-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menų spaustuvėje – premjera „Katinas Temzėje“

Rugsėjo 30 dieną, 19 valandą, „Menų spaustuvėje”, Šiltadaržio g. 6, Vilnius, žiūrovai turės galimybę išvysti Gintaro Makarevičiaus režisuoto spektaklio „Katinas Temzėje“ premjerą.
Iš spektaklio „Katinas Temzėje“
Iš spektaklio „Katinas Temzėje“ / Organizatorių nuotr.

Spektaklis pastatytas pagal neseniai išleistą debiutuojančios rašytojos Anetos Anros romaną „Katinas Temzėje“.

Besidomintys nacionaline dramaturgija jau galėjo išvysti tos pačios kūrybinės komandos skaitymą nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmės“. Nors tuomet skaitymas buvo pavadintas „Karjera“, jis buvo paremtas tuo pačiu romanu. Tačiau, pasak kūrėjų, nuo skaitymo spektaklio kūrybinio proceso metu buvo gerokai nutolta.

Spektaklis apie jaunos merginos Gabrielės išvyką į Londoną ir nenumatytą pasibuvimą jame, susitikimus su daugeliu bendraamžių ir įvairių likimų žmonėmis. Gabrielė nėra paprasta šiuolaikiška mergiotė, ieškanti darbo ir nuotykių. Ji linkusi į intelektualinius pasvarstymus bei šmaikščius, autoironiškus bei keistus monologus, perteikiamus scenoje vaidinančio aktoriaus Andriaus Bialobžeskio, kuris yra savotiškas Gabrielės alter ego. Gabrielės klajonėms Londonas tėra atsitiktinė vieta ir nieko daugiau. Ji susiduria su įvairiais tipais, įdomiais ir spalvingais. Tai ir misteris profesorius, varlyčių ir marihuanos augintojas Bertonas, ir jo labdaringoji žmona Kerol, ir gėjų porelė – milijonierius Normanas ir angeliško veidelio Džonatanas, ir lenkas Lukas, dirbantis „stroikėse“ ir svajojantis kurti filmus kaip Romanas Polanskis, ir naivuolis airis Filas, maniakas striptizo klubo vadybininkas. Tie žmogiškieji tipai, su kuriais susiduria Gabrielė, kaip ir ji pati yra paženklinti vienatvės žyme. Jie viliasi, svajoja, nepritampa, ieško vietos po saule.

„Kas aš?“ – klausia pabaigoje Gabrielė. Per spalvingus, netikėtus, nepatirtus santykius pradeda aiškėti jos pačios nerimastingo vidinio pasaulio kontūrai.

Gintaro Makarevičiaus režisūrinis sumanymas apjungia techniką ir tikrą kontaktą su žiūrovu. Visos „realiai“ vykstančios scenos yra nufilmuotos ir tik vienas gyvai vaidinantis aktorius scenoje tampa personažu, reaguojančiu į projekcijoje vykstančias situacijas. Šis personažas pratęsia ir pagrindinės herojės mintis ir būsenas, o kartais tiesiog įsibrauna į ekraninį veiksmą. Tokiu būdu naudojama kino projekcija spektaklyje sukuria būtojo laiko būseną, o aktorius scenoje išsaugo gyvą – realų ryšį su žiūrovais.

Spektaklyje vaidina romano autorė Aneta Anra, pagrindinį „gyvą“ vaidmenį atlieka Andrius Bialobžeskis. Filme-spektaklyje taip pat vaidina žinomi Lietuvos aktoriai: Sigitas Račkys, Vytautas Rumšas, Dalia Overaitė, Ramūnas Cicėnas, Gintarė Latvėnaitė, Aušra Pukelytė, Aleksas Kazanavičius, Lukas Petrauskas, Mantas Vaitiekūnas, Dainius Svobonas, Tomas Kizelis, Sergejus Ivanovas.

Režisierius Gintaras Makarevičius – žinomas Lietuvos scenografas, šiemet pelnęs Auksinį scenos kryžių už scenografiją J.Vaitkaus „Patriotams” bei G. Varno „Ruzvelto aikštei”.

Nuo 1999 metų Gintaras kuria dokumentinius videofilmus, rodytus virš 40 užsienio šiuolaikinio meno parodų bei festivalių, tarp kurių – La Rochelle kino festivalis Prancūzijoje, Oberhauseno dokumentinių filmų festivalis. Šiemet jo dokumentinis filmas „Žiemos paralelės“ Šveicarijoje vykusiame Lugano kino festivalyje pelnė Pagrindinį prizą.

Pjesės autorė Aneta Anra baigė menotyrą Vilniaus dailės akademijoje. Šiemet leidykla „Versus Aureus” išleido Anetos debiutinį mažąjį romaną "Katinas Temzėje". Pagal šį romaną parašyta pjesė „Karjera” buvo parodyta praeitą rudenį Nacionaliniame dramos teatre vykusiame dramaturgijos festivalyje „Versmės” eskiziniame variante ir susilaukė gerų žiūrovų bei kritikų įvertinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius