Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje – tarptautinė paroda „Konstruoti Niujorką“

„Konstruoti Niujorką“ – tarptautinė, grupinė fotografijų paroda pagrindinėje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje. Parodos atidarymas rugpjūčio 2 d., penktadienį, 18 val.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje – paroda „Konstruoti Niujorką“.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje – paroda „Konstruoti Niujorką“. / Nacionalinės bibliotekos archyvo nuotr.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, parodos pavadinimas „Konstruoti Niujorką“ – vienos iš parodos menininkių, amerikiečių fotografės Barbaros Kasten (g. 1936) aštuntajame dešimtmetyje kurta abstrakčių fotografijų serija, kurioje jungiamos analoginės fotografijos, skulptūros, scenografijos ir tapybinės raiškos galimybės.

Fotografijose vaizduojamos B.Kasten studijoje kurtos įvairios architektūrinės kompozicijos, pasitelkiant Holivudo kino industrijos apšvietimo technikas, statybines medžiagas ir teatrinius „propsus“, atskleidžia realybės ir fantazijos, abstrakcijos ir medžiagiškumo trintį.

Parodoje tokiu pačiu pavadinimu architektūra bei potraukis nenutrūkstantiems konstravimo procesams apmąstomi ir kaip buvimo būdas ar politinė praktika, ir kaip metafora – Vakarų pasaulio egzistavimo pagrindas. Parodos menininkų ir jų kūrinių selekcija ne tik atliepia architektūrą kaip nuolat kintantį ir takų reiškinį, bet ir siūlosi tapti atsinaujinusios Nacionalinės bibliotekos, kaip architektūros objekto ir kultūros fenomeno, tąsa ir kritine jo refleksija. Dėl šių priežasčių paroda kviečia apie architektūrą galvoti ne tik estetiniu ar teoriniu, bet ir konceptualiu-poetiniu lygiu.

Tarp parodos kūrinių yra tiek žmogaus ir architektūros santykį totalitarinio režimo laikais atspindinčios fotografijos (vokiečių menininko Ulricho Wüsto fotografijos ir jo urbanistiniai Rytų Vokietijos peizažai prieš Berlyno reunifikaciją), tiek socialistinės cenzūros kontekste atsirandanti poezija (Marijonas Baranauskas, Romualdas Rakauskas ir jų dokumentinė Vilniaus fotografija Tarybų Lietuvos fotografijų albumuose), tiek fotografijos, kaip vaizdo manipuliacijos priemone, sukurti architektūriniai peizažai, kurių atspirties taškas – realios architektūrinės visuomeninės erdvės (B.Kasten, John Divola). Tarp parodos kūrinių – ir tradicinė architektūros objektų dokumentacija (vienos žymiausių pasaulio architekčių japonės Itsuko Hasegawos architektūros objektų fotografijos) bei nomadiškus miesto ir individo santykius apmąstantys Taipėjaus menininko Wei-Li-Yeh kūriniai.

Parodos kuratorė Gerda Paliušytė

Parodos architektas Gediminas G.Akstinas

Parodos dizainerė Vaida Gasiūnaitė

Parodos koordinatorė Monika Kalinauskaitė

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Goethe‘s institutas Lietuvoje

Paroda surengta minint Lietuvos nacionalinės bibliotekos šimtmetį.

Paroda veiks iki rugsėjo 22 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius