Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks muziką iš legendinio filmo vaikams „Sniego senis“

Šeštadienį Vilniaus kongresų rūmuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Mindaugo Piečaičio, atliks ypatingą kūrinį – britų kompozitoriaus Howardo Blake‘o sukurtą garso takelį legendiniam, „Oskaro“ nominaciją pelniusiam britų animaciniam filmui vaikams „Sniego senis“ (angl. „The Snowman“), iki šių dienų Kalėdų proga rodomam visame pasaulyje.
Mindaugas Piečaitis
Mindaugas Piečaitis / Projekto partnerio nuotr.

Paklaustas, kaip kilo mintis gyvai su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atlikti H.Blake‘o „Sniego senį“, šiuo metu Vokietijoje gyvenantis dirigentas M.Piečaitis šypsosi: „Kodėl mus aplanko vienos ar kitos mintys – beveik filosofinis klausimas. Manau, jos kyla tuomet, kai ieškai, domiesi ir gyveni tuo, ką darai“.

Projekto partnerio nuotr./„Sniego senis“
Projekto partnerio nuotr./„Sniego senis“

Šiuo metu Vokietijoje gyvenantis dirigentas prisimena, kad „Sniego senio“ įrašą surado prieš 11 metų vienos Karlsruhe muzikos parduotuvės lentynoje, rinkdamas programas vaikams – jame kūrinys skambėjo įrašytas Londono simfoninio orkestro.

„Kai jį parsinešiau į namus ir išgirdau pirmuosius garsus, iškart supratau, kad tai – kūrinys, kurį būtinai turėsiu atlikti. Netrukus atradau ir patį filmą, leidyklą. Džiaugiuosi, kad ši diena išaušo, ir originalią versiją simfoniniam orkestrui ir filmui galės išgirsti ir pamatyti ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro klausytojai. Tyliai mintyse viliuosi: galbūt šis filmas taps mūsų gražia kasmetine Kalėdine tradicija? Jis tikrai yra to vertas“, – įsitikinęs M.Piečaitis.

Dirigentas sako, kad „Sniego senis“ iš kitų panašių kūrinių išsiskiria savo didžiuliu emociniu krūviu.

„Tai – vienas nuostabiausių muzikinių filmų vaikams, kurį esu matęs ir girdėjęs. Jis paliečia giliausius žmogaus jausmus ir apie tikrąsias gyvenimo vertybes priverčia susimąstyti tiek vaikus, tiek suaugusius. Vaizdą ekrane lydi fantastiška muzika, kuri skamba nuo pat pirmos iki paskutinės filmo akimirkos. Tai graži, jaudinanti istorija apie meilę, pasitikėjimą, draugystę ir… praradimo jausmą. Šis kūrinys moko džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, tausoti bei branginti mus supančius žmones. Juk kiekvieną ateinančią dieną, minutę ar sekundę viskas gali negrįžtamai pasikeisti“, – sako M.Piečaitis.

Projekto partnerio nuotr./Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Projekto partnerio nuotr./Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

1978 m. išleista britų autoriaus Raymondo Briggso vaikiška paveikslėlių knygelė „Sniego senis“ iškart gavo metų knygos apdovanojimą už geriausias iliustracijas vaikams. Tačiau tikroji istorijos šlovė prasidėjo tada, kai 1982 m. pagal knygą buvo sukurtas animacinis televizijos filmas, kuris debiutavo per tų pačių metų Kalėdas. Filmukas buvo skirtas mažiesiems, tad jame visa istorija papasakota be žodžių, pasitelkus tik animaciją ir H.Blake’o sukurtą muziką. „Sniego senis“ iškart buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio animacinio filmo kategorijoje ir tapo neatsiejama britų populiariosios kultūros dalimi. Nuo 1982 m. „Sniego senis“ per britų televizijos kanalą „Channel 4“ rodomas per kiekvienas Kalėdas.

Nors bilietų į gruodžio 2 d. koncertą jau seniai nebėra, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras savo mažuosius klausytojus ragina nenusiminti ir žada įdomų ateinantį pusmetį.

Vasario 10 dieną į Vilniaus kongresų rūmus pakvies „Amber“ cirko artistai, kurie savo pasirodymą su orkestru surengs jau tradicija tapusiame koncerte „Cirkas atvažiavo!”. Kovo 17 ir 18 dienomis numatoma premjera – Laimio Vilkončiaus miuziklas vaikams „Benediktas ir Žirafa“, sukurtas pagal Dianos Gancevskaitės libretą, kuriame pagrindinius vaidmenis atliks Dominykas Vaitiekūnas, Aistė Lasytė ir Gabrielia Kuodytė bei „Liepaičių“ chorinės mokyklos auklėtinės.

Naujo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų pusmečio bilietai prekyboje pasirodys nuo gruodžio 1 d.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas vaikams „Žiemos pasaka“ įvyks 2017 m. gruodžio 2 d. 12 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Dirigentas Mindaugas Piečaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius