Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną

Atidarydamas naują parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR” MO muziejus ir vėl kviečia į MOratoną. Jis muziejuje vyks spalio 5-6 d., o savo istorijas apie 90-uosius prisimins Ignas Jonynas, Tomas Ramanauskas, Rimantė Valiukaitė, Manfredas, Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“, Renata Mikailionytė, Žilvinas Kempinas, Svajonė ir Paulius Stanikai, Alfonsas Andriuškevičius ir kiti, rašoma pranešime žiniasklaidai.
MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną
MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną / MO muziejaus nuotr.

Savas 90-ųjų istorijas prisimins žinomi žmonės

„MO didžiąsias parodas atidarome MOratonais ir kviečiame jas patirti kuo įvairiau – pokalbiuose, diskusijose, susitikimuose ar netgi šokyje bei koncerte. Savaitgalį raginsime prisiminti savas istorijas, iš naujo atrasti pamirštus lietuviškos tapatybės bruožus ir pamatyti save šiandien. Muziejaus lankytojai taip pat galės sužinoti, kokius 90-uosius prisimena kiti įvairių sričių profesionalai, išgirsti parodos kūrėjų mintis ekskursijose“, – pasakoja MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

MOratono pokalbių ciklą pradės architektas Gintautas Natkevičius, papasakodamas, kas yra kolūkinis barokas ir prisimindamas 90-ųjų „pilis“. Apie reklamą pasakos filmų „Nematoma“ ir „Lošėjas“ režisierius, pirmosios lietuviškų reklamų kūrėjų kartos atstovas Ignas Jonynas. Po susitikimo su juo MO vyks 90-ųjų reklamų peržiūra kartu su Tomu Ramanausku. Ne vieną šimtą praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio reklamų matęs ir pats prekės ženklų žinutes konstruojantis T.Ramanauskas sakosi su skalpeliu nuodugniai nagrinėsiantis ankstyvųjų video reklamų turinį, estetiką ir kontekstą.

Kaip keitėsi teatro pasaulis ir apie ką jis kalbėjo 90-aisiais, atskleis aktorė Rimantė Valiukaitė, o apie svarbiausius parodoje nagrinėjamo laikotarpio literatūros procesus, iššūkius ir personažus – rašytoja Giedra Radvilavičiūtė. Mados pasaulio paslaptis ir to laikotarpio estetiką prisimins mados renginių režisierė, drabužių kūrėja Renata Mikailionytė.

MO muziejus į parodos atidarymą kviečia net tik meno, bet ir sporto gerbėjus. Sporto entuziastams į klausimą, ar krepšinis Lietuvos antrąja religija buvo jau 90-aisiais, atsakys legendinis sporto komentatorius Linas Kunigėlis.

MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną
MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną

Paskutinio dešimtmečio muzikos pasaulį ir pogrindyje eksperimentavusių grupių kūrybą prisiminti padės vienas iš grupės „Šiaurės kryptis“ lyderių – gitaristas Zigmantas Butaitis ir kompozitorius, muzikantas, buvęs grupės „Airija“ narys – Eimantas Belickas.

Niujorke ir Paryžiuje gyvenantys menininkai atvyksta į MO

Muziejuje taip pat vyks ir susitikimai su parodoje eksponuojamų kūrinių autoriais. Iš Paryžiaus atvykęs tarptautinio pripažinimo sulaukusių menininkų – Svajonės ir Pauliaus Stanikų – duetas S&P Stanikas atskleis, kaip jiems pavyko pažaboti mėnulį.

MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną
MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną

Žilvinas Kempinas, vienas garsiausių šiuolaikinių lietuvių menininkų, papasakos apie parodoje eksponuojamus lietuvių menininkų portretus savo kūrinyje „Portretai-fosilijos“. Tai išskirtinė galimybė susitikti su menininku, šiuo metu gyvenančiu ir kuriančiu Niujorke.

Kas praeitame amžiuje atstojo „Netflix“, paaiškins ne tik kurianti, bet ir kolekcionuojanti fotomenininkė Aurelija Maknytė. MO muziejuje eksponuojamoje jos instaliacijoje „Videonuoma“ bus galima išsirinkti filmą ir netgi jį pasileisti per video leistuvą. O sąmoningai provokaciją pasirenkantis ir visuomenės bei kultūros kritika nuolat užsiimantis menininkas Dainius Liškevičius pokalbyje atskleis, kaip ir kodėl jis savo mene nevengia kraštutinių priemonių.

Šokiai, diskoteka, koncertai

Šeštadienio vakare 90-ųjų gatvės kultūrą ir šokius primins Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“. O vienas žymiausių Lietuvos elektroninės muzikos kūrėjų – Manfredas – naujos parodos atidarymo proga ruošia specialią programą, kurioje skambės laiką aplenkę ir vis dar aktualiai bei įdomiai skambantys lietuvių muzikos kūrėjų kūriniai.

MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną
MO muziejaus nuotr./MO muziejus kviečia į parodos atidarymo MOratoną

Jei daugelis, išgirdę frazę 90-ųjų muzika prisimena populiariausias pop žanro dainas, tai Valstybinis Vilniaus kvartetas suteiks išskirtinę progą susipažinti su tais metais populiaria klasikine muzika. Šia programa jie pabaigs MOratono renginius sekmadienį.

Sugrįžta šeimų sekmadieniai

Sekmadienis tradiciškai prasidės nauja šeimų sekmadienio programa. Teatro „Pradžia“ aktoriai kvies prisiminti 90-ųjų vaikystės žaidimus: „Klasės”, „Šansas”, „Šviesoforas“ ir kitus. Šeimoms taip pat siūlomos ir ekskursijos po parodą.

Visa MOratono programa: Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR. Parodos atidarymo MOratonas. Įsigijus tos dienos muziejaus bilietą, galima dalyvauti visuose tos dienos renginiuose (išankstinė registracija būtina tik į ekskursijas su parodos kuratoriais).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius