Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos Nepriklausomybės aktas visuomenei bus pristatytas jau šią savaitę

Jau netrukus Signatarų namuose bus galima išvysti 1918 m. vasario 16 d. pasirašytą Lietuvos Nepriklausomybės aktą – jis bus eksponuojamas parodoje „Kelyje į nepriklausomą Lietuvos valstybę: 1863–1918 metai“.
Lietuvos ambasadorius Vokietijoje D.Matulionis  apžiūri Vasario 16-osios akto originalą
Lietuvos ambasadorius Vokietijoje D.Matulionis apžiūri Vasario 16-osios akto originalą / URM nuotr.

Profesoriaus Liudo Mažylio Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve praėjusių metų kovą surastas dokumentas Signatarų namų Nepriklausomybės Akto pasirašymo kambaryje bus eksponuojamas nuo sausio 21 d. iki lapkričio 15-osios.

Po parodos Signatarų namuose, Vasario 16-osios aktą planuojama perduoti į archyvą. „Įprastai, dokumentų ilgai niekas neeksponuoja. Taip yra dėl jų specifinių savybių“, – komentavo Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Tiesa, BNS Lietuvos vyriausiasis archyvaras Ramojus Kraujelis sakė, jog dokumentas 2022 m. gali būti pristatytas ir Kaune, kai šis taps Europos kultūros sostine. Tai numatyta akto panaudos sutartyje.

Sutartis su Vokietijos URM politiniu archyvu bus pratęsiama kasmet. Lietuvoje aktas bus iki penkerių metų, tai numatyta 2017 m. tarp Lietuvos ir Vokietijos pasirašytame susitarime.

Prieš eksponuojant dokumentą imtasi saugumo priemonių. Pasak Signatarų namų vedėjos Meilutės Peikštenienės, parodoje bus daugiau prižiūrėtojų, didelis dėmesys skirtas ir techninėms ypatybėms: „Aktui užtikrinamas mikroklimatas, užsakyta speciali vitrina. Ją prižiūrės mūsų restauratorius, tvarkantis dokumentus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meilutė Peikštenienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meilutė Peikštenienė

Kaip teigė B.Kulnytė, ekspozicijos centrinė ašis – siekis pristatyti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų gyvenimą ir veiklą iliustruojančią istorinę medžiagą – išlieka, tačiau atnaujintoje ekspozicijoje lankytojus pasitiks dar daugiau eksponatų.

Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojas Žygintas Būčys pasakojo, jog lankytojus turėtų sudominti pateikta videomedžiaga: „Pagal protokolus rekonstravome vieną posėdį, kuris vyko šiose patalpose. Matome vykstantį raštinės darbą ir girdime posėdį, kuris vyksta pirmininko kabinete.“

Ž.Būčys taip pat minėjo ir dar vieną parodoje laukiančią videomedžiagą, kuri padės susipažinti su kontekstu: sužinoti, koks tai buvo laikmetis, kokie buvo signatarų siekiai ir t.t.

Informacija lankytojams bus pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis.

Nepriklausomybės aktas į Lietuvą sugrįš jau šį trečiadienį. Akto perdavimo ceremonija įvyks prezidentūroje, visuomenei jis bus pristatytas nuo sausio 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius