Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„LinkMenų fabrike“ prasidėjo meną ir mokslą sujungiančios atviros kūrybinės dirbtuvės „Kosmomenologija“

Praėjusią savaitę Vilniaus Gedimino technikos universitetui priklausančiame „LinkMenų fabrike“, darbą pradėjo jungtinės meno ir mokslo dirbtuvės, pavadintos „Kosmomenologija“. Renginio metu menininkai, technologai, fizikai ir kūrybinių specialybių studentai savo darbais bandys iliustruoti įvairias mokslo tezes. Pirmadienį ir antradienį dalyviai ves performansus, kuriuose savo kūrybingumą galės išbandyti ir kiekvienas dirbtuvių lankytojas.
Kosmomenologija
Kosmomenologija / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

„Informacijos paradoksas: kas nutinka su materija, patekusia į Juodąją bedugnę?“, „Įvykių horizontas gali būti ir tuščia erdvė, ir plieskianti siena: viskas priklauso nuo požiūrio taško“, – tokias ir panašias mokslo tezes savo darbais bandys iliustruoti susirinkę mišrios mokslininkų ir menininkų komandos. „Kol kas sunku pasakyti, ką pavyks sukurti dalyviams, tačiau mums rūpi procesas, o ne rezultatas“, – teigė viena renginio organizatorių Evelina Januškaitė-Krupavičė.

Menininkai pasaulį mato visai kitaip, nei technologai, taigi atsiranda galimybė kūrybingiau spręsti daugelį klausimų.

Kūrybinėmis dirbtuvėmis „Kosmomenologija“ siekiama suartinti skirtingas sritis – šiuolaikinę fiziką, technologijas ir meną. Tai pabrėžia ir pavadinimas – naujadaras „Kosmomenologija“, kuris nurodo ir į kosmoso bei meno tyrinėjimus, ir į beasmenį protą „logosą“ ar mintį „logos“.

Visi kūriniai, kuriuos sukurs renginio dalyviai, bus demonstruojami mokslo festivalyje „Erdvėlaivis žemė“, o jei darbus bus galima transportuoti, organizatoriai neatmeta galimybės ateityje rengti ir specialią parodą.

Mums rūpi procesas, o ne rezultatas“, – renginio organizatorė Evelina Januškaitė-Krupavičė.

Renginio organizatorių nuomone, Lietuvoje labai trūksta tarpdisciplininio bendradarbiavimo: „Nei vienas daiktas nėra sukuriamas tik vienos srities specialistų. Vieni vykdo skaičiavimus, kiti kuria dizainą“, – sakė E.Januškaitė-Krupavičė. Jos manymu, kuo daugiau gamybos proceso metu bendradarbiaujama, tuo geresni pasiekiami rezultatai: „Menininkai pasaulį mato visai kitaip, nei technologai, produktą kiekvienas įsivaizduoja savaip, taigi atsiranda galimybė kūrybingiau spręsti daugelį klausimų“.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvauja penki profesionalūs menininkai: Rimantas Milkintas, Aušra Jasiukevičiūtė, Kazys Venslovas, Julija Pociūtė. Greta Bernotaitė paskirta dirbtuvių metu vyksiančio performanso vedėja. Performansas, kuriame galės dalyvauti visi susirinkę žiūrovai, kartu bus ir interaktyvaus pobūdžio mokymas, jo metu bus galima susipažinti su naujausiomis technologijomis.

Skulptorė Aušra Jasiukevičiūtė pasakojo, kad renginys jai padeda išbandyti kitokį veiklos pobūdį: „Menininkai apskritai linkę būti individualistais, taigi čia tenka išeiti iš įprastinių darbo ribų – kurti komandoje. Be to, renginyje susirinkę specialistai – skirtingų kartų atstovai, taigi jų interesų laukas visai kitoks“.

„LinkMenų fabriko“ projektų vadovė Lina Pečiūrė tikino, kad „Kosmomenologijos“ kūrybinės dirbtuvės neatsitiktinai rengiamos būtent čia. „Linkmenų fabrikas“ – naujasis Vilniaus Gedimino technikos universiteto padalinys, kurio tikslas ir yra skatinti įvairių mokslo ir meno specialistų bendradarbiavimą.

Fabrikas atidarytas visai neseniai, praėjusiais metais, ir šiuo metu yra unikali vieta Vilniuje. „Veikla čia orientuota ne į teoriją, o į praktinę kūrybą ir jos pritaikymą šiuolaikinio verslo poreikiams: ateini, ir gali rasti reikalingą prototipą, gauti idėjų“, – apie verslo įmonių čia laukiančius privalumus kalbėjo L.Pečiūrė.

Fabrike veikia modernios video ir fotostudijos, darbo cechai ir biurai, kuriuose yra visos medžio ir metalo apdirbimo priemonės, 3D spausdinimo aparatūra. „LinkMenų fabrike“ įrengtas ir specialus neriboto panaudojimo angaras, kurio lubų aukštis siekia net 10 metrų.

Dėl savo veiklos specifikos „LinkMenų fabrikas“ nėra kasdien atviras lankytojams, taigi rengiamos kūrybinės dirbtuvės „Kosmomenologija“ yra puiki proga susipažinti su šiomis erdvėmis ir patiems pasinaudoti fabriko teikiamomis galimybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius