Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menų spaustuvė jaunuosius talentus vėl kviečia į „Atvirą erdvę“

Menų spaustuvė jau devintąjį kartą skelbia jaunųjų talentų paieškos sezoną. Iki vasario 6-osios jaunųjų scenos menininkų programa „Atvira erdvė“ laukia kūrybingų ir atsakingų idėjų scenai, ambicingų ir labai svarbių jauniems menininkams idėjų.
Spektaklis „Ribos“
Spektaklis „Ribos“ / Kamilės Žickytės nuotr.

Šiemet programa diegia naują atrankos principą – ši bus vykdoma dviem etapais. Užpildytų paraiškos formų bus laukiama iki vasario 6 dienos. Į antrąjį etapą atrinktų kūrybinių grupių iki vasario 24 dienos bus prašoma pateikti komisijai iki 15 minučių trukmės būsimo projekto laisvos formos ištrauką/eskizą/pristatymą.

Pasak programos koordinatorės Ingridos Ragelskienės, šis atrankos principas turėtų suaktyvinti šių metų „Atviros erdvės“ kūrybinį procesą.

„Tikimės, kad galimybė pristatyti būsimo projekto ištrauką suteiks šansą kūrybiškai atsiskleisti pretendentams, kurių stiprioji pusė – ne projektų rašymas, o kūrybingumas ir įdomios meninės idėjos“, – teigė I. Ragelskienė.

Jaunųjų scenos menininkų programa „Atvira erdvė“ ir šiemet tęs ir bandys tobulinti pernai pradėtą projekto dalyvių kuravimo praktiką. 2011 metų „Atviros erdvės“ dalyviams talkino amžiną atilsį scenografė Jūratė Paulėkaitė, režisierius Agnius Jankevičius, aktorė ir rašytoja Sandra Bernotaitė. Šiais metais atrinkti kūrėjai bus raginami patys siūlyti savo projekto kuratoriaus kandidatūrą.

„Atviros erdvės“ programoje gali dalyvauti individualūs menininkai ir neformalios kūrybinės grupės, bet ne profesionalios kūrybinės organizacijos. Idėją teikiančios kūrybinės grupės branduolį sudaryti turėtų jauni menininkai – bestudijuojantys profesionalius menininkus ruošiančiose švietimo įstaigose arba neseniai jas baigę.

Paraiškas gali teikti teatro, šokio, naujojo cirko spektaklių, performansų, multimedijų kūrėjai.

Jauniesiems menininkams skirta programa – tai erdvė, kurioje galima žengti pirmuosius žingsnius profesionaliojoje scenoje, nebijant eksperimentuoti ir klysti, suburiant bendraminčius nebūtinai tradicinio žanro sceniniams projektams.

Be šokio ir teatro spektaklių, „Atviroje erdvėje“ pasitaiko ir žanrų ribas trinančių tarpdisciplininių darbų – 2006 m. čia įvyko pirmasis Lietuvoje audiovizualinės poezijos spektaklis „Tarp...“ (rengėja poetė ir dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė), o metais vėliau nustebino analogų neturintis kaunietės grafikės Auksės Petrulienės silikoninių lėlių teatras („Psilikono teatras“). 2008 m. žanrų įvairovę papildė ir spektaklis-opera „Izadora“, kurį inicijavo neformali kūrybinė grupė „Operomanija“.

2007 m. šioje programoje spektakliu „Kelionė į kambario vidų“ debiutavęs LMTA studentas Artūras Areima per pastaruosius metus tapo vienu ryškiausių jaunosios kartos režisierių, o  Dalios Jokubauskaitės 2005 m. sukurtas spektaklis „Bestuburiada“  atstovavo Lietuvai prestižiniame Torūnės teatro festivalyje (Lenkija). Šokėjos Loretos Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio kūrybinio dueto darbas „Salamandros sapnas. Paveikslas“ (2006 m.) ne tik pelnė du „Auksinius scenos kryžius“ Lietuvoje, bet ir yra nuolatinis įvairių užsienio festivalių svečias, o tai tik įrodo, kad jaunatviško entuziazmo ir brandžios patirties derinys gali būti puikus pamatas kūrybai.

2010-ųjų metų „Atviros erdvės“ spektakliai „Neklausinėk, Julyte!” (rež. Agnė Dilytė) ir „Mono Tyla“ (chor. Giedrė Ubartaitė) buvo nominuoti „Auksiniams scenos kryžiams“, spektaklis „Mono sapiens“ (rež. Vaidas Kublinskas) pelnė net du festivalio „Kauno teatrų pavasaris“ apdovanojimus. 2011-ųjų „Atviros erdvės“ debiutantai – gatvės šokio spektaklis „Feel-link“ (kūrėjai ir atlikėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius), aktorių Gabrielės Malinauskaitės, Adelės Teresiūtės, Dovydo Stončiaus ir Martyno Vaidoto spektaklis „Geismas“, režisieriaus Tado Montrimo pagal jaunojo aktoriaus ir dramaturgo Juliaus Paškevičiaus pastatytas spektaklis „Ribos“, choreografės Erikos Vizbaraitės šokio spektaklis „Kopėčios“ sulaukė nemenko žiūrovų dėmesio.

„Atviros erdvės“ programos atrankos rezultatai bus paskelbti iki kovo 5 d. Išsami informacija – Menų spaustuvės tinklalapyje www.menuspaustuve.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius