Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menas išgydys grėsmingus vaikų ligoninės koridorius

Dėl vieno didžiausių nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ (VEKS) projektų ciklo „Europos menų mokykla“ turėtų džiaugtis Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės sienos. 20 jaunų menininkų, kuriems vadovaus profesionalai iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos ir Airijos, bandys pakeisti slogią ligoninės atmosferą, išpuošdami savo piešiniais koridorių sienas. Per kūrybines dirbtuves menininkai taip pat kurs stalus bei paveikslus palatoms ir tapys gydytojų portretus.
Projekto idėja
Projekto idėja / Alvydo Opulskio montažas
Temos: 2 Menas Vaikai

Projektas „Meno teritorija“ („Mano teritorija“) siekia Lietuvos visuomenę plačiau supažindinti su meno poveikiu sveikatai. Specialiai tam birželio 1–2 dienomis surengta mokslinė konferencija „Menas sveikatai: patirtis ir perspektyvos“, kurioje pranešimus paruošė 11 lektorių iš devynių šalių.

„Tarp menininkų ir medikų gali būti labai stiprus ryšys. Jau daugybė projektų visame pasaulyje parodė, kad vizualieji menai, muzika ir poezija daro didelį teigiamą poveikį ligoniams, padeda greičiau atsigauti po operacijų ir sunkių ligų. O vaikai natūraliai yra kūrybiški, todėl juos menas veikia dar stipriau“, – aiškino Didžiosios Britanijos Alder Hey vaikų NHS fondo ligoninės gydytoja dr. Jane Radcliffe.

Būtent todėl projekto organizatoriai pasirinko VU pediatrijos korpusą ir su menininkais pabandys atnaujinti ir transformuoti.

„Pagrindinė projekto dalis skirta Vilniaus universiteto Vaikų ligoninei – būtent to pastato apleistas vietas ruošiamės transformuoti. Ten buvo tamsu, niūru, liūdna, o mes tikimės bendromis pastangomis pakeisti tas erdves, – pasakojo projekto koordinatorė Roma Survilienė. – Tyrimais įrodyta, kad menas gydymo įstaigose padeda ligoniams greičiau sveikti, sumažėja stresas, jie vartoja mažiau vaistų. Taip pat daug geriau jaučiasi ligoninės personalas, kuris efektyviau ir jautriau atlieka savo darbą. Galų gale tai nauja ir daug duodanti sritis patiems menininkams.“

Birželio 14 – liepos 15 dienomis dvidešimt jaunų menininkų iš visos Europos susirinks Vilniuje ir kurs. Kūrybinės dirbtuvės įsikurs greta Šv.Petro ir Povilo bažnyčios, buvusio vienuolyno pastate. Keturios savaitės skiriamos praktiniams užsiėmimams, kūrybiniams sumanymams generuoti ir įgyvendinti.

Seminarus ves ir kūrybinėms dirbtuvėms vadovaus žymūs Lietuvos ir užsienio menininkai, tapybos, grafikos, skulptūros ir tarpdisciplininio meno praktikai (Vilmantas Marcinkevičius, Kęstutis Grigaliūnas, Nauris Kalinauskas ir kiti.) Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius