-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maestro Hermano Perelšteino atminimo vakare – mokinių duoklė „Ąžuoliuko“ kūrėjui

Devyniasdešimtąsias „Ąžuoliuko“ įkūrėjo prof. Hermano Perelšteino gimimo metines maestro mokiniai, bendražygiai ir visa didelė choro „Ąžuoliukas“ šeima kviečia paminėti birželio 7 d., penktadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Prisiminimai apie legendinį muziką, chorvedį ir pedagogą, ištikimiausių mokinių pagarbiai vadinamą tiesiog „šefu“, skambės ne tik geru žodžiu – tarp muzikinių vakaro kūrinių ir specialiai šiai datai sukurta daina.
Hermanas Perelšteinas su "Ąžuoliuku" stovykloje Šventojoje 1970 metais
Hermanas Perelšteinas su "Ąžuoliuku" stovykloje Šventojoje 1970 metais / "Ąžuoliuko" archyvo nuotr.

1959-aisiais įkūręs berniukų ir jaunuolių chorą „Ąžuoliukas“, H. Perelšteinas savo choristų balsais įnešė didžiulį indėlį į Lietuvos muzikos istoriją ir sukūrė tikrą muzikos talentų kalvę bei neeilinę gyvenimo mokyklą, o po dviejų dešimtmečių buvo priverstas pasitraukti į JAV. Atminimo vakaro akcentu taps maestro laiškai savo mokiniams ir draugams, rašyti jau emigracijoje. Juos skaitys taip pat buvęs „Ąžuoliuko“ choristas – aktorius Andrius Bialobžeskis.

Koks maestro H. Perelšteino portretas įsirėžė į vaikišką pirmųjų „Ąžuoliuko“ choristų atmintį, pasakos šiandien žinomos Lietuvos muzikinio pasaulio asmenybės – chorvedžiai Vaclovas Augustinas, Vakaris Laurynas Lopas, Povilas Gylys, Česlovas Radžiūnas ir dabartinis „Ąžuoliuko” meno vadovas Vytautas Miškinis. Choro įkūrimo ir suklestėjimo istorija taip pat nuskambės iš pirmų lūpų – prisiminimais dalinsis tikri H. Perelšteino bendražygiai maestro Juozas Domarkas ir maestro Saulius Sondeckis.

Pabrėžtinai „ąžuoliukišką“ organizatoriai žada ir muzikinę vakaro dalį. Specialiai šiai progai kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus ir poeto Juliaus Kelero parašytą kūrinį „Jeigu“ atliks „Ąžuoliuko“ vyrų choras. Maestro atminimą taip pat pagerbs solistai R.Karpis, I. Misiūra ir A.Malikėnas.

Sudėtingoje prof. H. Perelšteino biografijoje ryškiausias nuopelnas ir viso gyvenimo svajonės išsipildymas – du auksiniai dešimtmečiai, kuriant „Ąžuoliuką“, užgožiantys jaunystėje išgyventą tremtį, vėlesnį persekiojimą ir priverstinę emigraciją į Vakarus. Be daugelio dainų, H. Perelšteinas su „Ąžuoliuko“ choru parengė sudėtingų klasikinės ir šiuolaikinės rimtosios muzikos kūrinių, tarp kurių G.F. Handelio oratorija „Judas Makabėjus“, E. Balsio oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“, S. Rachmaninovo kantata „Pavasaris“ ir daugelis kitų.

Dirigavęs beveik visose to meto dainų šventėse, H. Perelšteinas pakėlė „Ąžuoliuko“ sparnus ir nesuskaičiuojamoms kelionėms užsienio šalyse, kur skynė pergales ir demonstravo chorinės muzikos aukštumas, taip garsindamas Lietuvos vardą.

Prisiminimų koncertas „Hermanui Perelšteinui – 90“ įvyks birželio 7 dieną 19 valandą Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius