-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Menas, kuris mus pasitinka gatvėje – J.Meko skersvėjo renesansas

„J.Meko skersvėjis šaukte šaukėsi dailininko rankos ir atidesnio bendruomenės dėmesio“, – teigė Užupio meno inkubatoriaus projektų vadovė Solveiga Gutautė. Skverą su Vilnelės krantinėje stovinčiais meno rūmais – Vilniaus dailės akademija – jungusi gatvelė daugybę metų buvo apleistas ir užmirštas, saugumo jausmo nekeliantis miesto užkampis. Antradienio ryte vykusio renginio metu buvo pristatyta neatpažįstamai pasikeitusi, jauki ir poetiška J.Meko skersvėjo siena.
J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,
J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,

Atgyvinti estetinę šios gatvės dalį sutiko tapytojas Johannes Mundinger iš Berlyno, garsėjantis nestandartinių iliustracijų kūrimu. Jau ketvirtą kartą Lietuvoje viešintis menininkas yra pirmasis „Anapus vartojimo“ projekto dalyvis.

„Stebėdamas J.Meko darbus mėginau savo piešinius susieti su šio kūrėjo idėjomis. Kurti spontaniškai, tačiau išlaikant statinio formas, „plaukiančias“ kartu su šia vieta“, - apie savo darbą pasakojo menininkas.

Johannes džiaugėsi, kad vieni iš projekto dalyvių - Vivacolor, pasitikėjo jo idėjomis ir dovanojo reikiamą kiekį dažų. Spalvos parinktos itin kruopščiai, daug diskutuota apie tinkamus dažus. 

J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,
J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,

Jaunas tapytojas, norėdamas išgirsti paties J.Meko nuomonę, parašė jam laišką ir sulaukė atsakymo. „Johannes, siena atrodo puikiai! Tikiuosi, piešinys čia liks ilgesniam laikui. Gerai pažįstu šią vietą ir šias apylinkes.Grįžęs į Lietuvą tikrai aplankysiu šią vietą. Linkiu gražaus renginio! Viva Užupis! Jonas“, - iš Niujorko rašo J.Mekas.

Šviesiomis mintimis renginį taip pat palydėjo Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika: „Jausmas yra puikus, todėl kad į Vilnių, į Lietuvą grįžta fluxus reiškiniai ir čia prigyja natūraliai. Tai reiškia, kad mes esame fluxus dvasios žmonės. Ši iniciatyva – puiki galimybė flakonais piešiančiams menininkams išreikšti savo kūrybą.“

J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,
G.Sodeika / J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,

G.Sodeika išreiškė padėką organizatoriams už puikią projekto „Anapus vartojimo“ idėją. Jo teigimu, pats programos pavadinimas nurodo, jog meno ir kultūros vartotojais šiandien tampame neišvengiamai: „Mums nebereikia eiti į meno pristatymo vietas ar galerijas – menas mus pasitinka tiesiog gatvėje.“

Padėkos žodį renginio organizatoriai taip pat tarė Lietuvos kultūros tarnybai už projekto „Anapus vartojimo“ finansavimą.

J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,
S.Gutautaitė / J.Meko skersvėjis atsinaujino / I.Gelūno nuotr,

Baigiamuoju žodžiu buvo išreikšta viltis, jog tokio tipo projektas pritrauks visuomenės dėmesį bei generuos idėjas tolimesniems darbams.

"Džiugu, jog esama tokių iniciatyvų. Manęs, kaip užupiečio ir Vilniaus gyventojo, tai negali nedžiuginti, - mintimis apie vykusį renginį dalijasi Seimo narys Mantas Adomėnas. - Tiesa, būtų dar smagiau, jei apleistos, o neretai ir pavojingos vietos būtų tvarkomos ne tik mero namo pašonėje, o jaukia ir gražia aplinka galėtų džiaugtis ir vilniečiai iš kitų rajonų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius