Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ministerijos su savivaldybėmis pasirašė sutartį dėl dalies statybų lėšų skyrimo menui

Aplinkos ir Kultūros ministerijų bei savivaldybių atstovai ketvirtadienį pasirašė susitarimą dėl „Procento kultūrai“: lėšų menui ir dizainui viešosiose erdvėse skyrimo nuo statybos darbų.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Susitarimą su savivaldybėmis pasirašė kultūros ministras Simonas Kairys ir aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė, informavo Kultūros ministerija.

Šalys sutarė, kad planuojant lėšas visuomeninių pastatų statybai ar rekonstrukcijai už dalį pinigų būtų galima sukurti ar įsigyti pastatams pritaikytus meno, dizaino kūrinius.

Susitarime nurodoma, kad kūrėjų paslaugos arba meno ar dizaino kūriniai būtų įsigyjami viešo konkurso būdu, sudarant lygias galimybes visiems kūrėjams dalyvauti konkursuose, o pasiūlymus vertintų ir profesionaliojo meno vertintojai, būtų įtraukta vietos bendruomenė.

Taip pat turi būti užtikrinamas sukurtų ar įsigytų meno ir dizaino kūrinių eksponavimas viešai visuomenei prieinamose erdvėse ir prieinamumas visoms žmonių grupėms.

Kultūros ministerija savo ruožtu įsipareigoja statant pastatus, prie kurių prisideda ministerija, užtikrinti, jog projekto vykdytojas numatytų iki 1 proc. lėšų nuo statybos sąmatinės vertės meno ar dizaino kūriniams.

Susitarimas gyvai pasirašytas su 14 savivaldybių, prie iniciatyvos iš viso jungiasi 27 savivaldybės. Jis galios naujai pradedamiems įgyvendinti viešosios paskirties pastatų projektams iki 2030 metų.

„Ne vienoje užsienio šalyje galioja praktika, kai iš viešosios paskirties objektų statybos apie 1 procentas lėšų skiriamas kultūrai, pavyzdžiui, specialiems dizaino sprendimams ar meno kūriniams interjere įsigyti. Lietuvoje taip pat tiek iš savivaldybių, tiek iš privataus sektoriaus kyla gražių iniciatyvų dėl meno atsiradimo viešosiose erdvėse“, – pranešime teigė S.Kairys.

Jis ragino siekti, kad šios iniciatyvos taptų tradicija.

„Šiandien pasirašytas susitarimas ir padės paskatinti šį procesą“, – sakė S.Kairys.

Pasak jo, susitarimo esmė yra viešosios paskirties statinių sąmatoje numatyti paveikslo ar kokio kito meninio akcento įsigijimą, ypatingą dizaino sprendimą.

Anot ministro, „Procentas kultūrai“ būtų skiriamas savanoriškai.

„Procesas yra tikrai įdomus, nes jis yra apie mus pačius, mūsų supratimą, apie mūsų vertybes. (...) Kultūra turi būti kiekvienam žingsnyje, savaime suprantama“, – kalbėjo S.Kairys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius