vokietijos specialiai atvyks fleitininkas Vito Bergas. Jis studijavo Maskvos konservatorijoje, Latvijos muzikos akademijoje ir daugiau nei dešimtmetį dirba pedagogu Vokietijoje.

Projekto partnerio nuotr./Vito Bergs
Projekto partnerio nuotr./Vito Bergs

„Užutrakio vakarų“ rengėjai juokauja, kad nors V.Bergas nė karto drauge negrojo su profesoriumi J.Kalnciemiu, bet pirmi kartai juk gali būti ne tik žalioje jaunystėje. Jų žodžiais, tuo ir įdomus „Užutrakio vakarų“ festivalis, kad jis atverčia naujus puslapius ir labai žinomų muzikos pasaulio korifėjų kūrybinėse biografijose.

Išsamiau apie festivalį – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius