Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva pradeda Globalaus švietimo diskusijas

Lietuvoje pirmą kartą organizuojama tarptautinė konferencija, skirta Globalaus švietimo problematikai pristatyti ir aptarti galimus sprendimus kartu su Lietuvos ir Europos švietimo specialistais, NVO atstovais bei politikos formuotojais. Konferencija įvyks Vilniuje, balandžio 13 d. Jos metu bus pristatytas ŠMM sudarytos darbo grupės parengtas Lietuvos globaliojo švietimo koncepcijos projektas.
Gaublys
Gaublys / Fotolia nuotr.

„Pasaulyje vykstantys globalūs pokyčiai turėtų rasti vietą ir šiandienėje švietimo sistemoje, – sako Valdas Jankauskas, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) vadovas, Globaliojo švietimo koncepcijos rengimo grupės narys. – Dar darželyje vaikai turėtų suprasti ir mokytis spręsti pasaulio taikos, klimato kaitos, skurdo mažinimo problemas“.

Valdas Jankauskas / Lietuvos vaikų ir jaunimo centro nuotr.
Valdas Jankauskas / Lietuvos vaikų ir jaunimo centro nuotr.

Pasak V. Jankausko, pirmas žingsnis – suvokti, vykstančius procesus ir jų pasekmes.

Šiandien tai suvokia mokslininkai, politikai, tačiau suprasti tai turėtų kiekvienas žmogus.

„Gyvename viename pasaulyje, esame tarpusavyje susiję. Bendrų problemų, kurias turime spręsti – daugybė, – sako jis. – Nesiimant veiksmų, besivystančiose šalyse, kur žmonių skaičius didžiausias, gilės skurdas, daugės karinių konfliktų, augs šimtmečius nesuyrančių šiukšlių kalnai“.

2013 m. Pasaulio Ekonomikos Forumo Davose globalusis švietimas buvo pagrindine pranešimų ir diskusijų tema.

Jau tuomet pasaulio lyderiai globalųjį švietimą pripažino veiksmingu įrankiu, skatinant pilietiškumą, sprendžiant ekonomines ir socialines problemas, ragino pasaulio valstybes imtis konkrečių veiksmų.

Šį balandį konferencijoje susirinkę Lietuvos ir Europos švietimo, vystomojo bendradarbiavimo specialistai, NVO atstovai bei politikos formuotojai diskutuos apie globaliojo švietimo sampratą, situaciją ir rezultatus Europos valstybėse, globaliojo švietimo sąsajas su kasdienio gyvenimo aktualijomis, ieškos būdų, kaip stiprinti jo vaidmenį įvairiuose nacionalinės švietimo sistemos lygiuose.

Anot LVJC vadovo, žinias ir supratimą, gebėjimą analizuoti pasaulio problemas teikia būtent švietimas. Tik kartais reikia tam tikro postūmio. „Lietuvos Globaliojo švietimo koncepcija ir galėtų būtų tas postūmis, – sako jis. – Koncepcijoje pateikiama globaliojo švietimo samprata, paaiškinanti, kas yra ir kokias sritis apima globalusis švietimas, ką būtina įtraukti į ugdymo programas moksleiviams ar kvalifikacijos tobulinimo programas mokytojams“.

Globalus švietimas apima šias sritis: žmogaus teisės, lyčių lygybė, ekologija ir aplinkosauga, klimato kaita, skurdo mažinimas, švietimo prieinamumas, kariniai konfliktai ir taikos palaikymas, diskriminacija ir rasizmas, demokratija, globalizacija, sąžininga prekyba, tarpkultūrinė įvairovė, sveikata, atsakingas vartojimas ir kt.

Tarptautinė konferencija „Globalaus švietimo scenarijus. Nuo sampratos iki veiksmų“
Tarptautinė konferencija „Globalaus švietimo scenarijus. Nuo sampratos iki veiksmų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius