Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Lietuva išsirinko nacionalinę žuvį – triumfavo lynas

Pernai asociacijos „Mūsų miestas Klaipėda“ subrandinta idėja išrinkti nacionalinę Lietuvos žuvį jau realizuota. Po daugybės diskusijų, specialistų pastabų ir debatų surenti rinkimai palankiausi lynui.
Lynas
Lynas / L. Sėlenienės nuotr.

Žuvų žuvies titulas lynui suteiktas Klaipėdoje laivų paradui skirtų renginių šurmulyje. Tačiau tai nereiškia, kad nacionalinę žuvį galėjo rinkti vien klaipėdiečiai. Balsus už labiausiai patinkančią žuvį galėjo atiduoti visi norintys, mat rinkimai vyko internetu. Rinkėjų teismui buvo pateiktas 15 žuvų sąrašas.

Jis kruopščiai atrinktas po Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos, Lietuvos meškeriotojų sąjungos, viešbučių ir kaimo turizmą vienijančių asociacijų, prekybos centrų, aplinkosauginių organizacijų, žuvų augintojų bei žvejų verslininkų apklausų. Rinkimams organizuoti buvo suburtas net nacionalinės žuvies rinkimų komitetas, į kurį buvo įtrauktas ir Lietuvos jūrų muziejaus žuvų žinovas Saulius Karalius. 

L. Sėlenienės nuotr. /Ichtiologas Saulius Karalius
L. Sėlenienės nuotr. /Ichtiologas Saulius Karalius

„Lynas yra viena skaniausių gėlavandenių žuvų. Ji laisvai gali konkuruoti su sterku, menk, lašiša ar net unguriu. Lyno skoninės savybės – nuostabios. Be to, lynas yra gana lietuviško charakterio: šiek tiek kuklus, šiek tiek slapukas, nerodantis visų savo galimybių“, - apie nacionalinės žuvies titulą pelniusį lyną pasakojo ichtiologas S.Karalius. 

L. Sėlenienės nuotr./Nacionaline žuvies rinkėjai Klaipėdoje vaišinti žuviene
L. Sėlenienės nuotr./Nacionalinės žuvies rinkėjai Klaipėdoje vaišinti žuviene

Kol laukta nacionalinės žuvies rinkimų rezultatų, klaipėdiečiai ir miesto svečiai linksminosi Šiaurės rage. Čia vyko ką tik iš jūros parplukdytos žuvies prekyba, iš puodų garavo gardžios žuvienės kvapas. Savo laimikiu pasidalinę žvejai susirinkusiems išdalino bemaž 1000 porcijų žuvienės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius