-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lituanicos“ skrydžio minėjimui – meno ir pramogų puokštė lakūnų gimtinėse

Lietuva netrukus turės ypatingą progą švęsti. Nedideliu lėktuvu įveikę Atlanto vandenyną ir patekę į aviacijos istoriją, prieš 89-ius metus S.Darius ir S.Girėnas visam pasauliui pranešė apie Lietuvą. „Lituanicos” skrydis buvo drąsos, atsidavimo ir meilės Tėvynei išraiška. Šia proga kasmet liepos viduryje Lietuvos aviacijos muziejus sukviečia lietuvius į S.Dariaus ir S.Girėno tėviškėse vykstančius renginius.
„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai
„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai / Mato Laužadžio nuotr.

S.Girėno tėviškėje Vytogaloje šventė prasidės liepos 15 dieną 18 valandą. Tiesa, pirmasis „Lituanicos“ skrydžio viešas minėjimas įvyko dar sovietmečiu – 1983 metais, ir subūrė arti dešimties tūkstančių žmonių.

„Staiga pamatėme, kaip žmonės išsiilgo tikrosios Lietuvos. Man ir dabar keista, iš kur visi kiti sužinojo apie renginį. Vienintelis laikraštis, kuris įdėjo skelbimą apie būsimą muziejaus atidarymą, buvo „Šilalės artojas“. Ir reportažą apie muziejaus atidarymą paskelbė tiktai minėtas leidinys. Visa kita spauda tylėjo. Tačiau žmonės žinojo, perdavinėjo žinią iš lūpų į lūpas. Nuostabus pakilimas“, – prisiminė muziejininkė.

Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai
Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai

„Lituanicos“ skrydžio metinės prie lakūno klėtelės minimos jau beveik keturiasdešimt metų. Pernai šis minėjimas įgavo kultūros ir meno formatą. Ir šiais metais šventės lankytojų laukia ne tik pramoginė, bet ir meninė programa.

Atidarys fotografijos paroda

Tradiciškai muziejaus kiemelyje bus aukojamos šv. Mišios už S.Darių ir S.Girėną bei Vytogalos bendruomenę. Duris atvers dvi parodos. Viena jų – Algimanto ir Mindaugo Černiauskų fotografijos paroda „Tarp žemės ir dangaus“, kurioje – ir unikalūs kadrai iš Krokšlio kaimo (Dzūkija) šventės, kurioje pagerbiamas S.Dariaus ir S.Girėno atminimas.

„Nors jų lėktuvo sparnai niekada neraižė padangės virš Dainavos girių, bet legendų sparnai platūs ir toli skraidina.

Parodoje taip pat pamatysite Dainavos krašto kryžius, kurie trumpoje mūsų gyvenimo kelionėje neatpažinti šmėkščioja pakelėse, kryžkelėse, prie esamų ar buvusių sodybų, žmonių žūties ar amžinojo poilsio vietose. Paroda skirta Žemės keliauninkams, neišskiriant tų, kam kryžiaus ženklas – žemės ir dangaus raktas. Tiesiog visi mes gyvename tarp žemės ir dangaus“, – sakė parodos autorius A.Černiauskas.

Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai
Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai

Edukacija ir pramoginė programa

Tiek suaugusieji, tiek jaunieji lankytojai tikrai turės galimybę pasirinkti kaip praleisti šventinę dieną. Šventės dalyvių laukia įdomios edukacinės programos: meninė medžio drožyba, vilnos vėlimas, audimas ar pjovimas dvitraukiu pjūklu.

Žinoma, bus dėl ko pakelti akis ir į dangų: šventės svečių laukia Tauragės aeroklubo sveikinimas, skraidyklių, motorizuotų parasparnių skrydžiai ir net saldainių lietus. Beje, patirti skrydžio parasparniu svaigulį bus galima ir virtualių akinių, kurie bus prienami šventės lankytojams, pagalba.

Šventinę nuotaiką kurs muzikos ir šokio pasirodymai. Išgirsime grupę „Baltos varnos“ – žavų seserų Mildos ir Teresės Andrijauskaičių duetą. Unikaliais vokalais išsiskiriančios merginos daugeliui yra tapę atradimu. Dar didesniu atradimu gali tapti jų autorinė kūryba. Grupės atliekamos dainos kupinos folk’o elementų, etno ar liaudies dainų motyvų.

Šventinį vakarą koncertuos Valdas ir Vainora Lacko, Tauragės kultūros centro Pagramančio kultūros namų vokalinis duetas Rasa ir Ernesta, šoks linijinių šokių grupė „Smaragdas“, vadovaujama Aušros Danisevičienės. Temstant ekrane bus galima pasižiūrėti filmą „Skrydis per Atlantą“.

Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai
Mato Laužadžio nuotr./„Lituanicos“ skrydžio minėjimo renginiai

Svarbu ne tik Vytogalai, bet ir visai Lietuvai

Šventę organizuoja Lietuvos aviacijos muziejus drauge su Vytogalos kaimo bendruomene, kurios pirmininkė yra ir ilgametė ir S.Girėno tėviškės darbuotoja-siela muziejininkė Lina Gudeliūnienė. Su lakūno tėviške Lina tiesiog suaugusi: muziejaus raktus Lina perėmė iš mamos, eksponatų saugotoju dirba ir Linos sūnus, maža to, Linos šeima yra S.Girėno giminaičiai (promočiutė buvo S.Girėno sesuo), o ir augo Lina prieš miegą girdėdama lopšinę „Darius ir Girėnas šaunūs vyrai buvo...“.

„Mums didžiulė garbė, kad S.Girėnas gimė čia, Vytogaloje. Tai ypatinga asmenybė ne tik mūsų kraštui, bet ir visai Lietuvai“, – sakė L.Gudeliūnienė.

Švęs ir S.Dariaus tėviškė

Liepos 17-ąją visi keliai ves į Judrėnus, S.Dariaus tėviškę. Čia jau nuo vidurdienio šurmuliuos mugė, bus galimybė paragauti garsiųjų gaspadinių sūrių ir ukrainietiškų barščių.

14 valandą bus aukojamos šv. Mišios, o po jų duotas startas proginiam bėgimui „Atminimo ugnis – Dariui“.

16 valandą prasidės iškilmingas minėjimas, kurį vainikuos Rolando Pakso pilotuojamo lėktuvo „Bellanca“ (mūsų žinoma „Lituanica“) skrydis.

Pavakary susirinkusiems koncertuos „Bijotaičių“ ir „Mingės“ kapelijos. Muzikinę programą pratęs estrados grandai Simonas Donskovas ir Edmundas Kučinskas.

Vakarop vėl kelsime galvas į dangų. Šventės svečiams – specialus, kvapą gniaužiantis ANBO akrobatinių skrydžių grupės pasirodymas. Šventinį vakarą užbaigs roko grupės „Patruliai“ koncertas.

Liepos 17-ąją minime ir Pasaulio lietuvių vienybės dieną. Tai labai prasminga, nes S.Darius ir S.Girėnas savo skrydžiu siekė suartinti po visą pasaulį pasklidusius mūsų tautiečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius