Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mėnuo Juodaragis“ XIV – sutartinių gelmė Zaraso saloje

Baltų praeitį su ateitimi jungiantis festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet grįžta prie sau įprasto „formato“ – rugpjūčio 26–28 dienomis jis vyks Zaraso ežero saloje. Tris dienas ir naktis truksiantis keturioliktasis nepriklausomos muzikos ir šiuolaikinės baltiškos kultūros festivalis kvies palydėti paskutinįjį vasaros savaitgalį plačiais muzikos, meno ir amatų akiračiais.
Festivalio plakatas
Festivalio plakatas.

Tai vienas seniausių Baltijos šalyse vykstančių festivalių po atviru dangumi ir didžiausias kasmetinis prigimtinės kultūros bei alternatyvios muzikos renginys Lietuvoje. „Mėnuo Juodaragis“ garsina Lietuvą unikalia idėja sujungti ikikrikščionišką paveldą su šiuolaikine kūryba. Senosios baltų kultūros gyvybingumą festivalyje atskleidžia gausi programa, kurioje šįmet daug dėmesio bus skirta lietuviškoms sutartinėms – apie jas pasakos žymiausi šalies paveldo tyrinėtojai, o scenose atliks garsūs folkloro atlikėjai. Kiekvienas šventės dalyvis galės ne tik pažinti gilius unikaliųjų sutartinių poetikos, istorijos ir mitologijos klodus, bet ir pats išmokti sutartines giedoti, groti ar šokti.

Tačiau sutartinės – tik viena iš daugelio persipinančių festivalio programos gijų. Keturiose festivalio scenose pasirodys dar daugiau nei kasmet originalių užsienio kolektyvų ir Lietuvos grupių – viso apie 50 pačių įvairiausių atlikėjų! Greta post-folkloro, roko, alternatyvios ar pasaulio muzikos specialios scenos bus skirtos gyvojo folkloro kolektyvams bei elektroninės ir eksperimentinės kūrybos gerbėjams. Baltiškos kultūros apsuptyje savo šalių palikimu ir įkvėpimu dalysis svečiai iš kitų kraštų.

„Pernai „Mėnuo Juodaragis“ buvo teminis ir glaustas, po kelionės į Aukštadvarį renginys vėl grįš į pamiltus Zarasus, tapusius festivalio namais, – sako organizatoriai. – Dėl to šiemet muzikos scenose žadame pristatyti daugiau žymių kolektyvų iš užsienio.“

Pirmosios patvirtintos festivalio grupės yra temperamentingi portugalai DAZKARIEH, legendinis JAV kolektyvas BLOOD AXIS, neo-folk mistikai SONNE HAGAL iš Vokietijos, ispaniška charizma žavinti ARNICA ir itin originali psycho-folk grupė POLUDNICA iš Lenkijos.

Lietuvių gretose šįsyk – folkroko grupės ATALYJA, PIEVOS ir ALE VA, festivalio senbuvis DONIS su GYVATA ir projektu d.n.s, patrakę rokeriai BIX, tautinės muzikos atlikėjai TRYS KETURIOSE, MARGA MUZIKA, KŪLGRINDA, UGNIAVIJAS, LYGAUDĖ, GĄSTAUTA, labiau alternatyvūs VILKDUJA, SPANXTI, NEFES, PB8, taip pat metalistai LUCTUS, bei daugelis kitų kolektyvų. Daugiau dalyvių bus skelbiama belaukiant vasaros.

Festivalyje, kur iš gausybės veiklų žiūrovas pats renkasi savo įspūdžių kraitę, vyks ne tik įvairių muzikos žanrų koncertai, paskaitos, vakaronės, etnografinės apeigos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, bet ir meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos, pažintiniai žygiai po apylinkes, tautinio sporto varžybos, žaidimai. Ypatinga programa numatyta ir mažiesiems festivalio lankytojams, kurių su tėveliais į festivalį atkeliauja vis daugiau.

Magiško sutartinių skambesio apgaubtas, keturioliktasis „Mėnuo Juodaragis“ į margą juostą pins skirtingus pasaulius ir atsikartojančio laiko tėkmę – palydėti spalvingą vasarą čia kviečiamos visos gentys!

Daugiau žinių čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius