-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minkštas jubiliejus Panevėžyje

Tekstilininkių grupės ,,Baltos kandys“ paroda pristatyta Panevėžio dailės galerijos lankytojams.
,,Baltos kandys“ iš veltinio sudėliojo mandalą
,,Baltos kandys“ iš veltinio sudėliojo mandalą / Iš ,,Baltų kandžių“ archyvo

Paskutinis gegužės penktadienio vakaras... Balta staltiese uždengtas stalas, gausybė vaisių, saldumynų ir kitų patiekalų. Taip tekstilininkių grupė ,,Baltos kandys“ pasitiko jubiliejinės parodos lankytojus. Tik atsargiai, neapsigaukite, visas gėrybes menininkės sukūrė iš vilnos.

„Baltos kandys“- jaunų tekstilininkių grupė, užkrėtusi Lietuvą veltinio virusu. 1998 m. susibūrusios merginos, jubiliejinėje parodoje pristatė tris projektus, geriausiai atspindinčius kūrybos kelią. Minkštas veltinio kompozicijas lydėjo video medžiaga, kurioje vaizdais pasakojama kūrinio atsiradimo istorija ir kūrybos ritualas.

Galerijos erdvėje eksponuotas vienas pirmųjų tekstilininkių projektas ,,Mandala“. Šis kūrinys unikalus, nes kiekvieną kartą atgyja iš naujo, menininkės iš nuveltų gėlių žiedų, uogų bei vaisių dėlioja mandalos simbolį.Kūrinys ,,Spiros“ stebino žiūrovus ne tik ironišku pavadinimu, bet ir dviprasmiška išvaizda. Šiuo darbu autorės apeliuoja į vartotojų visuomenę, kuri slenka į prekybos centrus nusipirkti ,,gražiai įpakuoto šlamšto“. Video medžiagoje pasakojama, kaip tekstilininkės vilnos spiras, dailiai supakavo į dėžutes ir bandė pardavinėti turguje šalia kitų produktų, siekdamos pakeisti pirkėjų nuostatas.

Labiausiai galerijos lankytojus viliojo kūrinys ,,Šventė“, pirmą kartą pristatytas Lietuvos publikai. Menininkės sukūrusios vaišių stalo iliuziją, kvietė žiūrovus susiburti prie jo. Stalą, kuris dažniausiai tampa kiekvienos šventės bendrystės centru, tekstilininkės padengė, veltais vaisiais, žuvimi, sumuštiniai, salotomis ir net įdarytais kiaušiniais.

Paroda pristatė ,,Baltų kandžių“ kūrybinį kelią, intriguojančias interpretacijas bei technologines veltinio galimybes. Tekstilininkių kūryboje susilieją taikomosios ir vaizduojamosios dailės meniniai principai. Menininkių darbai konceptualūs, jos nepasitenkina paviršutiniškomis temomis ir savo kūrybą sieja su bendražmogiškomis vertybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius