-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kultūros pristatyme Romoje dalyvaujanti dirigentė M.Gražinytė-Tyla prisiminė ir dainuojančią revoliuciją

„Tai nuostabu!“ – penktadienį daugybę kartų pakartojo viena geriausių Europos dirigenčių vadinama Mirga Gražinytė-Tyla. Jos diriguojamo Nacionalinės Santa Cecilia akademijos orkestro koncertas tapo vienu iš Lietuvos kultūros festivalio „Flux“ programos atidarymo renginių Romoje. Dvi savaites Lietuvos kultūra bus pristatoma Italijos sostinėje, tikimasi, kad tai padės plačiai praverti duris į Lietuvos kultūros pasaulį.
Lietuvos prisisatymas Romoje
Lietuvos prisistatymas Romoje / 15min nuotr.

Penktadienio vakarą Romoje atidaryta medijų menininko Deimanto Narkevičiaus stereoskopinė videoprojekcija „20.06.2015“, o vėliau „Auditorium Parco della Musica“, kuri laikoma viena svarbiausių kultūros institucijų Italijoje, scenoje klausytojai galėjo mėgautis M.Gražinytės-Tylos diriguojamo orkestro pasirodymu.

Tris vakarus iš eilės šio orkestro pasirodymai numatyti „Flux“ programoje, ir audringa publikos reakcija penktadienį parodė, kodėl lietuvė dirigentė laikoma viena ryškiausių šių laikų dirigenčių Europoje. Energingas jos dirigavimas tarsi pratęsia atliekamą muziką, susilieja su ja. Žiūrovai daug kartų po koncerto reikalavo grįžti dirigentę į sceną.

Ši dirigentė yra tarsi trapi ledi, tačiau kuomet pradeda diriguoti, ji suteikia tokią energiją, kokios, regis, negalėtum iš jos tikėtis

Į šį koncertą iš Lietuvos atvykus Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po koncerto sakė, kad italams ji vertė lietuvės pavardę. „Aš jiems sakiau, kad, išvertus iš lietuvių kalbos, jos pavardė reiškia „Nuostabi tyla“. Ši dirigentė yra tarsi trapi ledi, tačiau kuomet pradeda diriguoti, ji suteikia tokią energiją, kokios, regis, negalėtum iš jos tikėtis“, – sakė D.Grybauskaitė.

Po koncerto lietuvei dirigentei ji įteikė valstybinį apdovanojimą, skirtą Vasario 16-osios proga. Prezidentė lietuvę dirigentę vadino geriausia Lietuvos ambasadore užsienyje ir juokavo, kad vejasi ją per visą pasaulį – tuo metu, kai Lietuvoje buvo įteikiami valstybiniai apdovanojimai, dirigentė negalėjo dalyvauti oficialioje ceremonijoje.

Tačiau M.Gražinytė-Tyla sakė, kad apdovanojimo įteikimas Romoje yra dar simboliškesnis – tai įvyksta ten, kur Lietuvos kultūra susilieja su tarptautine. Atsiimdama apdovanojimą ji priminė dainuojančią revoliuciją, padėjusią Lietuvai iškovoti nepriklausomybę. „Ir dabar muzika tai dar kartą primena“, – sakė lietuvė dirigentė. Penktadienį vakare ji neslėpė emocijų, daugybę kartų pakartojusi, jog jaučiasi neįtikėtinai. Beje, visame pasaulyje gastroliuojančiai lietuvei tai – pirmasis pasirodymas ne tik Romoje, bet ir Italijoje.

15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje
15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje

Prasideda naujas etapas

„Auditorium Parco della Musica“ vadovas José Dosalis penktadienį 15min sakė, kad Lietuvos kultūros pristatymas suteikia nemažai galimybių ne tik Lietuvai, bet ir pažinties džiaugsmą italams kultūros mėgėjams. „Mums milžiniška garbė šis Lietuvos kultūros pristatymas. Mums labai įdomu atrasti Lietuvos meno, avangardinės kultūros gelmes. Per šias dvi savaites Lietuvos kultūra bus pristatoma įvairiausiais aspektais – nuo architektūros iki vizualiųjų menų. Esu visiškai tikras, kad tuo pradedamas naujas Lietuvos ir Italijos santykių etapas“, – teigė J.Dosalis.

Tuo, kokia svarbi ši institucija Italijos menui, jau buvo aprašyta 15min – praėjusiais metais čia įvyko 650 kultūros renginių, beveik po du per vieną dieną. Juose iš viso apsilankė 600 tūkstančių žiūrovų.

„Italų kalbą gatvėse girdėsime dažniau“

Tuo, kad Lietuvai dabar atveriamos naujos durys Italijoje, įsitikinusi ir penktadienį „Flux“ atidaryme dalyvavusi Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

„Būti čia, tokioje prestižinėje vietoje, kuri yra didžiausias traukos taškas Romoje, yra didelis dalykas. Lietuva yra tikrai matoma“, – sakė ministrė. Iš tiesų, Italijos žiniasklaidoje pastarosiomis dienomis skiriama nemažai dėmesio, leidiniuose dažnai puikuojasi M.Gražinytės-Tylos nuotraukos.

15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje
15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje

„Tai Lietuvos įvaizdį labai gerinantis veiksnys. Per kultūrą, per meną mes galime daug ko pasiekti, ko negalėtume pasiekti investavę į jokią kitą reklamą. Menas kalba pats už save. Žmonės, kurie tai pamatė, sako – pas jus yra kokybė, tai labai jaučiasi. Jie sako – jūs turite pasaulinį lygį“, – sakė ministrė. Ji pasakojo, kad radijuje vykusio pokalbio metu vedėjai klausė – kaip lietuviai sugeba suderinti įvairiausias kartas – vienoje vietoje galima rasti meną nuo Jono Meko iki naujausios kartos menininkų.

„Mūsų menininkai iš tiesų pasižymi tuo, kad užgriebia pačią esmę – tas vertybes, kurios yra pačios svarbiausios, problemas, kurios yra globalios. Jie nesikapsto po savo teritoriją, neieško lokalių dalykų, jie įsilieja į globalią mąstyseną, į globalią kūrybą. Mūsų kultūra visad judėjime, tarsi vulkanas, ir visi tai pastebi“, – sakė ji.

15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje
15min nuotr./Lietuvos prisistatymas Romoje

Ministrė sakė esanti įsitikinusi, kad šis Lietuvos prisistatymas dar labiau padidins italų susidomėjimą mūsų šalimi. „Manau, tai dar labiau pritrauks italų turistų į Lietuvą. Jau dabar yra 3 proc., kaip žinome. Dabar girdėsime italų kalbą dažniau gatvėse“, – 15min sakė ministrė.

Ministrė sakė, kad tokio lygio Lietuvos prisistatymo Italijoje iki šiol nebuvo.

Dvi savaites truksiantis Lietuvos menų festivalis „Flux“ supažindins Italijos publiką su šiuolaikinio meno ir atlikimo meno panorama. Lietuvos kultūros festivalio „Flux“ programoje – D.Narkevičius, dirigentė M.Gražinytė-Tyla, kompozitorė Justė Janulytė, džiazo legendos – Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Eugenijus Kanevičius. Italijoje pamėgto Lietuvos teatro gerbėjai turės galimybę pamatyti platų šiuolaikinio scenos meno spektrą – teatro grandų Eimunto Nekrošiaus, Oskaro Koršunovo ir jaunosios kartos režisierės Kamilės Gudmonaitės pastatymus, Vilniaus urbanistinio šokio teatrą „Low Air“ ir žanrų ribas peržengiančią naująją operą „Geros dienos!“

15min žurnalisto kelionę į Romą apmokėjo Lietuvos kultūros institutas. Straipsnio turiniui tai jokios įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius