-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07 /14:05

Mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis

Eidamas 69 metus mirė žinomas teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis.
Arūnas Storpirštis
Arūnas Storpirštis / Luko Balandžio nuotr.

Tai BNS patvirtino brolis, aktorius Gediminas Storpirštis.

Pasak jo, A.Storpirštis mirė antradienį, po ligos. Aktorius dar tą pačią dieną dirbo, įgarsino filmą.

G.Storpirštis sakė: „Jis sirgo, bet ir dirbo iki paskutinės dienos – dar vakar garsino filmą. Jis negulėjo ligos patale, o iškeliavo garbingai.“

A.Storpirštis gimė 1950 metais Vilniuje, 1975-aisiais baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) aktorių laidą.

Tais pačiais metais jis pradėjo dirbti Jaunimo teatre sostinėje ir šio teatro trupei priklausė iki šiol.

Aktorius į Jaunimo teatrą atėjo su legendiniu vadinamu režisierės Dalios Tamulevičiūtės dešimtuku.

Šiame teatre A.Storpirštis sukūrė daugiau kaip 30 vaidmenų. Jis vaidino garsiuose Jaunimo teatro pastatymuose „Ilga kaip šimtmečiai diena“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Škac, mirtie, visados škac“, „Pirosmani, Pirosmani“ ir kituose.

Aktorius kurį laiką dirbo nevalstybiniame Didžiajame Vilniaus teatre.

A.Storpirštis daug filmavosi ir Lietuvoje, ir anksčiau – Sovietų Sąjungoje. Jis vaidino „Amerikietiškoje tragedijoje“, „Chameleono žaidimuose“, „Ir ten krantai smėlėti“, „Žalstvykslėse“, „Žvaigždėje“, „Eurazijos aborigene“, „Dėdė, Rokas ir Nida“, kt., filmavosi televizijos serialuose, humoristinėje žinių laidoje „Dviračio šou“.

Jis sirgo, bet ir dirbo iki paskutinės dienos – dar vakar garsino filmą. Jis negulėjo ligos patale, o iškeliavo garbingai.

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl aktoriaus mirties

Prezidentė Dalia Grybauskaitė užuojautoje pabrėžė, kad A.Storpirščio vaidmenys nepalikdavo abejingų, nes buvo sukurti atiduodant visas talento jėgas.

„Kino ir televizijos filmų juostos išsaugos aktoriaus suvaidintus personažus, o žiūrovų atmintis – ir legendinius Jaunimo bei kitų teatrų spektaklius“, – rašoma prezidentės užuojautoje aktoriaus šeimai, bendražygiams ir visai Lietuvos teatro ir kino bendruomenei.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, „netekome iškilaus aktoriaus šalies teatro ir kino istorijoje sukūrusio daug įsimintinų vaidmenų“.

„Lietuvai netekus išskirtinės asmenybės, kino ir teatro legendos reiškiu nuoširdžią užuojautą Velionio artimiesiems, draugams, mokiniams, bendražygiams ir visai šalies aktorių bendruomenei. Linkiu dvasinės stiprybės“, – rašoma premjero užuojautoje.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio teigimu, teatro ir kino legendos A.Storpirščio netektis yra netikėta ir skaudi menininkų bendruomenei ir visai Lietuvai.

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis irgi reiškia užuojautą dėl netekties.

Kino ir teatro talento netektis yra skaudi ne tik kino ir teatro bendruomenei, šio meno mylėtojams, bet ir visai šaliai, kurios žmonės žino ir supranta meistriškumo vertę kultūros raidai, meno raiškai. Nuoširdžiai užjaučiame šeimos narius ir visą kultūros bendruomenę“, – žiniasklaidai išplantintame pranešime sakė R.Karbauskis.

Mėgdavo vaidinti „blogiukus“

A.Storpirščio sąskaitoje buvo dešimtys įsimintinų vaidmenų. Tiek kino, tiek televizijos ekranuose populiarus aktorius dažnai pasirodydavo piktavalių, neigiamą reputaciją turinčių personažų amplua, aktorius prisipažino, kad „blogiukus“ vaidinti jam patiko visuomet.

„Nuo pat darbo teatre, kine ir visur kitur pradžios su mielu noru vaidinu tuos „blogiukus“, bet su tokia intencija, kad padaryčiau juos gerus, simpatiškus. Noriu, kad žmonės suprastų, jog tie personažai nekalti, kad jie „blogiukai“, jiems tiesiog taip išėjo“, – sakė A.Storpirštis.

Tačiau aktorius sakė, kad gyvenime yra visai kitoks – jį iki ašarų jaudina gamtos grožis ir geri žmonių darbai: „Su metais pasidariau vis jautresnis. Pavyzdžiui, pamatau, kad kažkas močiutę per kelią perveda ir apsiverkiu... Pasidariau labai jautrus. Ilgai klausausi, kaip paukščiukai medyje čiulba, žiūriu į saulę, debesis ir grožiuosi...“

Šlovė ir turtai – nesvarbūs

A.Storpirštis pasakojo, kad šlovė, turtai jam nebuvo svarbūs. Anot aktoriaus, jais aptekę žmonės kartais būna labai nelaimingi. Jis teigė anksti pripildęs savo tuštybės taurę: „Kai kurie žmonės tai daro visą gyvenimą, o aš stengiausi kuo greičiau, kuo anksčiau. Nesuprantu tokių, kurie sulaukę septyniasdešimties nusiperka sportinį kostiumą, sportinius batelius ir pradeda įrodinėti, koks puikus dalykas yra bėgimas. Arba pamato, kad sekretorė gražesnė nei žmona. Visus tuos dalykus galima išsiaiškinti anksčiau, kol žmonos neturi."

„Teatras yra pasmerktas akimirkos didybei", – jis kartojo garsiąją frazę ir tikino nieko daugiau, be aktorystės, šiame gyvenime nemokantis.

A.Storpirštis gyveno su trečiąja žmona Vilija. Pirmoji jo žmona buvo aktorė Dalia Storyk, prieš kelerius metus jis palaidojo antrąją savo žmoną, dviejų jo sūnų – Vitalijaus ir Simono – mamą, buvusią garsią baleriną Viliją Parutytę.

A.Storpirščio vaikai pasuko tėvo pėdomis ir pasuko į meno pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius