-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos dailininkų sąjunga „Auksiniais ženkliukais“ apdovanojo K.Šatūną, V.Viningą ir J.Lebednyką

Vos nago dydžio ženkliukas yra bene svarbiausias Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimas, teikiamas dailininkams ir dailėtyrininkams. „Auksinio ženkliuko“ apdovanojimus skiria kolegos menininkai. Dažniausiai jie ir būna negailestingi kritikai, tad neretai sakoma, kad šis įvertinimas yra svarbesnis ir už valstybinius, nors premijos dydis keliolika kartų mažesnis.
Lietuvos dailininkų sąjunga įteikė „Auksinius ženkliukus“
Lietuvos dailininkų sąjunga įteikė „Auksinius ženkliukus“ / Lilijos Valatkienės nuotr.

„Auksinis ženkliukas“ , – mažas, bet reikšmingas Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimas, įsteigtas 2001 metais.

Pelnyti „Auksinio ženkliuko“ apdovanojimą nėra paprasta. Laureatais tampa dailininkai ir dailėtyrininkai, pasiekę svarbių profesinių aukštumų, sukūrę originalių kūrinių, surengę reikšmingų parodų Lietuvoje ir užsienyje, o svarbiausia – savo kūrybine veikla sugebėję atkreipti ne tik aukščiausio lygio vertintojų, bet ir savo kolegų dėmesį. Užduotis – ne iš lengvųjų.

Šiemet Lietuvos dailininkų sąjungos Taryba LDS Auksinius ženkliukus už 2017 m. kūrybinius pasiekimus skyrė trims dailės kūrėjams: Vitražistui Konstantinui Šatūnui – už didžiulį indėlį į Lietuvos vitražo modernėjimo istoriją ir unikalią šviesos filosofiją stikle. Tapytojui Virginijui Viningui – už ekspresyvių potėpių ir spalvų džiazą drobėje ir ilgametį darbą LDS Taryboje. Skulptoriui Juozui Lebednykui – už ištikimybę kūrybai ir savito braižo puoselėjimą.

„Šie trys dailininkai nepaliaujamai puošia, skaidrina, gaivina lietuvių dailės lauką. K.Šatūno vitražų šviesa, kompoziciniai sprendiniai žavi net žiūrint jo darbų nuotraukas, nekalbant jau apie ypatingą pačių kūrinių įtaigą. V.Viningo portretuose per kūną į išorę veržiasi portretuojamojo asmenybė, jo psichologija, pasaulėžiūra, gyvastis. J.Lebednyko skulptūros, rodos, neįmanomai vienu metu ir dekoratyvios, estetiškos, puošnios, ir savyje talpinančios groteską, nuojautas, sielos virpesius“, – apie laureatus kalbėjo menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė.

Dailininkai – uždaros, jautrios asmenybės. Tai – individualistai, kuriantys vienumoje, talentą ugdantys tyloje, o charakterį gludinantys gyvenimo verpetuose. Tad nieko nuostabaus, kad vulkanais išsiveržę savo kūryboje, viešumoje neretai pristinga žodžių.

Po oficialios „Auksinių ženkliukų“ įteikimo ceremonijos, perkusijos studija „Afrikos būgnai” išjudino visus šventės dalyvius. Vis populiarėjanti muzikinė komunikacijos priemonė subūrė individualistus į darnų kolektyvą. Visa salė djembe būgnais vienu metu, vienu ritmu mušė magiškais ritualais garsėjančius sveikinimus kolegoms.

Iki šių metų „Auksinį ženkliuką“ pelnė 60 išrinktųjų. Dailininkų sąjunga šiuo metu vienija apie 1500 narių.

Kasmet „Auksiniais ženkliukais“ įvertinama trijų Lietuvos dailininkų sąjungos narių kūryba. Tik švenčiant LDS 80-ies metų jubiliejų jų buvo įsegta daugiau.

Lietuvos dailininkų sąjungos būstinės (Vokiečių g. 4, Vilnius) parodų erdvėje iki spalio 9 dienos veiks šių metų laureatų kūrybos paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius