-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijoje surengtas Dariui ir Girėnui skirtas pleneras

Ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėje Lenkijoje pagerbiamas lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno 80-ųjų skrydžio per Atlantą atminimas.
Stepono Dariaus ir Stasio Girėno asmeniniai daiktai.
Stepono Dariaus ir Stasio Girėno asmeniniai daiktai. / B.Tilmanaitės/lituanica-documentica.lt nuotr.

Lietuvos ir Lenkijos dailininkai, idėjų sėmęsi Lenkijoje, Pšelniko miške – istorinėje lakūnų žūties vietoje, surengė tapybos darbų parodą.

Myslibužo Šventosios Gertrūdos koplyčioje savaitę kūrė tarptautinio plenero „Laisvės ikarai“ dalyviai – penki dailininkai iš Lietuvos ir Lenkijos. Ši koplyčia pasirinkta neatsitiktinai – prieš 80 metų nukritus Stepono Dariaus ir Stasio Girėno „Lituanicai“, naktį lakūnų palaikai buvo laikomi čia, prieš juos pašarvojant Šcecino katedroje.  

Pasak menininkų, dalyvauti tokiame dailės plenere – ne tik iššūkis, bet ir gera mokykla. Mokomasi toleruoti kito dailininko mintis ir idėjas, neužsisklęsti ir daugiau bendrauti.

„Tas žodis „laisvės ikarai“ taip pat susiję ir su dailininko laisve, kad galima truputį laisvai interpretuoti ir tą temą, bandyti įvairias technikas“, – sako dailininkas Gintautas Vaičys.

Pasak dailininkų, kuriant skrydžio per Atlantą tema, idėjų ieškota muziejuose, bibliotekose, lankytasi istorinėje lakūnų žūties vietoje – Pšelniko miške.

„Plenero metu tu tiesiog esi priverstas galvoti apie Darių ir Girėną ne prabėgomis, bet tiesiog sustoti ilgesniam laikui prie išlikusių dokumentų, prie pačios idėjos – skristi, prie tų žodžių, kuriuos paliko, prie pačios žūties. Man įdomiau buvo jų džiaugsmas prieš skrendant. Pati „Lituanica“, jos forma, vėliavos spalvos – gundžiausi įvesti juos į paveikslus“, – pasakoja dailininkė Judita Budriūnaitė.

Pasak menininkų, dirbdami Šventosios Gertrūdos koplyčioje, jie S. Darių ir S. Girėną atrado iš naujo.

„Susikaupiau idėjai, kuri Lietuvos lakūnus vedė į Tėvynę. Jie atidavė pagarbą Lietuvai, buvo drąsūs. Mano supratimu jie – tikri patriotai. Tai labai svarbi tema šiuolaikiniame gyvenime. Du Lietuviai išgarsino Lietuvą, mylėjo Tėvynę, jie didvyriai, nors likimas tragiškas“, – mano dailininkė Ewa Pohlke.

Sukurti tapybos darbai mėnesį bus eksponuojami Myslibužo muziejuje, vėliau parodą tikimasi perkelti į Lietuvos ambasadą Varšuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius