-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marija Drėmaitė: Kauno tarpukario architektūra turi sąsajų ir su Roma­

Vienoje pagrindinių Italijos kultūros erdvių „Auditorium“ šiomis dienomis lankytojai gali susipažinti ir su lietuvių menininkų darbais – Romoje vyksta Lietuvos kultūros festivalis „Flux“. Viena iš parodų – „Optimizmo architektūra“, kuri padeda susipažinti su Kauno fenomenu tarpukaryje, miesto architektūra, idėjų kaita, tuo, kaip mažiau nei per dvidešimt metų Kaunas tapo europietiška sostine.
Parodos atidarymas
Parodos atidarymas / 15min nuotr.

Kauno modernioji architektūra atspindi politinį, socialinį, ekonominį ir kultūrinį optimizmą, kuris buvo būdingas po Pirmojo pasaulinio karo naujai susikūrusių ar atsikūrusių Europos valstybių sostinėms. Iš provincijos miesto Kaunas staiga ėmė virsti elegantišku didmiesčiu, su dideliais užmojais, moderniu „Metropoliu“. Miesto architektūra įkūnijo veržlumą, kūrybą, naujos tapatybės kūrimą, architektūra atspindėjo sykiu ir kultūrinę nuotaiką, ir politinį klimatą.

15min nuotr./Parodos atidarymas
15min nuotr./Parodos atidarymas

Ir ši paroda gali būti įdomi ne tik architektūra besidomintiems žmonėms, bet ir žvelgiantiems į socialinius, kultūrinius procesus platesniu žvilgsniu. Tai, kad būtent ši paroda pasirinkta „Flux“ programai, atrodo visiškai dėsninga, nes Kauno architektūros formavimusi įtaką padarė ir Italija. Kaip pasakojo kultūros atašė Julija Reklaitė, paroda „Optimizmo architektūra“ buvo inicijuota atsiremiant į mintį, kad tarpukariu mūsų architektai studijavo Romoje, musolininė architektūra turėjo įtakos Kauno architektūrai.

Šios parodos kuratoriai – Marija Drėmaitė, Giedrė Jankevičiūtė ir Vaidas Petrulis. Parodos rengėja – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Parodos pristatyme M.Drėmaitė sakė, kad su Italija Kauno architektūra siejasi tiesiogiai – du žymiausi Kauno statytojai, Stasys Kudokas ir Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, studijavo Romoje ir iš čia atsivežė labai daug idėjų. „Apskritai tarpukario Lietuvos intelektualinė kultūra labai daug ko sėmėsi iš Romos, ir sąsajos su itališkuoju modernizmu, netgi su idėjom apie valstybės viršenybę prieš individą buvo svarbios“, – sakė M.Drėmaitė. Tačiau ji pabrėžė, kad Lietuvos architektūros raidos tyrinėjimai svarbūs ir patiems italams, mat jie pastaraisiais metais peržiūri savąjį modernizmo palikimą.

15min nuotr./Parodos atidarymas
15min nuotr./Parodos atidarymas

„Jiems svarbu tai ir politiniu požiūriu – kaip vertinti musoliniškąją architektūrą – nes ji buvo labai susijusi su politiniais užsakymais“, – sakė M.Drėmaitė. Ji sakė, kad italams Kaunas, jo architektūra, kaip teko įsitikinti jau prieš dvejus metus rengiant seminarą Romoje, yra nepažinta ir neatrasta modernizmo sostinė.

M.Drėmaitė sako, kad italai ir mums patiems padeda įžvelgti kai kuriuos kitus mūsų architektūros kampus, – tarkime, užduoda klausimus, kurių istorikai iš kitų šalių dažniausiais neužduoda – kokia buvo JAV įtaka, kas buvo miesto plano keitimo protagonistas, italai negalėjo patikėti, kad nebuvo vieno žmogaus, kuris prižiūrėjo viso architektūrinio plano rengimą. Italams įdomu ir tai, kiek kišosi į architektūrinio plano rengimą politikai, o jie Kaune tame labai aktyviai nedalyvavo. „Buvo geras postūmis pabėgti nuo lokalaus žvilgsnio iš vidaus, pažiūrėti į Kauną, kiek jis provincialus, kiek jis šiuolaikiškas, kiek jis būdingas visos Europos procesams“, – sakė M.Drėmaitė.

15min nuotr./Parodos atidarymas
15min nuotr./Parodos atidarymas

Mokslininkė sakė, kad lietuvių architektūra pasaulyje žinoma dviem aspektais – dėl Vilniaus baroko ir Kauno tarpukario modernizmo. Pastarasis architektūrinis aspektas vis dar vis mažai pažįstamas, bet pasaulyje jau atkreipiamas dėmesys ir į jį. Ir paroda Italijoje šį susidomėjimą turėtų dar labiau padidinti.

Beje, netrukus turi pasirodyti ir knygos „Optimizmo architektūra“ leidimas anglų kalba.

15min žurnalisto kelionę į Romą apmokėjo Lietuvos kultūros institutas. Straipsnio turiniui tai jokios įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius