-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos muziejų kelias“ lankytojus vilioja į Suvalkijos muziejus

„Lietuvos muziejų kelias“ šią savaitę tęsiasi Sūduvoje ir kviečia apsilankyti Prienuose, Marijampolėje, Kudirkos Naumiestyje ir Jono Basanavičiaus gimtinėje – Ožkabalių kaime.
Marijampolės kraštotyros muziejus
Marijampolės kraštotyros muziejus / Projekto "Lietuvos muziejų kelias" nuotr.

Rugpjūčio 27 – rugsėjo 1 d. „Lietuvos muziejų kelias“ užsuka į Prienuose įsikūrusį Prienų krašto muziejų.

Rugpjūčio 27 d., pirmadienį, 11 val. „Žvakių liejimas“. Programos dalyviai, atvykę į muziejų, susipažįsta su bičių produktais, sužino, kaip senovėje buvo liejamos žvakės, kaip paruošiamas vaškas, iš kokių siūlų daroma dagtis, patys lieja žvakes. Programos dalyviai supažindinami su apšvietimo priemonėmis, naudotomis Dzūkijoje: balana ir jos laikikliu, vadinamu „dziedu“, įvairių rūšių fabrikinės gamybos žibalinėmis lempomis, žibintais. Mena mįsles apie lempą, žvakę, kitas šviesą skleidžiančias priemones. Užsiėmimų metu pasakojama apie Vėlinių, Grabnyčių papročius.

Rugpjūčio 28 d., antradienį, nuo 8 iki 17 val.  „Auskit, vykit, mano rankos...“ 1-1,5 val. trukmės programa, supažindinanti su vienu iš senųjų amatų – audimu. Užsiėmimo metu autentiškoje aplinkoje susipažinsite su audimo įrankiais, staklėmis ir audimo būdais.

Rugpjūčio 29 d., trečiadienį, 11 val. „Pasakų pasauly“ (galima tęsti pagal pageidavimus). Į šią programą ypač kviečiami vaikučiai. Paviešėję pasakų pasaulyje vaikai ne tik susipažins su pačiomis populiariausiomis lietuvių pasakomis, bet ir įsitikins, kad kiekviena pasakėlė – tikra mokyklėlė.

Rugpjūčio 30 d., ketvirtadienį, 11 val. „Lino kelias iki staklių“ – 1-1,5 val. trukmės teatralizuota programa, skiriama pradinių klasių ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus moksleiviams (ir visiems, kas nežino, kad  linas ne tik augalas, bet ir maistas, vaistas, grožis, menas, kultūra...). Užsiėmimai vyksta valstiečio trobos aplinkoje, jų metu demonstruojami lino darbų procesai, perteikiamos su linu susiję tradicijos ir papročiai.

Rugpjūčio 31 d., penktadienį, 10 val. „Duonos kelias iki stalo“. 2 val. trukmės teatralizuota mokomoji programa, pritaikoma įvairaus amžiaus dalyviams. Lankytojai dalyvauja duonos kepimo procese ir duonos pagerbimo ritualuose. Tai praktinė pažintinė programa, kuri vykdoma artimoje autentiškai XIX a. mūsų krašto valstiečio trobai aplinkoje.

Rugsėjo 1 d., šeštadienį, 11 val. Riešinių mezgimas. Kukli ir miniatiūrinė Lietuvių tautinio kostiumo detalė – riešinės – šiandien išgyvena tikrą atgimimą. Riešinės, atrodo, nedidelis ir paprastas mezginys, tačiau šio rankdarbių žanro meistrių Lietuvoje yra vos keletas.

Rugpjūčio 28–29 d. „Muziejų kelias“ stabtelės Marijampolėje.

Rugpjūčio 28 d., antradienį, trys Marijampolėje įsikūrę muziejai – Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus, Marijampolės kraštotyros muziejus ir palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejus sukvies visus į akciją „Vardai, veidai, vaizdai“, skirtą krašto kūrėjams atminti.

9 val. Marijampolės kraštotyros muziejuje įvyks fotografo Romualdo Rakausko parodos „Įkvėpimo žemė“ pristatymas.

Po pristatymo, 10 val. visų norinčiųjų lauks ekskursija autobusu „Krašto kūrėjų pėdsakais“. Jos metu aplankysime akmenoriaus Juozo Adomaičio sodybą bei rašytojų Anzelmo Matučio, Vinco Mykolaičio Putino, Kazio Borutos tėviškes, stabtelėsime Amalvos ežero apžvalgos aikštelėje, pravažiuosime pro Skardupius, pabuvosime Lūginėje. Na, o kelionę užbaigsime Palaimintojo J. Matulaičio muziejuje prie arbatos puodelio.

Rugpjūčio 29 d., trečiadienį, nuo 9 val. visai dienai vartus atvers Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas, kuriame lankytojai atras daug naujų ir neįprastų dalykų. Vytenio bataliono svečiams bus pristatyta Marijampolės karinio miestelio istorija, bataliono muziejus. Lankytojai galės išvysti kareivinėse išlikusias unikalias tarpukario Lietuvos freskas, kuriose pavaizduoti svarbūs Lietuvos valstybės veikėjai ir įvykiai. Šie sieninės tapybos paveikslai vertingi ir saugotini kaip XX a. 4-ojo dešimtmečio tapybos pavyzdys.

Nemažo susidomėjimo susilauks ir logistinių transporto priemonių paroda, eksponuojama kultūros paveldo objekte – XIX a. pabaigoje statytame arklių maniežo pastate. Šie automobiliai – batalione kuriamo logistikos muziejaus užuomazga. Akį traukia ir pats pastatas, kuriame eksponuojama karinė technika. XIX a. pabaigoje kaip arklių maniežas caro kariuomenės dragūnų batalionui statytas pastatas vertingas ne tik savo įdomia medine-plytine statyba, bet ir įspūdinga stogo konstrukcija. Beveik 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastate nėra jokios atramos nei pertvaros, medinės stogo konstrukcijos taip perpintos, kad laiko viena kitą. Tokių pastatų, kaip teigė paveldosaugininkai, Lietuvoje daugiau nėra.

Rugpjūčio 30-31 d. nuo 10 val. lankytojus pasitiks dr. Vinco Kudirkos muziejus, kuris  kvies į ekspozicijų „Kudirkos Naumiesčio krašto istorija“ bei „Vincas Kudirka ir varpo epocha“ lankymą ir ekskursijas.

Rugpjūčio 30 d., ketvirtadienį, 15 val. ekskursija „Po Kudirkos Naumiestį“. Jos metu bus galima išgirsti išsamią istoriją apie miestelio praeitį ir dabartį, miesto administracinės priklausomybės raidą, pasienio miesto ypatumus. Ekskursijos dalyviai susipažins su  miesto gyvenimu nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu (1918-1940) bei šio krašto šviesuoliais: dr. Jonu Jablonskiu, pedagogu, rašytoju Pranu Mašiotu, Lietuvos nepriklausomybės akto signataru Justinu Staugaičiu, ir kt.

Rugpjūčio 31 d., penktadienį,  15 val. ekskursija „Pašešupio knygnešiai“. Jos metu laukia kelionė į XIX a. pabaigos laikus, kuomet buvo vykdoma Vilniaus generalgubernatoriaus Michailo Muravjovo nacionalinio engimo politika. Ekskursijos dalyviai susipažins su šiame krašte veikusiomis knygnešių draugijomis, sužinos apie žymiausius krašto knygnešius.

Rugpjūčio 31 d., penktadienį, 11 val. kviečiame po Kudirkos Naumiestyje įsikūrusį Širvintos miesto muziejų.

Irenos ir Antano Spranaičių iniciatyva Kudirkos Naumiestyje įkurtas privatus muziejus „Širvintos kampelis“. Muziejaus ekspozicija supažindina su išnykusio Širvintos miesto istorija. Rinkinyje - fotografijos, spaudos leidiniai, straipsniai, žmonių prisiminimai, antspaudai.

Rupsėjo 1 d., šeštadienį, 13 val. Jono Basanavičiaus gimtinė (Ožkabalių kaimas, Bartininkų seniūnija, Vilkaviškio raj.) vainikuos „Lietuvos muziejų kelią“ Sūduvoje – Sūduvos krašto mėgėjiškų teatrų festivaliu „Atžalynas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius