-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje – Klaipėdos kraštą atspindinti paroda

Penktadienį 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma paroda „Klaipėdos krašto etnografinės tradicijos atspindžiai Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės kūryboje“.
Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės kūryba
Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės kūryba / Iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių

Nuo 1923 m. O. Dubeneckienė-Kalpokienė dalyvavo visose Lietuvos meno kūrėjų, Lietuvių dailės, Lietuvos dailininkų draugijų rengtose parodose. 1937–39 m. dalyvavo Lietuvos moterų dailininkių draugijos veikloje. Jos kūriniai eksponuoti ir parodose užsienyje: Rygoje, Taline, Drezdene ir Niujorke. 

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomą Klaipėdos krašto tautodailės rinkinį sudaro dvidešimt devyni akvarelių ir piešinių lapai su autoriniais pavadinimais, paaiškinimais bei numeracija, sudėti į pačios dailininkės sukurtą aplanką. Juose užfiksuoti pastabios menininkės dėmesį patraukę vietiniai statiniai, jų puošybos detalės, saviti antkapiniai paminklai – krikštai, tik šiam kraštui būdingi žvejybos laivai – kurėnai bei juos ženklinusios ir puošusios vėtrungės.

O. Dubeneckienė-Kalpokienė kaip talentinga menininkė ir atidi metraštininkė juos meistriškai grupuoja, komponuoja, kruopščiai išpiešia net menkiausias jų detales, atidžiai parenka spalvas ir kaip galėdama tiksliau įvardina pavaizduotus objektus, nurodo jų vietovę. Atsiminimuose dailininkė prisimena, kad šio rinkinio sukūrimas buvęs didelis darbas, pradedant nuo eskizinių piešinių ir baigiant spalvotais kūriniais; ji kūrė jį pusę vasaros, 1926 m. atostogaudama Kuršių nerijoje.

Rinkinį sudarantys darbai yra ne tik vertingi meno kūriniai, bet ir neįkainojama ikonografinė bei etnografinė medžiaga, dokumentavusi kad ir nedidelę dalelę unikalaus, tačiau  nykstančio Kuršių nerijos kultūrinio paveldo. 

Parodos atidaryme dalyvauja Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis ir parodos kuratorė M. Žilinsko kolekcijos sektoriaus vadovė Irmantė Šarakauskienė.

Paroda muziejuje veiks nuo gegužės 17 d. iki liepos 20 d.

Parodos organizatoriai: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius