Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos kultūros elitą papirko stiklo menininkų Indrės ir Remigijaus Kriukų kūriniai

Keturi Pabaltijo stiklo menininkai – lietuviai Indrė ir Remigijus Kriukai, latvė Anda Munkevica ir estas Ivo Lill – savo darbų paroda „Kontrastai“ sužavėjo Maskvos publiką. Iki gegužės 20 dienos Rusijos dekoratyvaus, taikomojo ir liaudies meno muziejuje, Maskvoje, lankytojai gali apžiūrėti 160 skirtingomis technikomis atliktų menininkų kūrinių.
Remigijus ir Indrė Kriukai su LR ambasadoriumi Renatu Norkumi
Remigijus ir Indrė Kriukai su LR ambasadoriumi Renatu Norkumi / Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr.

„Parodą pavadinome „Kontrastai“, nes mes visi keturi esame labai skirtingi menininkai – tiek tautybėmis, tiek amžiumi, tiek mokyklomis, tiek kūrybos stiliumi ir technikomis. Ši paroda – tarsi kontrastų žaidimas, kurio tikslas atrasti kuo daugiau skirtumų kiekvieno autoriaus kūriniuose, kūrybinių kontrastų tarp visų keturių kūrėjų. O jie atsiskleidžia dar ryškiau ir intensyviau, kai darbai eksponuojami greta – žiūrovas nejučia pradeda juos lyginti. Tačiau visus mus vienija begalinė meilė šiai materijai – stiklui. Štai kodėl esame kartu“, – pasakojo menininkė I.Stulgaitė-Kriukienė.

Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos Kontrastai eksponatai
Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos „Kontrastai“ eksponatai

Didelę kūrybos patirtį turintis estas I.Lill dirba su lakštiniu stiklu, jį klijuoja, derina su grafika. Latvė A.Munkevica, taip pat kurianti iš lakštinio stiklo, parodoje pristato interjerinius didelių gabaritų darbus. Jai dydžiu nenusileidžia ir R.Kriuko kūriniai, išgauti iš karšto stiklo. Tuo tarpu I.Stulgaitės-Kriukienės darbai – patys mažiausi, tačiau juose daugiau filosofinio, emocinio užtaiso. Menininkų kūrinių temų diapazonas gana platus – nuo abstrakcijų, dekoratyvumo iki emocijų, filosofijos, nuo gamtos formų iki individualių išgyvenimų.

„Kontrastui pabrėžti specialiai pasirinkome juodai baltą stilių ne tik plakatui, pakvietimams, bet ir pačiam eksponavimui. Parodos erdvė padalinta į juodą (tamsiąją, užtamsintą, kur panaudotas specialus apšvietimas „iškadruoja“ kūrinį iš aplinkos) ir baltąją (šviesiąją, kur aplinka netrukdo kūriniui, todėl veikia ne tik specialus apšvietimas, bet ir dienos šviesa) puses. O ir mes patys atidarymo proga apsirengėm juodai baltai“, – idėją pristatė I.Stulgaitė-Kriukienė.

Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos Kontrastai eksponatas
Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos „Kontrastai“ eksponatas

Ši grandiozinė paroda, užimanti 670 kvadratinių metrų plotą, surengta po ilgų, trejus metus trukusių derybų, padedant Lietuvos ambasadai Rusijoje. Parodos atidarymas sutraukė ne tik visų trijų Baltijos šalių ambasadų atstovus ir menininkų bičiulius, bet ir garsius Rusijos meno kritikus ir kūrėjus.

„Pristatydamas mūsų darbus, muziejus anonsavo, kad tokios parodos Rusijoje nebuvo mažiausiai 20 metų, – šypsojosi stiklo menininkai I ir R. Kriukai. – Parodos atidaryme gausiai susirinkę Rusijos kultūros atstovai negailėjo mums gerų žodžių. „Aš žiūriu ir man keliai dreba“, – juokavo vienas Maskvos stiklo menininkas. Rusai tikino likę sužavėti, kad mes, būdami tokie skirtingi, galime taip puikiai derėti vienoje erdvėje.“

Paroda Maskvoje veiks iki gegužės 20 dienos.

Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos Kontrastai autoriai
Parodos "Kontrastai" organizatorių nuotr./Parodos „Kontrastai“ autoriai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius