Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos žydų bendruomenė kviečia į virtualią diskusiją apie Holokausto atmintį: „Kai nebelieka gyvų liudininkų“

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė sausio 27 d., trečiadienį, 14 val. organizuoja virtualią diskusiją „Kai nebelieka gyvų Holokausto liudininkų – privalomieji minėjimai ir atmintis visuomenėje“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„#MesPrisimename“
„#MesPrisimename“ / Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nuotr.

„Holokausto liudininkų, kurie gali aktyviai dalyvauti šviečiant visuomenę apie Holokausto siaubą, lieka vis mažiau. Mirus paskutiniams įvykių amžininkams, visa atsakomybė išsaugoti visuomenės atmintį pereis jaunesnėms kartoms. Holokausto atmintis neturi tapti tik istorijos pamoka, kur svarbiausia – datos, vardai, vietos. Tai turi būti amžina žmogiškumo, moralės, vertybių pamoka, kuri turi sujaudinti ne tik protą, bet ir širdį“, – sako diskusijos iniciatorė ir viena iš dalyvių Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Faina Kukliansky
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Faina Kukliansky

Diskusijoje taip pat dalyvauja Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius, publicistas, rašytojas dr. Justinas Žilinskas, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto docentas dr. Hektoras Vitkus, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos narys, apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas ir Vilniaus politikos analizės instituto Medijų ir demokratijos programos vadovas Donatas Puslys. Diskusiją moderuoja poetas, eseistas, „Dingusio Štetlo“ muziejaus projekto iniciatorius, Šeduvos žydų memorialinio fondo vadovas Sergejus Kanovičius.

„Gyvename įdomiu laiku – po dešimtmečiais trukusios tylos pagaliau galime viešai kalbėti apie Holokaustą, šviesti visuomenę, prisiminti aukas ir gelbėtojus. Kartu tai laikas, kai išeina paskutiniai gyvi liudininkai, todėl ieškome naujų formų išsaugoti jų atmintį ir perduoti ją kitiems. Turime vengti formalaus proginių dienų atsiminimo, o kurti gyvą, ryšį su praeitimi turinčią bendruomenę, kuri ne tik prisimena, bet ir atranda, mokosi, domisi, reflektuoja ne tik Holokausto reiškinį, bet ir gyvenimą iki jo ir po jo“, – sako Sergejus Kanovičius.

Tarptautinės Holokausto aukų dienos išvakarėse Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė taip pat kviečia prisijungti prie pasaulinės akcijos #WeRemember/#MesPrisimename.

„Skatiname visuomenę, švietimo bendruomenę, politikus aktyviai dalyvauti šioje akcijoje jiems patogiausiu būdu – aplankant žydų žudynių vietas, socialiniuose tinkluose užsidedant laikiną profilio rėmelį ar dalinantis nuotrauka su užrašu #WeRemember/#MesPrisimename. Svarbu, kad mes, kaip visuomenė, parodytume, kad Holokausto aukų ir jų gelbėtojų atminimas mums yra svarbus“, – sako Faina Kukliansky. Rėmelius galima atsisiųsti čia: #WeRemember/ #MesPrisimename.

Diskusiją „Kai nebelieka gyvų Holokausto liudininkų – privalomieji minėjimai ir atmintis visuomenėje“ galima stebėti Lietuvos žydų bendruomenės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius