Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidykla VAGA rekomenduoja: kokius renginius aplankyti Vilniaus knygų mugėje?

Vasario 22–25 dienomis šurmuliuosianti Vilniaus knygų mugė literatūros gerbėjus ir vėl kvies pasinerti į kultūros bei literatūrinių atradimų sūkurį, rašoma VAGOS pranešime spaudai.
VKG baneris
VKG baneris / Organizatorių nuotr.

Leidykla VAGA Vilniaus knygų mugės lankytojus kviečia užsukti į šiuos knygų pristatymus-diskusijas ir interaktyvias dirbtuves:

„30 metų Ričardo Gavelio romanui „Vilniaus džiazas“. 2024 m., vasario 22 d., (ketvirtadienį) 17 val., 5.3 salėje.

Virtuoziškas Ričardo Gavelio romanas po trijų dešimtmečių ir vėl grįžta į skaitytojų rankas.

Dar 1993 metų leidimo anotacijoje knygos autorius yra taręs, kad šis romanas tai „Vilniaus pokerio dvasinis brolis“ Šie du romanai slaptingai panašūs, o kartu visiškai nepanašūs – tokie tegali būti vien tikri broliai.“

Pagrindinis romano herojus, Tomas Kelertas, gyvena 1971-ųjų Vilniuje; jis vienas gabiausių Fizikos fakulteto studentų. Slegiamas totalitarinės sistemos, visuotinio beprasmybės pojūčio, sugniuždytas žinios apie geriausio draugo emigravimą į Čikagą, jis nusprendžia nusižudyti. Visiškai kitą intonaciją romanas įgauna pasirodžius Bakneriui, „didžiajam lenkiškojo Vilniaus filosofui“.

Tomui su benndraamžiais tekusį išbandymą – karinę tarnybą sovietinėje armijoje – jis paverčia linksmu nuotykiu, taip parodijuodamas ir sovietinę armiją, ir visą sistemą. Galiausiai visi personažai išgyvena metamorfozę, kurią suvokia kaip didįjį Vilniaus stebuklą.

Pasak J.Čerškutės, Tomas Kelertas yra neabejotinas rašytojo alter ego. Tad romanas ne tik panardina į Vilniaus mitologiją, besiskleidžiančią džiazo principu, bet leidžia geriau pažinti ir patį Ričardą Gavelį.

Kaip Vilniaus džiazas skamba šiandien? Tuo dalinsis literatūrologė Jūratė Čerškutė, kūrybininkas Tomas Ramanauskas, rašytoja, literatūros edukatorė Ilona Ežerinytė. Pokalbį moderuos kultūrinių projektų vadovė, prodiuserė Kotryna Žukauskaitė.

Genovaitės Petronienės terapinio romano „Artumo laboratorija pristatymas“. 2024 m., vasario 23 d., (penktadienį) 13 val., 1.3 salėje.

Genovaitė Petronienė – viena žymiausių psichologių Lietuvoje. Romano „Artumo laboratorija“ pagrindas – ilgametė autorės darbo patirtis, o kūrinio personažai paremti tikromis istorijomis, kurias Genovaitė Petronienė patyrė per savo, kaip psichoterapeutės praktiką.

Pagrindinė veikėja Vita – sąmoningai suvokia savo jausmus kurdama santykius. Besigilindama į vaikystėje patirtas traumas ir žaizdas, Vita atranda būdą kaip išsivaduoti iš negatyvių vaikystės potyrių ir patirti darnių santykių teikiamą džiaugsmą.

Kaip psichoterapinis romanas, parašytas specialisto, suteikia žmogui praktinių-emocinių žinių, padedančių susitvarkyti su gyvenimo peripetijomis? Kur slypi knygos žanro genialumas? Ir kodėl romanas yra ne vien intriguojantis tekstas, bet ir puikus įrankis padedantis analizuoti save ir atrasti būdus sunkumams įveikti? Visa tai knygos autorė pristatys ir aptars kartu su psichologu Andriumi Jančiausku ir prozininke, literatūrologe, visuomenininke Vitalija Maksvyte.

Barry M.Prizant knygos „Unikalus žmogus: kitoks požiūris į autizmą“ pristatymas- diskusija 2024 m., vasario 23 d., (penktadienį), 18 val., 1.2 salėje.

Leidyklos VAGA išleista knyga „Unikalus žmogus: kitoks požiūris į autizmą“ yra bene pirmoji lietuvių kalba išleista išsami publikacija, kurioje aptariamas visas autizmo spektras: vaikų, turinčių šį sutrikimą, gyvenimas, tėvų, auginančių tokius vaikus, kasdienybė, bei suaugusiųjų autistiškų žmonių iššūkiai.

Anot Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkės Kristinos Košel-Patil, visuomenė stokoja resursų, kompetencijos, o kartais ir noro atliepti autistiškų žmonių poreikius.

Kaip pastebi knygos autorius B.M.Prizantas – „Autizmas nėra liga. Tai – žmogaus unikalumas“. Laikydamiesi šio požiūrio Kristina Košel-Patil, kartu su psichologe, dirbančia su autizmo spektro sutrikimą turinčiais vaikais, Toma Malvice, tinklaraščio „Autisto tėtis“ bendraautoriais Vytautu Butėnu ir Laima Slepkovaite-Butėniene, kvies diskutuoti kokia autizmo situacija yra Lietuvoje, kaip autizmą vertina visuomenė, ką reikėtų keisti, norint sulaukti teigiamų rezultatų, orientuotų į autizmo sutrikimą turinčius vaikus, suaugusiuosius, kaip atrodo autistiškų asmenų kasdienybė, kaip žmonėms, norintiems padėti ir gyvenantiems kartu ar šalia autizmo sutrikimą turinčių asmenų, suprasti autizmą, ką reiškia priimti autizmą kaip savo tapatybę, kaip jis persipina su kitais asmens charakterio aspektais.

Slaptų žinučių rašymo ir šifravimo dirbtuvės, įkvėptos knygos „Kanarų paslaptis“. Pasigamink asmeninį ŠifraRatį (šifro ratą). 2024 m., vasario 23 d., (penktadienį), 12:30–13:30 val., kūrybos erdvėje „Be formulių“.

8–12 metų vaikai ir paaugliai kviečiami dalyvauti dirbtuvėse, įkvėptose Viktorijos Butautis fantastinio nuotykių romano „Kanarų paslaptis“. Knygoje smalsuolė Ema leidžiasi į atradimų kelionę sekdama užšifruotomis nuorodomis tam, kad atrastų septynis šunis ir įmintų Kanarų paslaptį.

Kaip ir knygos herojė Ema, dirbtuvių dalyviai sužinos kaip užšifruoti slaptas žinutes, kad jas galėtų perskaityti tik draugai ir išmoks pasigaminti asmeninį ŠifraRatį (šifro ratą) sau ir draugui. Naudodamiesi pateiktomis priemonėmis visi dalyviai galės pasigaminti prietaisą, kurį pasitelkus rašyti ir skaityti šifruotas žinutes bus vieni juokai.

Smalsuoliai ir gudruoliai taip pat galės išmėginti savo jėgas šifruodami slaptas užduotis užrašytas Arnoldo kodu. Teisingai iššifravusiųjų ir atlikusiųjų užduotis lauks prizai. Dirbtuvių vedėjai paaiškins, kaip veikia Arnoldo kodas ir padės jį pritaikyti naudojantis knyga „Kanarų paslaptis“.

Dirbtuves moderuos: aktorė, edukologė Eva Smoriginaitė, rašytoja Viktorija Butautis, mokyklinių renginių vedėjas Vytautas Šliogeris.

SMALSUMAS +DRĄSA = NUOTYKIAI

Interaktyvus Viktorijos Butautis knygos „Kanarų Paslaptis“ pristatymas su galvosūkiais ir prizais. 2024 m., vasario 23 d., 18 val., (penktadienį), Jaunųjų skaitytojų salėje.

„Vaikystė, paauglystė ir apskritai gyvenimas nevyksta be nuotykių ir iššūkių. Taigi, norint įdomiai gyventi reikia smalsiai ir drąsiai tyrinėti aplinką“, – įsitikinusi Australijoje gyvenanti rašytoja Viktorija Butautis. Knygų mugės metu ji kviečia vaikus-nebe-vaikus į interaktyvų naujausio fantastinio romano su galvosūkiais pristatymą.

Įtraukiajame romano pristatyme dalyviai bus kviečiami šifruoti užkoduotą žinutę, atsakinėti į klausimus, atkoduoti spyną ir laimėti prizus, apžiūrėti autentiškas uolienas iš kitų žemynų, sužinoti daugiau įdomių faktų apie Kanarų salas ir pasaulį.

Renginį moderuos aktorė ir edukatorė Eva Smoriginaitė, dalyvaus rašytoja V. Butautis ir jaunasis padėjėjas Vytautas Šliogeris.

Abraomo Karpinovičiaus knygos „Paskutinis Vilniaus pranašas“ pristatymas ir skaitymai, bendradarbiaujant su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi. 2024 m., vasario 24 d. (šeštadienį), 17 val., 5.2 salėje.

Pirmą kartą jidiš rašytojo Abraomo Karpinovičiaus (1918–2004) apsakymų rinktinė „Paskutinis Vilniaus pranašas“ pasirodė 1998 m. Kaip ir didžioji rašytojo kūrybos dalis, ji byloja žydiškojo Vilniaus – Lietuvos Jeruzalės – legendą.

A.Karpinovičiaus kūryba įamžino tarpukario Vilniaus žydų gyvenimą ir jų žemiškus rūpesčius, buvusį žydų teatrą, žmones – tarpukario Vilniaus aktorius, tarnus, smulkius prekiautojus ir amatininkus, nuskurdėlius, vagis ir prostitutes. Juos autorius vaizduoja su meile ir lengvu humoru. Dauguma jų turėjo realius prototipus.

„Tokių personažų beveik nesutiksime niekur kitur Vilniaus žydų literatūroje“, – teigia dr. Lara Lempertienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centro vadovė.

Knygą pristatys dr. L.Lempertienė, literatūrologas, poetas ir vertėjas, VU Filologijos fakulteto dekanas prof. dr. Mindaugas Kvietkauskas. Pokalbį moderuos kultūrinių projektų vadovė, prodiuserė Kotryna Žukauskaitė. Ištraukas skaitys teatro ir kino aktorė Aldona Vilutytė. Renginio partneris – Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus.

Knygų mugės lankytojus kviečiama užsukti į leidyklos VAGA stendą ir nepraleisti progos sudalyvauti naujausių knygų pristatymuose bei diskusijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius