Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje valstybinius apdovanojimus atsiėmę Rūta Šepetys ir Marius Markevičius dėkingi mylimai tėvų šaliai už pripažinimą

Kaipmat po žinios apie tai, kad bendra Lietuvos ir Amerikos kūrėjų komanda įsigijo išskirtines teises ekranizuoti didžiulio populiarumo visame pasaulyje sulaukusią lietuvių kilmės JAV rašytojos Rūtos Šepetys knygą „Tarp pilkų debesų“ (angl. „Between Shades of Gray“), tiek pati autorė, tiek būsimojo filmo režisierius Marius Markevičius, sukūręs juostą „Kita svajonių komanda“, sulaukė oficialaus Lietuvos pripažinimo – abu jie buvo įvertinti garbingais valstybiniais apdovanojimais, kuriuos jiems įteikė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Rūta Šepetys ir Dalia Grybauskaitė
Rūta Šepetys ir Dalia Grybauskaitė / Džojos Gundos Barysaitės nuotr.

R.Šepetys ir M.Markevičiaus teigimu, liepos 6-ąją, Valstybės dienos proga už nuopelnus Lietuvai ir už šalies vardo garsinimą pasaulyje gauti apdovanojimai jiems labai svarbūs ir brangūs. „Lietuva mano širdyje užima ypatingą vietą, savo romanu norėjau atskleisti daugeliui dar nežinomą lietuvių tremčių istoriją. Džiaugiuosi, kad ją šiltai sutiko pasaulis, bet ypač malonu, kad ji buvo įvertinta Lietuvoje. Juk būtent tam, kad lietuviai atskleistų istoriją savo akimis, kad mano tėvų gimtinė nepasimirštų ir prisistatytų pasauliui dar plačiau rinkausi darbą būtent su lietuviais būsimo filmo autoriais“, – sakė R.Šepetys.

Apdovanojimą reikšmingu vadino ir M.Markevičius, kurio filmą „Kita svajonių komanda“ dabar galima išvysti net lėktuvuose, skrendančiuose į tolimą Tailandą. „Visuomet malonu ir džiugu, kai tave įvertina, tačiau ypač šildo mintis, kad vis plečiasi žmonių, sužinančių daugiau apie Lietuvą, gretos, kad nors tai maža valstybė, bet ji turi kuo didžiuotis – mūsų vyrais krepšininkais, mūsų istorija ir stiprybe. Vos paskaitęs R.Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“ supratau, kad tai bus projektas, kurį galėsiu įgyvendinti visa širdimi“, – kalbėjo Holivude besidarbuojantis režisierius, prodiuseris ir scenaristas.

Trumpai apie kūrėjus

Rašytoja Rūta Šepetys (Amerikoje – Ruta Sepetys) gimė ir užaugo Mičigane. Ji – lietuvio pabėgėlio duktė, augusi meno, knygų ir muzikos mylėtojų šeimoje. Autorės šeimos išgyvenimų įkvėptas „Tarp pilkų debesų“ – pirmasis jos romanas, kuris jau išleistas daugiau kaip 40-yje šalių, jį galima perskaityti 26-iomis kalbomis. R.Šepetys su šeima gyvena Tenesio valstijoje.

Režisierius, prodiuseris ir scenaristas Marius Markevičius gimė Santa Monikoje, Kalifornijoje. 2008-aisiais jis buvo vienas iš Drake’o Doremuso režisūrinio debiuto „Spooner“ prodiuserių. 2009-aisiais jis prodiusavo komediją „Douchebag“, kuri buvo pristatyta 2010-ųjų „Sundance“ nepriklausomo kino festivalyje ir susilaukė kritikų pripažinimo. M.Markevičius taip pat buvo vienas iš populiaraus 2011-ųjų filmo „Kelias atgal“ su Colinu Farrellu prodiuserių. Taip pat lietuvių kilmės amerikietis pasižymėjo kaip „Sundance“ festivalyje žiuri didįjį prizą laimėjusio D.Doremuso filmo „Like Crazy“ prodiuseris. Paskutinis jo darbas itin glaudžiai susijęs su Lietuva – jis buvo dokumentinės juostos „Kita svajonių komanda“ režisierius, scenaristas ir prodiuseris. Šis filmas buvo rodomas visoje Amerikoje ir daugelyje kitų užsienio šalių, o JAV prodiuserių gildija buvo juostą „Kita svajonių komandą“ nominavusi Geriausios dokumentinės juostos kategorijoje.

Prie romano „Tarp pilkų debesų“ ekranizacijos M.Markevičius darbuosis drauge su sėkmingu Lietuvos prodiuseriu Žilvinu Naujoku („Tadas Blinda. Pradžia“). „Tai pirmas kartas, kai lietuviams suteikiama galimybė prisidėti kuriant filmą pagal tokį karštą ir geidžiamą scenarijų. Buvo daugybė norinčių iš Holivudo, kurie siekė gauti teises ekranizuoti knygą. Esu labai laimingas, kad Rūta pasirinko būtent mus. Filmas bus kuriamas knygos originalo (anglų) kalba“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius