Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose laukia trys svaigios jubiliejinio „Monmartro“ dienos

Penktadienį Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ įvykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatytas dešimtasis – jubiliejinis – tarptautinis dailės, muzikos ir poezijos festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika 2013“.
Teptukai
Teptukai / BFL nuotr.

Startuoja X „Šiaulių Monmartro respublika“

Visus laiko išbandymus išlaikiusi „Šiaulių Monmartro respublika“ rugpjūčio 7-oios vakare vėl „Laiptų galerijoje“ iškels savo vėliavą ir taip prasidės tarptautinio festivalio-plenero „Šiaulių Monmartro Respublika 2013“ atidarymo ceremonija.

Pirmiausia bus pristatyti į plenerą atvykę Lietuvos ir užsienio dailininkai: Viktorija Iljina (Baltarusija), Ilona Daujotaitė-Janulienė (Vilnius), Živilė Jasutytė (Vilnius), Guna Millersone (Latvija), Ziguds Polikovs (Latvija), Sigitas Prancuitis (Šiauliai), Giedrė Riškutė (Vilnius), Leonas Rumbinas (JAV), Marytė Ruzgytė (Šiauliai), Genovaitė Skrabulienė (Vilnius), Vladas Jonas Ščeponas (Vilnius), Kęstutis Šiaulytis (Vilnius), Irena Šliuželienė (Šiauliai), Vilius Šliuželis (Šiauliai), Andris Vitols (Latvija), Lina Zavadskė (Vilnius), Linas Julijonas Jankus (Klaipėda), Vita Žabarauskaitė (Šiauliai).

Po to bus atidaryta unikali (pirmą kartą Šiauliuose !) žymios Lietuvos grafikės Elvyros Kairiūkštytės piešinių paroda „Ir vėl tie paukščiai...“ (parodos kuratorė Ksenija Jaroševaitė) bei pristatyta knyga „Elvyra Kairiūkštytė (1950- 2006). Deginantis gyvenimo artumas“.

Koncertu šiauliečius ir miesto svečius džiugins grupė „The old Limetree Jazzperados“ ir duetas „Duo Papilio“ iš Olandijos.

O po to tris dienas ir naktis „Šiaulių Monmartro respublikos“ dailininkai, muzikantai ir ne tik jie užtvindys Šiaulius nuostabiais kūriniais, ypatingais renginiais. Ir visa tai nemokamai.

Koncertai – ir netradicinėse erdvėse

Kaip sakė dešimtąjį „Monmartrą“ pristatydama „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė, šis festivalis-pleneras yra skirtas ir Europos metams, tad jame dalyvaus du labai aukšto lygio muzikantų kolektyvai iš su Šiauliais draugaujančio Etten-Leuro miesto Olandijoje – grupė „The old Limetree Jazzperados“ ir duetas „Duo Papilio“. Šie muzikantai atliks žinomą ir savo pačių muziką įvairiose Šiaulių erdvėse.

Viena iš jų – Šventojo Ignaco Lojolos bažnyčia, nes pagal įdomų sutapimą būtent Prancūzijos Monmartro Sent Deni bažnyčioje 1534 metais šventasis I. Lojola ir paskelbė apie Jėzuitų ordino įkūrimą. Tad labai simboliška, kad vienas „Šiaulių Monmartro respublikos“ vakarinis koncertas įvyks šioje Šiaulių bažnyčioje pirmą kartą – rugpjūčio 9-ąją 19 valandą.

Koncertuos olandai ir viename iš prekybos centrų, ir prie P. Višinskio paminklo. O tradicinėje vietoje – Šventojo Jurgio bažnyčioje – pasirodys nuolatinis „Šiualių Monmartro respublikos“ dalyvis Valstybinis Vilniaus kvartetas su fleitiste Vilmante Kaziulyte.

Festivalio „vinis“ – ypatinga paroda

Kadangi kiekvienam „Monmartro“ festivaliui parengiama ypatinga paroda – jubiliejui skirtoji bus neįtikėtinai įspūdinga – grafikės Elvyros Kairiūkštytės piešinių paroda „Ir vėl tie paukščiai...“

Viena vertus, tai bus pirmoji šios menininkės paroda Šiauliuose, nors E. Kairiūkštytė ir yra susijusi su mūsų kraštu. Ji kaip pamestinukė augo Kuršėnų vaikų namuose, mokėsi šio miestelio mokykloje, tad be abejo yra ne vienas Šiaulių krašto žmogus ją prisimenantis iš tų laikų.

Antra vertus, E. Kairiūkštytė buvo menininkė iki sielos gelmių – jai niekada nerūpėjo nei šlovė, nei kritika, nei pagyros. Todėl tik dabar po mirties su daugeliu jos kūrinių visuomenė gali susipažinti, tarp jų ir su piešiniais, kurie bus eksponuojami „Laiptų galerijoje“.

Nuo plenero iki bulvaro

Visas  tris „Šiaulių Monmartro respublikos“ plenero dienas norintieji galės iš arti stebėti „Laiptų galerijos“ P. Bugailiškio sode. Pamatys, kas yra pleneras, susipažins su garsiais menininkais. Taip pat šeštadienį aplankys jų kūrybines dirbtuves prie P. Višinskio paminklo ar plenere sukurtų darbų parodą galerijoje.

Be to, šeštadienio vidurdienį visų laukia tradicinis poezijos bulvaras prie „Žiburio“ knygyno, kur eiles skaitys Šiaulių dramos teatro aktoriai Monika Šaltytė ir Juozas Bindokas bei gros duetas „Duo Papilio“.

O kur dar mimų-gyvųjų skulptūrų pasirodymas pėsčiųjų bulvare!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius