Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

MO muziejus keliauja po Lietuvą: kviečia ir menininkus, ir statybininkus  

Šią savaitę Kauno fotografijos galerijoje su kauniečiais susitiko MO muziejaus atstovai. Po Lietuvą keliaujantis muziejus į atidarymą kviečia atvykti meno mėgėjus ne tik iš Vilniaus, tačiau ir iš kitų miestų.
Baigiamas statyti MO muziejus
Baigiamas statyti MO muziejus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spalio 18-ąją duris atversiantis MO žada įspūdingą atidarymo programą, kuri tęsis net keturias dienas.

Modernaus meno centras (MO) – tai besikuriantis naujas meno muziejus, kuris įsikurs Vilniuje, buvusio Lietuvos kino teatro vietoje.

„Dabar mes važinėjame po Lietuvą ir su MO muziejumi supažindiname visuomenę. Jau lankėmės Alytuje, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Panevėžyje, o rudenį važiuosime dar į kitus miestus“, – sakė MO muziejus komunikacijos specialistė Ieva Blaževičiūtė.

MO muziejaus pristatymas Kaune.
MO muziejaus pristatymas Kaune.

MO muziejaus įgyvendinimas – nuo senojo „Lietuvos“ kino teatro sugriovimo iki naujojo modernaus pastato bei kolekcijos surinkimo – vadinamas ryškiausiu filantropijos pavyzdžiu Lietuvoje.

Jo statybai ir kolekcijos surinkimui mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų šeima skyrė apie 20 milijonų eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Butkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Butkus

Pasak I.Blaževičiūtės, nuo 2009 metų muziejus veikia kaip atviras ir be sienų, o nuo šio rudens lankytojus kvies į naujas ir modernias patalpas.

„Tačiau neatsisakysime ir išvažiuojamosios veiklos. Be parodų, muziejuje nuolat vyks įvairūs renginiai“, – kauniečiams sakė I.Blaževičiūtė.

MO muziejus į savo erdves kviečia visus – nuo menininko iki statybininko, ir žada, kad tinkamus sau renginius ras kiekvienas.

Šiuo metu muziejus jau turi sukaupęs daugiau nei 5 tūkst. meno kūrinių kolekciją, kurioje – virš 250 autorių pavardės.

Tai – Lietuvos autorių darbai nuo 1950 metų iki šių dienų. „Yra sukaupta didžiausia privati meno kolekcija Lietuvoje. Tai yra ir Butkų gyvenamasis laikotarpis, be to, okupacijos metais daug darbų buvo pripažįstami kaip netinkami, jie buvo slepiami, atsidurdavo privačiose kolekcijose. Dabar juos galės pamatyti visuomenė.

Dar vienas akcentas – po nepriklausomybės atgavimo yra maždaug 30 metų "duobė", kai muziejai mažai lėšų skiria eksponatų pirkimui, nes negauna finansavimo. Finansuojamos yra projektinės veiklos, muziejaus išlaikymas. Tad MO kolekcija apima tą laikotarpį, ji – nuolat pildoma“, – kalbėjo I.Blaževičiūtė.

Pasak I.Blaževičiūtės, važinėjant po Lietuvos miestus ne kartą teko sulaukti klausimo apie tai, kodėl muziejus finansuojamas privačiomis lėšomis ir kodėl jų nebuvo galima skirti, pavyzdžiui, senelių ar vaikų namams.

„Danguolė ir Viktoras Butkai yra įstabūs žmonės, mokslininkai, kurie pinigus uždirba savo galva ir nutarė padovanoti Lietuvai muziejų, nes mato meno vertę", – sakė I.Blaževičiūtė.

Numatytos ir bilietų į muziejų kainos, kurios orientuotos į dienos pietų arba kino bilieto kainą. Manoma, kad bilietas į muziejų kainuos apie 7 eurus.

Pirmaisiais metais muziejus tikisi sulaukti apie 100 tūkst. lankytojų, vėliau – apie 80 tūkst. lankytojų kasmet. Skaičiuojama, kad apie 20 procentų jų bus užsienio turistai.

I.Blaževičiūtės teigimu, užsienio turistus turėtų dominti ne tik parodos, tačiau ir pats pastatas, kuris yra atskiras architektūros kūrinys, projektuotas pasaulyje žinomo architekto iš JAV Danieliaus Libeskindo kartu su Lietuvos architektų biuru „DO architects“.

Pirmame aukšte bus vestibiulis su universalios paskirties sale, knygų parduotuvė, kavinė, saugyklos.

Antrame aukšte veiks mažoji parodų salė bei skaitykla, taip pat įsikurs administracinės patalpos. Pagrindinė ekspozicijų salė bus įrengta trečiame aukšte. Muziejaus svečiai galės lankytis atviroje stogo terasoje bei skvere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius